Et billede af en datter og en forælder, der har haft en menstruations- og pubertetssamtale.

Hjælp din datter med at blive venner med sin krop

Puberteten er en spændende, men også svær tid. Nu tager din datter sine første skridt ind i de voksnes rækker med alt, hvad det indebærer, og dit forældreskab forandres. Vi kan godt forstå, hvordan det føles. For begge parter.

Din rolle på denne rejse er vigtig. Derfor har vi samlet lidt information her, som kan hjælpe dig som forælder med at støtte din teenagedatter, når hun skal lære sin krop at kende og blive venner med den. At tale om tingene og fortælle om sine erfaringer og sin viden kan gøre teenageårene lidt mindre forvirrende. Og det ville jo være utroligt rart!

Brug træning som hjælp gennem menstruationscyklussen.

Vidste du, at menstruationscyklussen har fire forskellige faser, som kan påvirke dig på forskellige måder? Vi har allieret os med den professionelle svenske fodboldspiller Magdalena Eriksson (Libresse-ambassadør og professionel svensk fodboldspiller, der spiller for det svenske kvindelandshold og Bayern München), som guider dig til, hvordan du kan træne for at have det godt under din menstruationscyklus.

En bog om menstruation, pubertet og humørsvingninger

Hvis du vil lære lidt mere om, hvad der sker i teenagekroppen og hvorfor, så har vi samlet de mest almindelige spørgsmål i en bog. Der kan du læse om menstruationscyklussen, få tips til, hvilke typer beskyttelse man kan vælge og høre om, hvilke tanker og følelser der er almindelige i puberteten. Vi håber, at det kan gøre det nemmere for dig at forstå og støtte en teenager – uanset om du er fx forælder, lærer eller træner!

Almindelige teenagespørgsmål

Det er supernormalt at have tusind spørgsmål, når man er i puberteten. Derfor har vi samlet nogle af de mest almindelige spørgsmål her.

Hvornår kommer min menstruation?

Normalt får man sin menstruation, når man er mellem 10 og 16 år gammel. Det betyder, at nogle får deres menstruation, når de er 9 år gamle, mens andre får den efter 16-årsalderen. Men først kommer man i puberteten, og man har udflåd i cirka fire år, før menstruationen kommer. Du kan læse mere om, hvad udflåd er, i blogindlægget "Få styr på dit udflåd".

Hvorfor er min menstruation forsinket?

Det er almindeligt, at menstruationen er uregelmæssig i de første par år, efter at den er startet. Du skal have ægløsning, før din menstruation kommer. Hvis kroppen ikke har ægløsning, kommer der ingen menstruation. Læs mere om ægløsning i artiklen "Hvordan ved du, hvornår du har ægløsning"? I puberteten, når vores kønshormoner lige er blevet vækket, er det almindeligt, at ægløsningen er uregelmæssig, så din menstruation vil også være uregelmæssig.

Hvis du har haft sex uden prævention, og et æg er blevet befrugtet, vil din menstruation også være uregelmæssig.

Hvad kan jeg gøre for at lindre menstruationssmerter?

At bevæge sig eller have varme på maven (f.eks. gennem en varm hvedepude) kan lindre menstruationssmerter. Husk at spise godt, for smerter tager meget energi fra dig.

Menstruationssmerter kan også lindres med smertestillende håndkøbsmedicin. Det er vigtigt at tage tabletten så hurtigt som muligt for at få den bedste smertelindring, og at bruge tabletterne som anbefalet i doseringsvejledningen. Spørg altid dine forældre om lov til at tage smertestillende medicin, og få hjælp, hvis du er usikker. Hvis du om aftenen føler, at din menstruation sandsynligvis vil komme næste dag, kan du tage en tablet om aftenen.

Hvordan ved jeg, hvornår min næste menstruation kommer?

