Følelsesladet pige

Som du sikkert har bemærket, følges pubertet og følelser ad.

Det er helt normalt at have let til tårer, være vred, nervøs eller overstadig og derefter irriteret – somme tider inden for 10 minutter. Alle de skiftende følelser, som du har i puberteten kan gøre dig sindssyg. Men bare rolig – det er du ikke. Du vil føle, at du har mere styr på situationen, hvis du forstår dine følelser i denne lidt svære tid.

De fysiske forandringer i din krop i puberteten – som at begynde at få menstruation og få mere kvindelige former – skyldes hormoner. Men selv om disse hormoner ved, hvad de gør, så er de også ret irriterende. Alle de kemiske beskeder, der farer rundt i kroppen og gør deres arbejde, påvirker dine følelser på en overvældende måde.

Du kan f.eks. være i dårligt humør eller trist uden at vide hvorfor. Ting, der fik dig til at smile for et par måneder siden, har du den modsatte effekt. Somme tider føler du dig helt vildt glad. Så føler du dig selvbevidst om de forandringer, der sker i din krop, og om dit udseende, og du bider af din familie og venner for at gøre opmærksom på dem. Men disse op- og nedture er helt normale. Bare husk at være god ved dig selv og gøre plads til disse evigt skiftende følelser.

Det kan være en god hjælp at tale med dine venner om det, da de sikkert har det på samme måde. Din familie forstår det måske ikke så godt, men hvis du fortæller dem, hvor mærkelig du føler dig, vil de sikkert vise lidt hensyn. Og hvis du har mest lyst til at være alene på dit værelse med din yndlingsmusik, så er det helt i orden – gør det, indtil du er klar til at tale med nogen. Og her er et råd – hold dig væk fra negative historier på sociale medier, når du er følelsesmæssigt sårbar, da de kan gøre dit humør værre.

Først og fremmest skal du lade være med at tænke, at det er dig, der er noget i vejen med. Prøv at huske, at det er dine hormoner, der spænder ben for dig. Det kan være en hjælp at vide, at millioner af teenagere i hele verden er i puberteten lige nu og har det på nøjagtigt samme måde som dig. Og at det går væk igen. Du vil ikke have disse op- og nedture resten af livet.

Sådan håndterer du følelsesmæssige forandringer

Hop eller løb
Bevæg dig

De endorfiner, der frigøres under motion, vil forbedre dit humør og give dig mere energi og positive tanker.

Send sms'er
Del dine følelser

Du vil føle dig mindre alene og sætte det hele lidt i perspektiv, hvis du fortæller nogen, som du stoler på, hvordan du har det.

Søvn
Få masser af søvn

Dine humørsvingninger bliver værre, hvis du ikke får nok søvn, så det må du endelig ikke forsømme.

Yoga
Slap mere af

Det vil gøre hele denne fase meget lettere, hvis du finder nogle ting, der får dig til at slappe af. Prøv at gå en tur, lav yogaøvelser eller leg med et kæledyr.

Lær mere

Udforsk mere