Moden kvinde, der bruger en bærbar computer

Overgangsalderen er en naturlig del af en kvindes liv – alligevel er emnet omgærdet af mystik.

Symptomer på overgangsalder kan komme som lidt af et chok for de kvinder, der ikke ved, hvad de skal forvente, så det er godt at kende de tidlige tegn, så man kan være forberedt.

En kvinde har overstået overgangsalderen, når hun ikke har haft menstruation i 12 måneder i træk. Men på det tidligste stadie, der kaldes perimenopause, sker der mange forskellige forandringer. Det er, når du først oplever at have hedeture, nattesved og dine menstruationer udebliver, og du kan få humørsvingninger.

Hedeture er, når en kvinde pludselig får det meget varmt fra brystet og op mod ansigtet. Hun vil normalt også blive rød og svede voldsomt. Det er bedst at bruge flere lag tøj fremstillet af naturfibre, så du ikke bliver så ubehageligt varm og let kan tage et lag af, hvis du får det for varmt. Nattesved er hedeture, der forekommer om natten, og de kan få dig til at vågne badet i sved. Det kan hjælpe at sove for åbent vindue og have en elektrisk vifte ved siden af sengen. Kvinder i overgangsalder kan generelt have problemer med at sove, så det er det værd at prøve at skabe det bedste sovemiljø.

Andre symptomer på overgangsalder omfatter vægtstigning og nedtrykthed. Det kan afhjælpes ved at spise en sund kost, skære ned på stimulanser som kaffe og alkohol og få masser af motion, der forbedrer humøret. Det er normalt at begynde at føle sig overvældet af stress og føle sig isoleret. Det kan derfor være en stor hjælp at få støtte fra dine nærmeste og finde måder at håndtere din stress på med f.eks. meditation eller yoga.

Det er normalt, at menstruationen begynder at udeblive i perimenopausen, og det kan komme som en overraskelse, hvis du har haft regelmæssige menstruationer i mange år. Hvis du altid har Libresse Ultra bind med dig, vil du være godt forberedt. Overgangsalderen kan også forårsage en svag blære, da faldet af østrogen i bækkenbundsmusklerne kan betyde, at de har sværere ved at holde blæren lukket. Sørg for altid at have nogle lights by TENA​​​​ i din håndtaske, for at undgå små uheld og pletter på tøjet.

Det bedste, du kan gøre for at forberede dig på overgangsalderen, er at acceptere forandringerne, efterhånden som de indtræder, tale dem i gennem med en ven eller et familiemedlem og foretage de nødvendige ændringer i dagligdagen. På den måde vil du ikke pludselig føle dig overvældet og ulykkelig.

Lær mere

Udforsk mere