Menstruationscyklussen og søvnen 

I menstruationsfasen sover vi – måske ikke så overraskende – dårligst. Hver tredje (34%) angiver, at søvnen "ikke er så god" eller "slet ikke god" i denne fase – sammenlignet med 16-19% i de tre øvrige faser. 

Hovedårsagen til, at vi sover dårligt i menstruationsfasen, er menstruationssmerter (45%), efterfulgt af bekymringer om pletter på nattøj og lagen (31%). Næsten halvdelen (49%) af den yngste målgruppe (16-29 år) nævner menstruationssmerter som den primære årsag til dårlig søvn.

I aldersgrupperne 30-44 og 45-60 år er andelen 43%. Generel uro (24%), søvnafbrydelser (22%) samt mave- og tarmbesvær (21%) er andre almindelige årsager til, at man sover dårligt i menstruationsfasen. 

34% sover enten ikke særligt godt eller slet ikke godt i menstruationsfasen    Menstruationssmerter er hovedårsagen til dårlig søvn i menstruationsfasen 

De mest almindelige tiltag til forbedring af søvnen 

Hvad kan man så gøre for at sove bedre, når man bløder? De mest almindelige tiltag er at vælge et hygiejnebind, der yder ekstra beskyttelse om natten (38%), tage smertestillende medicin før sengetid (32%) og tilpasse sovestillingen (22%).  Unge kvinder i alderen 18-29 år vælger i mindre grad end de ældre et hygiejnebind, der giver ekstra beskyttelse om natten (37%): 46% af de 45-60-årige vælger et hygiejnebind, der giver ekstra beskyttelse om natten, så de kan sove bedre.

Hver fjerde kvinde (25%) foretager slet ingen ændringer for at kunne sove bedre under menstruationen.

I Danmark vurderes det, at man i gennemsnit sover næsten en halv time (26 minutter) mindre om natten i menstruationsfasen sammenlignet med, når man ikke har menstruation.

Lidt over halvdelen (53%) sover 7 timer eller mere i menstruationsfasen, mens næsten tre fjerdedele (71%) sover 7 timer eller mere, når de ikke bløder.

Undersøgelsen er udført af menings- og markedsundersøgelsesfirmaet YouGov. I perioden 19/12-02/01 2023 er der i alt gennemført 765 interviews via internettet med danske kvinder i alderen 18-60 år.

Man sover i gennemsnit 26 minutter mindre om natten i menstruationsfasen