Moden kvinde, der læser

Overgangsalderen er et emne, der af uforklarlige grunde er omgærdet af mystik – men det er en helt naturlig proces lige som menstruation.

Og selv om det kan være en svær periode, hvis du ikke ved, hvad du kan forvente, så det vil være en hjælp at vide, hvad den bringer med sig.

Overgangsalderen er, når du holder op med at have ægløsning, fordi niveauet af østrogen og progesteron i kroppen falder. Men det er også en række symptomer og forandringer, som en kvinde gennemgår, lige før eller lige efter hun helt holder op med at have menstruation.

De første tegn på overgangsalder er normalt en forandring i dit menstruationsmønster. Du kan opleve kraftig menstruation, hvor din blødning bliver ualmindelig kraftig. Eller dine menstruationer bliver meget lettere og mere sporadiske. Du kan have menstruation hver anden eller tredje uge, eller ikke have menstruation i flere måneder i træk. Det er alt sammen normalt.

Overgangsalderen er en gradvis proces, der normalt finder sted i flere faser. Det er arveligt, hvilken alder du har, når du kommer i overgangsalderen. Den kan starte så tidligt som 40 år eller så sent som 60 år, og gennemsnitsalderen er 51 år. Symptomerne starter et par måneder eller endda år, inden dine menstruationer stopper – kendt som "perimenopause" – og varer typisk i fire år.

Det er vigtigt at tale med din læge første gang, du bemærker forandringer, der kan være relateret til overgangsalderen, for at få taget en blodprøve, der kan bekræfte det, og få råd. De mest typiske symptomer på overgangsalderen omfatter hedeture, nattesved, irritabilitet, søvnforstyrrelser og tørhed i skeden. Men der er også mange andre tegn, så som svimmelhed, oppustethed, vægtstigning, humørsvingninger, hovedpine og nedsat seksualdrift.

Nogle kvinder får ingen symptomer, men de fleste kvinder får mindst ét eller flere. Hvis du er en af dem, behøver du ikke at lide i stilhed. Mange kvinder synes, at regelmæssig motion kan være med til at reducere symptomerne, og både akupunktur og hypnoterapi har vist sig at kunne reducere hedeture og søvnløshed. I mange år var HRT eller hormonerstatningsterapi [1] standardbehandling, men ny forskning har forbundet det med brystkræft, blodpropper og slagtilfælde, så det er klogt at tale det i gennem med din læge.

Overgangsalderen kan være en følelsesmæssigt svær tid, men det kan også være en lettelse ikke længere at have besværet med menstruationer og PMS. Nogle kvinder føler sig også mere sikre på sig selv og gladere efter overgangsalderen.

Da kontrollen over blæren kan blive berørt af overgangsalderen, er det en god idé at have nogle TENA Discreet i din taske for at være på den sikre side. Og husk også at have nogle indlæg (f.eks. Libresse DailyFresh) ved hånden, så du ikke bliver overrasket af en menstruation.

Medicinsk ansvarsfraskrivelse

De medicinske oplysninger i denne artikel tilvejebringes kun som en informationskilde og må ikke bruges til eller lægges til grund for diagnostiske eller behandlingsmæssige formål. Hvis du har brug for vejledning om en specifik medicinsk tilstand, skal du tale med din læge.

[Kilder]

Fortæl os dine #wombstories

Tak til de kvinder, som har delt deres inspirerende historier med os. Hvis du gerne vil være én af dem, så vil vi også gerne høre dine historier.

Alt, som vi lærer fra jeres historier, vil inspirere vores tabubrydende handlinger og være med til at ændre de stigma, der findes i forbindelse med kvinders intime oplevelser.

Lær mere

Se mere