Venner

Der er ingen tvivl: Det er svært at være i puberteten. Men det er svært af forskellige årsager, og de skyldes ikke alle sammen menstruation.

Dårligt selvværd er et af de største problemer i teenageårene (og livet), så det er ret vigtigt at finde måder at have det bedre med dig selv.

Dårligt selvværd hos teenagere kan ikke ignoreres. Hvis den indre stemme altid taler ned om dig, så grib ind. Hvis du ikke gør noget, kan du ende med at blive tilbagetrukket og isoleret. Eller du ender med at forsømme dine venner eller skolen. Det kan også give sig udslag i spiseforstyrrelser og selvskade.

Hvad medfører lavt selvværd? Først og fremmest fordi du lægger for meget pres på dig selv. Det er selvfølgelig godt at have ambitioner, som at ville være statsminister eller blive en stjerne. Men hvis det virkelige liv ikke svarer til dine mål, så kan stress få dig ned med nakken. Så slap af, og lad være med at være så hård ved dig selv. Prøv at nøjes med at gøre det så godt, som du kan, lige nu.

Hvis du alligevel er nedtrykt, så tal med en person, som du stoler på, f.eks. ældre søskende, en pårørende eller ven af familien eller en skolepsykolog. Dine problemer bliver mere overskuelige med tiden, hvis du taler med andre om dem, og til sidst er de ikke vigtige mere. Og du ved, det du altid læser om, at motion øger endorfiner i kroppen og forbedrer dit humør? Det er rigtigt, så bare kom i gang.

Årsager til nedtrykthed

Hold dig væk fra sociale medier
Sociale medier

Det er sjovt at fortælle om dit liv på Facebook, men det kan også gøre dig ked af det, især hvis du bliver offer for trolls. Prøv at holde dig væk fra sociale medier i et stykke tid og vær sammen med rigtige mennesker i stedet.

Kropsimage
Kropsimage

Vi er omgivet af urealistiske billeder af den "perfekte" krop, så der er ikke noget at sige til, at du ikke kan lide, at kroppen udvikler sig. Men husk, at alle ser lidt akavede ud i teenageårene.

Ondskabsfulde venner
Ondskabsfulde venner

Forstår de, hvordan du har det? Er de loyale? Forstår de, hvis der er noget du ikke har lyst til at gøre? Hvis svaret på disse spørgsmål er nej, er det ikke noget at sige til, at du er ked af det. Tid til nye venner.

[Kilder]

Lær mere

Udforsk mere