Når du taler med din datter om menstruation – er tiden inde til nytænkning?

Hvis din datter nærmer sig puberteten, er hun sikkert nervøs for at begynde at få menstruation.

Det kan gøre en stor forskel for, hvordan hun oplever det at have menstruation, hvis du kan tale åbent og ærligt om det. Men hvordan skal du bringe emnet op og overvinde de følelser, der omgiver en ung piges første menstruation?

Din datters første menstruation behøver ikke at være noget at være nervøs for, men det er det desværre for de fleste. Hvis deres første viden om menstruation er ting og vigtigheder, som de hører i skolegården, kan en ung pige let blive bange og nervøs og føle sig isoleret ved tanken om, det der venter hende. Myter, skam og generthed betyder tit, at man ikke taler om menstruationer i familien, og din datter kan føle sig utryg ved noget, der er en helt naturlig ting. Vi skal selvfølgelig overveje grundigt, hvordan vi skal tale om menstruationer med vores døtre.

Menstruation er en naturlig proces, men vi lever i et samfund, hvor vi skjuler bind i ærmerne, hvor billeder af blodpletter fjernes på de sociale medier, og sportskvinder modvilligt taler om menstruationers indvirkning på deres præstationer.

Forskning udført af Libresse har vist, at næsten halvdelen af kvinder og piger i Storbritannien synes, at det er svært at tale om deres menstruationer med deres venner og familie – det gælder også mødre og søstre. Menstruationer er omgærdet af tabu, som om det er noget at skamme sig over. Og det fortsætter ind i voksenlivet, så selv om en fjerdedel af kvinder i den fødedygtige alder på et givent tidspunkt har menstruation, og en gennemsnitskvinde bruger cirka en ottendedel af sit liv på at have menstruation, så er det stadig et emne, der ikke tales om.

"Menstruation er en naturlig proces, men vi lever i et samfund, hvor vi skjuler bind i ærmerne, hvor billeder af blodpletter fjernes på de sociale medier, og britiske sportskvinder modvilligt taler om menstruationers indvirkning på deres præstationer", siger Nicola Coronado, markedsføringsdirektør for hygiejneprodukter hos Essity.

Start samtalen

Vi er nødt til at starte en generel snak om menstruationer med vores døtre omkring syvårsalderen. Selvom gennemsnitsalderen for at få menstruation er 12 år, kan det starte så tidligt som otte år, og der er piger, der kommer i puberteten endnu tidligere. Et studie fra 2010 publiceret i US Journal of Pediatrics afslørede, at piger kommer i puberteten i en stadig tidligere alder, og nogle piger begynder at få bryster allerede som seksårige. Piger, der vokser op uden en biologisk far i hjemmet, har større sandsynlighed for at komme i puberteten i en tidlig alder ifølge et studie udført af forskere fra University of California, Berkeley's School of Public Health. Anden forskning har påvist, at tilstedeværelsen af en stedfar i familien også kan udløse tidlig menstruation.

Samtalerne og rygterne om menstruation vil helt sikkert starte i skolen længe inden, din datter har brug for sit første hygiejnebind. Så hvis hun skal føle sig forberedt, er det vigtigt at tale om menstruationer på en naturlig måde i en tidlig alder.

Vi spurgte nogle unge kvinder, hvad de mente om emnet, og de sagde følgende: "Tal med os om menstruationer på samme måde, som du forklarer hudpleje – så vi kan forstå, hvad der sker rent fysisk, og hvad vi skal gøre", siger Toni, der lærte om menstruation fra sin kusine. "Jeg vil gerne kende fakta, men jeg har ikke rigtig lyst til at snakke om det," siger Karli, der er enebarn. "Jeg ville krumme tæer, så et brev eller en sms ville være den bedste måde at fortælle mig om menstruation." "Min mor fortalte mig ikke om menstruation, før jeg havde haft min første menstruation og fået blod på tøjet. Det var bare dumt. Hvis det ikke havde været for mine venner, ville jeg have haft et stort problem. Så ja, det er pinligt, men vi er nødt til at vide noget om det. Lige som vi er nødt til at lære matematik," tilføjer Sam.

Forældre og datter

Sådan bringer du emnet op

Det kan selvfølgelig virke overvældende for forældre at tale om menstruation. De kan være generte og pinligt berørt. Men det kan overvindes – især hvis det sker gradvist. Det er bedre at have flere samtaler og ikke et stort foredrag, så det ikke føles så skræmmende.

Introducér emnet ganske kort i starten, så din datter ved, at det er i orden at tale om menstruationer. Find lærerige øjeblikke, der giver anledning til at tale om det. Reklamer for hygiejneprodukter, dialoger i underholdningsprogrammer på TV, der berører emnet, sportsstjerner og berømtheder, der berører emner om menstruation, kampagner på sociale medier – de er alle eksempler på et "stikord", der kan bruges til at bringe emnet op.

Start med at spørge din datter, hvor meget hun ved om menstruation, så du ikke får den der reaktion med himmelvendte øjne, når du begynder at fortælle hende noget, som hun allerede ved. Prøv at fortælle om dine egne erfaringer med menstruation, både som teenager og som voksen, så hun bedre kan relatere til emnet på en personlig måde. Sørg for at give historien en positiv drejning, så hun ikke bliver bange for, at hun vil opleve noget tilsvarende. Eller tal om noget, der skete for en veninde i skolen eller en kvindelig berømthed, som har nævnt menstruation i et interview.

