Illustration af pige som barberer sine ben - Libresse

Hvad sker der i puberteten: Det føles lidt mærkeligt i brysterne, der kommer hår i skridtet, og man bliver uforståeligt vred over ingenting … Sig hej til kroppen i puberteten.

Puberteten er et fællesnavn for alle forandringerne i kroppen, når den går fra barnekrop til voksenkrop. Man får som sagt bryster, bredere hofter, hår i skridtet og under armene. Også udflåd, bumser, mere sved og humørsvingninger er på menuen.

Tegn på pubertet:

  • bryster
  • bredere hofter
  • Hårvækst
  • Udflåd
  • Menstruation
  • Bumser
  • Øget svedproduktion
  • Humørsvingninger

Hvad sker der i puberteten – hvornår begynder puberteten?

Puberteten tager sin tid. Det er ikke noget mirakel, som sker natten over, men det er nærmere en snigende fornemmelse af, at noget forandrer sig. Noget man i begyndelsen ikke kan sætte fingeren på. Vi kan takke hormonerne for, at puberteten overhovedet går i gang. Hormoner er stoffer, som dannes i kroppens forskellige kirtler, blandt andet når kroppen er klar til at blive voksen. Når puberteten er godt i gang, kan det føles som om, at forandringerne både kommer alt for hurtigt og alt for langsomt. Hos piger begynder puberteten oftest, når de er mellem 10 og 16 år. Drengekroppe kommer for det meste senere i puberteten.

Ung pige, som sidder og kigger ud – Libresse

Bryster og pubertet

For mange er det første tegn på pubertet, at brysterne bliver hårde og følsomme, nogle gange kan det endda gøre lidt ondt. Det kan føles som om, at der sidder en lille ært bag brystvorten. Det kan være dejligt at have en blød top eller bh på, så tøjet ikke irriterer.

Hvad sker der i puberteten – håret

Den næste store forandring er alt det hår, som begynder at gro. I skridtet, under armene og på benene. Mange har det svært med hår, men hår i skridtet har en funktion, da det beskytter og sørger for at holde området luftigt.
Nogle barberer både ben, armhuler og skridt, men det er absolut ikke noget, man skal. Gør det, som føles rigtigt for dig. Selvom det måske ikke føles sådan i puberteten, så er kroppen helt perfekt, som den er!

Hvad sker der i puberteten – fedt, bumser og din vægt

Fedtet gør på mange måder en storstilet entré i puberteten. Kropsvægten stiger ofte, dels fordi man pludselig vokser i højden, men også fordi man får mere underhudsfedt og kropsformen bliver rundere omkring hofter, lår og bryster.
Udover at fungere som en ekstra polstring om kroppen, så findes fedtet også som talg.
Talgkirtlerne, som alle har under huden, går bananas i puberteten og producerer mere fedt end nødvendigt. Håret bliver hurtigere fedtet, huden skinner i panden, rundt om næsen og på ryggen (og ofte endnu flere steder). En mere fedtet hud giver ofte bumser og hudorme. Vask ansigtet med milde produkter, og husk, at det ikke varer for evigt (selvom det kan føles sådan, når bumserne dukker op, hver gang du skal mødes med personen, som giver dig sommerfugle i maven). Hvis det bliver for slemt, kan du finde produkter mod bumser på apoteket.

Billede af en kage med tekst

Udflåd og menstruation

Menstruationen plejer ikke at være det første, der sker i puberteten. Og inden den kommer første gang, har du nok haft udflåd et stykke tid. Det er lyst, gennemsigtigt eller hvidt og din skedes allerbedste ven! For udflåd beskytter nemlig skeden mod infektioner og sørger for, at den har det godt. Kan du ikke lide den lidt klistrede fornemmelse i trusserne, kan du bruge trusseindlæg – så føles det mere tørt.
Et trusseindlæg kan også være praktisk, når menstruationen kommer. Menstruationen er et pubertetstegn med stort P. For dem med en livmoder er der ofte et før og efter menstruationen. Den første menstruation, man får, er måske kun et par pletter i trusserne, eller måske ser man en smule blod på papiret, når man tørrer sig. I begyndelsen kommer menstruationen meget uregelmæssigt. Der kan gå flere måneder, før man får sin anden eller tredje menstruation. Men med tiden tilpasser menstruationen sig og finder en rytme med menstruationscyklussen.

Mere sved

Kroppen i puberteten – sved-festen er en anden del af puberteten. En fest man ikke har lyst til at tiltage i. Svedkirtlerne er på overarbejde i puberteten, hvilket gør, at man sveder mere. Det betyder også, at sveden lugter meget mere. Det er en god idé at vaske sig hver dag, eftersom bakterier er vilde med sved og får den til at lugte mere. Hvis man synes, lugten er slem, kan man bruge deodorant.

Kroppen i puberteten og højde

Man plejer at sige, at når puberteten er gået i gang, bliver man heller ikke mange centimeter højere. Puberteten er jo overgangen fra barne- til voksenkroppen, og når man er kommet igennem den, så kan man ånde lettet op. Det er en svær tid, hvor man nogle gange ikke kan genkende sin egen krop og undrer sig over, om der altid vil være forskel på brysternes størrelse. Bumserne er mange, og menstruationen er utilregnelig. Men på den anden side af puberteten plejer det hele at have tilpasset sig. Kroppen vil nok stadig være lidt uregelmæssig, men sådan er det med kroppe, ingen er ens.

Ikke min krop!

Når hormonerne begynder at boble i kroppen i puberteten, så er der ofte stor fokus på pige- og drengekroppe, da det er her forskellen på kønnene bliver tydelig. Men det er jo slet ikke sikkert, at man føler, at kroppen passer til den, man er. Den skede eller penis man har, definerer jo ikke ens køn. Derfor kan man som dreng få menstruation, fordi livmoderen i kroppen mener det er tid. Der er intet galt i at føle, at ens kønsidentitet ikke stemmer overens med kroppen! Og hvis du ikke synes, at din krop føles som din, kan du tale med en ungdomsrådgivning eller lægen for at få svar på dine spørgsmål og bekymringer.

Lær mere

Udforsk mere