Det er lidt svært at vide præcis, hvornår menstruationen kommer første gang. Men man lærer sin krop at kende. Hovedpine, ømme bryster, akne/bumser, kvalme, irritation og smerter i underlivet kan være tegn på, at din menstruation er på vej.

En menstruationscyklus varer normalt 28-35 dage. Du kan læse mere om, hvad en menstruationscyklus er her.

Det er en god idé at skrive ned, hvornår du har din menstruation. En menstruationsapp er et godt værktøj til at holde styr på det, og du kan også beregne, hvornår din menstruation kommer uden at downloade noget, f.eks. menstruationskalenderen Libresse.

Jeg tvivler meget på mig selv. Hvad skal jeg gøre?

Du er ikke alene om det, det er som regel lettere at dømme sig selv end at dømme andre. Et tip, der normalt virker til at slippe af med denne unødvendige tvivl, er at øve dig i at se dig selv som din egen bedste ven! En person, du kan lide, som du gerne vil være sød ved, og som fortjener din respekt og opmuntring. Når dumme tanker dukker op, skal du altid spørge dig selv, om du ville sige eller tænke det om din bedste ven? Det er her, selvværd og selvtillid kommer ind, som handler om, hvordan du har det med dig selv, og hvad du tror, du kan gøre. Selvtillid handler om din egen tro på, hvad du kan gøre og lykkes med, at du tør prøve at lykkes. Selvværd handler i stedet om, hvordan du ser dig selv, og hvad du er værd. Et svagt selvværd kan være både at under- og overvurdere sig selv. For at styrke dit selvværd kan du gøre ting, som får dig til at føle dig godt tilpas, og prøve at finde situationer, hvor du bliver mødt med respekt og omtanke. Så man tør prøve nye ting, selv om det føles skræmmende.

Er man færdigudviklet, når man får menstruation?

Nej, det er en myte, at man ikke vokser mere efter sin menstruation. En pige i gennemsnitsalderen for pubertet og menstruationsstart vokser op til ca. 10 cm efter menstruationsstart.

Hvordan skal jeg tale med mine forældre/en voksen, jeg stoler på, om min menstruation?

Dine forældre og voksne omkring dig ved, at du udvikler dig og vokser. De kender dig og har frem for alt selv været på din alder. De har også vidst, hvad en menstruation er i mange år, så det, der kan virke mærkeligt for dig, er sikkert en normal ting for dem. Du selv lærer dig selv lidt bedre at kende hver dag, mens du udvikler dig både fysisk i din krop, men også mentalt i din hjerne. Det er en rejse mod voksenlivet, som alle de voksne omkring dig også har været igennem. Det føles som regel godt at fortælle en voksen, du stoler på, om din menstruation, så du ikke føler dig alene og kan få tips, råd og støtte om menstruation og prævention, hvis du har brug for det. Et tip er at fortælle nogen, at du fik din menstruation under en biltur, det trick har virket for mange!

Jeg er ked af det og vred, men jeg ved ikke hvorfor.

Livet er fuld af følelser - både gode og mindre gode - som man kan mærke og reflektere over. Det gælder for os alle, selv om det ikke altid kan ses udenpå. Ungdomsårene er en hård periode i livet, fordi der sker meget med kroppen og hjernen på bare et par år. Det er ikke altid let, og nogle gange umuligt, at forstå, hvorfor man er vred og ked af det på samme tid. Hormonerne i din krop kan få dit humør til at svinge og ændre sig hurtigt, men de spiller en vigtig rolle i både puberteten og menstruationscyklussen. Men hvis du kun har dårlige eller negative følelser, er du nødt til at bede om hjælp, og det kan du gøre ved at tale med dine forældre, skolevejlederen/sygeplejersken/elevsundhedstjenesten på din skole (de er eksperter i, hvad børn og teenagere går igennem og har tavshedspligt), ungdomscentret eller en anden voksen, du føler, du kan stole på.

Lær mere om pubertet og menstruation