Og når hun er klar, er det vigtigt at svare ærligt på alle hendes spørgsmål, f.eks. "hvor meget blod mister jeg?" og "Hvad skal jeg gøre, hvis jeg bløder igennem mit tøj?" og "Kan andre se, at jeg har menstruation?" [1] Og brug altid normale ord som "menstruation", "skede" og "hygiejnebind" (ikke talemåder som "det månedlige", "dernede" og "beskyttelse") for at undgå at forvirre hende.

Vi lærer dem, at det er et hygiejneproblem, i stedet for hvad det virkelig er, og det er en vigtige indgang til at tale om kroppen, vores seksualitet, vores helbred, hvordan vi modnes med alderen samt problemer med kropsimage.

Du kan hjælpe din datter med at lære, at det er en naturlig ting, hvis du taler åbent med hende om hele menstruationsprocessen, og hvordan hun håndterer dem. Ved at tale om det, vænne sig til at bruge hygiejnebind og tamponer og kende de forskellige faser og symptomer fjerner du mystikken omkring hele emnet.

Det vigtigste er at undgå at tale negativt om menstruationer, så hun ikke ser frem til det med gru eller afsky. Slut med at kalde dem "forbandelsen" eller "min månedlige gæst", som bare lyder ildevarslende. Brug positive vendinger, så det bare er en naturlig del af at blive voksen, som alle kvinder er fælles om.

"Vi lærer dem, at det er et hygiejneproblem," siger Chris Bobel, forfatter til New Blood: Third-Wave Feminism and the Politics og Menstruation, "i stedet for hvad det virkelig er, og det er en vigtig indgang til at tale om kroppen, vores seksualitet, vores helbred, hvordan vi modnes med alderen samt problemer med kropsimage."

Afliv myterne

Når vi taler om menstruationer, er det vigtigt at aflive de myter, der florerer, som kan få din datter til at føle, at menstruation er noget at skamme sig over. Hun ved måske, at det er noget sludder, men det hjælper ikke at høre opdigtede historier om, at menstruationsblod er "urent", eller at menstruerende kvinder kan få mælk til at skille ad bare ved at være i det samme lokale.

Hendes veninder i skolen har måske fortalt hende, at en tampon kan blive væk for altid inde i kroppen, at man kan dø af at bruge tamponer, eller at du ikke må vaske hår eller svømme, når du har menstruation. De fleste af disse myter stammer fra halve sandheder og fejlagtige oplysninger, og selv om din datter måske tror, at de ikke passer, kan det gøre hende nervøs, hvis hun ikke kender sandheden. Desværre holder nogle kulturer stadig fast i nogle af de mere ekstreme myter. Faktisk tror 20 % [2] af piger i Indiens landdistrikter, at de ikke må tale med et mandligt medlem i familien, når de har menstruation.

Andre fremgangsmåder

Enlige fædre bør ikke føle, at de ikke kan tale med deres døtre om menstruationer, men hvis det gør din datter pinligt berørt, kan du bede en tante, en kusine eller et andet familiemedlem om hjælp, så din datter er forberedt. Og sørg for at vise forståelse, når hun er præmenstruel. Køb din datters foretrukne hygiejneprodukter, og sørg for, at hun ved, hvor de er, når hun skal bruge dem.

Somme tider vil snakken om menstruation ikke gå så godt på det tidspunkt, fordi din datter er for genert og pinlig berørt til at tale om noget, der er så personligt. Men hun vil stadig have spørgsmål og usikre følelser, så fortæl hende – enten i en sms eller et brev – at hun altid kan spørge, hvis der er mere, som hun vil vide.

Du kan sige alt det, du ønsker i et brev, uden at hun lukker af. Og husk, at teenagere tit foretrækker at give udtryk for deres følelser i en sms eller WhatsApp, så vær ikke bange for at have hele denne samtale ved brug af sms'er, hvis det er nemmere for hende.

En god måde at kommunikere om menstruationer er med femojier – emojier, der specifikt omhandler kvindelige emner. De fleste piger mellem 16 og 25 år indrømmer, at det er lettere for dem at give udtryk for deres følelser med emojier, så det er en hurtig og nem måde at bringe emner op, som I begge synes er pinlige.

Libresse har for nylig startet en kampagne for at få seks femojier om menstruationer – ikoner, der gør det muligt at sige ting som "menstruation", "kramper" og "PMS" uden ord – føjet til det universelle emoji-tastatur. Alt sammen en indsats for at gøre det mere naturligt og mindre tabubelagt at tale om menstruationer, og det kan kun være en god ting for piger, når de kommer i puberteten.

Appen med Libresse Femojier fås både til iOS og Android tastaturer, og den er let at installere. Klik her, og se det selv. For det behøver slet ikke at være svært at tale om menstruationer.

[Kilde]

[1] http://www.telegraph.co.uk/women/life/instagram-deletes-womans-period-photos-but-her-response-is-amazing/
[2] https://www.globalcitizen.org/en/content/8-crazy-cultural-myths-about-periods/

Udforsk mere