Kvinder, der dyrker yoga

Hvis dit humør svinger før og under din menstruation, er det ikke bare "pubertetsangst".

Det er sandsynligvis PMS – eller præmenstruelt syndrom, også kaldet PMT (præmenstruel spænding). Lige som kvinder får ømme bryster, ømhed, smerter og oppustethed, så kan de få humørsvingninger i tiden inden en menstruation. Det er på grund af svingninger i mængden af østrogen, som kroppen producerer. Resultat: En følelsesmæssig rutsjebane i et par dage eller selv i et par uger.

En lille gruppe kvinder har så store følelsesmæssige udsving, at de har brug for medicin. Det er mere end bare PMS, det er præmenstruel dysforisk lidelse eller PMDD [1], og det kan føre til panikanfald, depression, ekstrem vrede og endda selvmordstanker. Det er vigtigt at få hjælp, hvis det lyder som dig, da du ikke selv kan håndtere PMDD.

Selv om PMS er irriterende og forstyrrende, er det heldigvis ikke et problem på niveau med PMDD for de fleste kvinder. Hvis du har PMS, skal du finde måder til at kontrollere dine følelser og passe ekstra godt på dig selv. De følelsesmæssige op- og nedture ved PMS kan afhjælpes med konditionstræning som løb, dans eller cykling – gerne kombineret med yoga, som kan berolige dig og give balance. Masser af søvn og en afbalanceret, sund kost kan også hjælpe. Du har måske lyst til at forkæle dig selv, og det er selvfølgelig i orden.

Håndtering af PMS

Yoga
Begynd at dyrke yoga

Det er en rigtig god måde at tackle PMS-relaterede humørsvingninger. Massage, tai chi og meditation kan også hjælpe, da det hjælper dig med at slappe af og føle dig mindre stresset.

Motion
Bevæg dig

Konditionstræning som f.eks. en rask gåtur eller svømning er også påvist at lette anspændelse, depression og nedtrykthed, der følger med PMS.

Kaffe
Skær ned på stimulanter

Du føler måske trang til koffein, når du er præmenstruel, men det er bedre for dig at skære kraftigt ned på kaffe, te og chokolade, da det kan forværre dine symptomer.

Lær mere