Sådan spiser du sundt i hele menstruationscyklussen

Træning og bevægelse er rigtig godt for at få det bedre gennem hele menstruationscyklussen, og på samme måde kan sunde madvaner gøre underværker for dit velbefindende. Du har sikkert oplevet ændret appetit og ændrede madvaner i de forskellige faser af menstruationscyklussen og måske følt, at du bliver sindssyg, hvis du ikke spiser en stor chokoladebar NU. Men for at trives bedst muligt er man nødt til at få styr på hormonbalancen – og den påvirkes i højere grad, end vi tror, af den mad, vi spiser.

Menstruationscyklussen kort fortalt

  1. Menstruationsfasen: ca. dag 1-7 - Slimhinden stødes ud som en blødning, hvis ægget ikke er blevet befrugtet
  2. Follikulærfasen: ca. dag 7-14 - Kroppen gør sig klar til ægløsning
  3. Ægløsningsfasen: ca. dag 14-15 - Ægget løsner sig fra æggestokken og vandrer ned i æggelederen, hvor det kan blive befrugtet
  4. Lutealfasen: ca. dag 15-20 - Livmoderen tager imod et eventuelt befrugtet æg
Et billede, der siger, at 34% oplever ændringer i appetit eller madpræferencer under menstruationscyklussen.

Ved at følge kroppens behov i de forskellige faser kan du få al den næring, du har brug for, samtidig med at trangen til usunde ting mindskes. Nærende mad hjælper med at styrke kroppen og hjælper dig med at klare menstruationscyklussens belastning, så du er bedre rustet mod PMS, træthed og nedstemthed (og internetforbindelsen, der går ned, medlemskortet til fitnesscentret, der er blevet væk, og ja, faktisk det meste!).

Sådan spiser du rigtigt gennem hele cyklussen:

Menstruationsfasen (dag 1-7):

For 34% ændrer appetitten eller madpræferencerne sig i menstruationsfasen, og det er i denne fase, at man spiser mest usundt. Prøv alligevel at sikre, at det meste af den mad, du spiser, har den rette næring. Eftersom man mister blod i denne fase, kan det være godt at tilføre kroppen ekstra jern, helst fra nødder, spinat og fuldkornsprodukter. Bælgfrugter og C-vitamin fra frugt og grøntsager er et godt supplement, da det hjælper kroppen med at optage jern.

Follikelfasen (dag 7-14):

I follikelfasen går det normalt lidt bedre. Energien er i top, og man føler sig stærk takket være det øgede østrogenniveau. For at holde energiniveauet oppe er det vigtigt, at man får de rette næringsstoffer og vitaminer. Spis gerne lidt ekstra B12-vitamin, som findes i kød, fisk og mejeriprodukter, da det er godt for at få maven til at arbejde. Fyld også på med mellemmåltider og sunde snacks i løbet af dagen.

Ægløsningsfasen (dag 14-15):

Energiniveauet fortsætter med at være højt, også under ægløsningen, og eftersom du bruger mere energi, er der ofte brug for lidt mere mad for at klare dig hele dagen. Det kan være en god idé at få mad fra hele kostcirklen, især frugt, grønt og langsomme kulhydrater fra groft brød, bælgfrugter og fuldkornspasta.

Lutealfasen (dag 15-28):

Dette er fasen, der sætter dine spisevaner på prøve. I lutealfasen har de fleste en eller anden form for PMS (præmenstruelt syndrom) – eksempelvis træthed og nedstemthed – hvilket betyder, at trangen til kulhydrater og sukker kan stige betydeligt. Et tip er at prøve sundere alternativer som fuldkornsbrød i stedet for hvidt brød, brune ris i stedet for hvide og frugt og mørk chokolade i stedet for kage og slik. Ud over at være lækkert, giver det mere energi, hvilket kan modvirke de værste fald i blodsukkeret.

Undersøgelsen er udført af menings- og markedsundersøgelsesfirmaet YouGov. I perioden 19/12-02/01 2023 er der i alt gennemført 765 interviews via internettet med danske kvinder i alderen 18-60 år.