Forstå menstruationscyklussen – og få det bedre!

De fleste oplever, at de forskellige faser af menstruationscyklussen påvirker deres velbefindende, og for mange er det mere til den negative end til den positive side. 80% påvirkes eksempelvis i menstruationsfasen, og hovedparten får smerter og kramper. Men ved at holde styr på hele cyklussen kan du lettere forberede dig på det, der vil ske – og dermed proaktivt planlægge, hvad du kan gøre for at få det bedst muligt i de forskellige faser.

Menstruationscyklussen kort fortalt

  1. Menstruationsfasen: ca. dag 1-7 - Slimhinden stødes ud som en blødning, hvis ægget ikke er blevet befrugtet
  2. Follikulærfasen: ca. dag 7-14 - Kroppen gør sig klar til ægløsning
  3. Ægløsningsfasen: ca. dag 14-15 - Ægget løsner sig fra æggestokken og vandrer ned i æggelederen, hvor det kan blive befrugtet
  4. Lutealfasen: ca. dag 15-20 - Livmoderen tager imod et eventuelt befrugtet æg
Et billede, der siger, at 80% påvirkes under menstruationsfasen, flest får smerter og kramper.

I dag ønsker hver anden person mere viden om de forskellige faser i cyklussen. Selvom man aldrig har talt så åbent om menstruation, som man gør i dag, drejer samtalen sig ofte om selve blødningsfasen. Når vi indser, at cyklussen er længere end som så, og forstår, hvordan kroppen påvirkes i de forskellige perioder af cyklussen, får vi helt andre forudsætninger for at håndtere de svære faser og optimere de bedre. Vidste du for eksempel, at det forøgede niveau af østrogen i follikelfasen – dagene inden ægløsning – får dig til at føle dig stærkere og mere selvsikker? I disse dage kan det eksempelvis være en god idé at træne mere intensivt eller at gå i gang med det hjemmeprojekt, du har villet lave længe. Du skal ganske enkelt udnytte den ekstra energi, du har nu!

Her beskrives menstruationscyklussens fire faser – og hvordan du bedst håndterer dem:

Menstruationsfasen (dag 1-7):

I menstruationsfasen oplever 80 procent en eller anden form for indvirkning på deres velvære. Det er måske ikke så mærkeligt i betragtning af det, der sker i kroppen, når den skal afstøde det ubefrugtede æg, livmoderslimhinden og en vis mængde blod. Østrogen- og progesteronniveauet falder, og nu er det særligt vigtigt at lytte til kroppens signaler. Sørg for at få hvile, pas på dig selv, og slap af. Vi vil også gerne understrege, at alle former for bevægelse og motion er særligt godt netop nu, da det giver et øget flow af endorfiner, der kan lette alt fra søvnbesvær til menstruationssmerter.

Follikelfasen (dag 7-14):

I follikelfasen øges østrogenniveauet, og du føler dig sandsynligvis stærkere og mere selvsikker. Det er en tid, som du kan drage fordel af, fordi du på forhånd ved, at du sandsynligvis vil have det ret godt. Du kan eksempelvis benytte lejligheden til at få ordnet alt det, du ikke orkede før. Hvis du kan lide at træne, kan du benytte lejligheden til at gøre lidt mere ved det. Kroppen kan klare meget nu!

Ægløsningsfasen (dag 14-15):

Under ægløsningen oplever mange et lille fald i østrogenniveauet, hvilket kan få nogle til at føle sig lidt svagere. For de fleste forbliver østrogenniveauet dog højt og bidrager til øget styrke og energi. Derfor bør du benytte lejligheden til at få bevæget dig, omgås vennerne og afsætte ekstra tid til dine fritidsinteresser.

Lutealfasen (dag 15-28):

Lutealfasen føles hård for mange, hvilket skyldes, at progesteron- og østrogenniveauet falder kraftigt. Det er ofte nu, at PMS-symptomerne sætter ind. Præmenstruelt syndrom (PMS) er almindeligt, og omkring en ud af tre kvinder oplever moderate fysiske og/eller psykiske problemer. For eksempel oplever en ud af fire humørsvingninger, og mange føler sig nedstemte. Et godt tip er at føre dagbog under cyklussen for at minde dig selv om, at det er hormonerne, der spøger, og intet andet. Følg kroppens signaler, og gør det, der føles rigtigt – men sørg for at spise ordentligt og få nok søvn i denne periode.

Undersøgelsen er udført af menings- og markedsundersøgelsesfirmaet YouGov. I perioden 19/12-02/01 2023 er der i alt gennemført 765 interviews via internettet med danske kvinder i alderen 18-60 år.