Få styr på underlivets dråber

Her har vi samlet en god blanding af information om underlivets lotteri, fx udflåd, pletblødninger (også kendt som spotting), sved og urindråber. Vil du gerne vide mere om hvordan udflåd forandres under menstruationscyklussen, om dit udflåd er normalt, eller om kroppen prøver på at fortælle dig noget?

Test: Find det perfekte trusseindlæg til dig!

Synes du, det er svært at vælge trusseindlæg? Besvar fem hurtige spørgsmål, og se, hvilket trusseindlæg der passer bedst til dig.

Udflåd

Hvad er udflåd?
Udflåd er en slags væske, som normalt findes i skeden, og som holder dens slimhinder fugtige og rene, så skeden beskyttes mod infektioner. Det kan sammenlignes med spyt i munden. Udflåd forandres i løbet af menstruationscyklussen – fra at være gennemsigtigt og glat til ofte at være klistret og hvidt, jo nærmere man kommer på menstruationen.

Er mine udflåd normale?
Hvidt, gennemsigtigt, let lysegult eller lysebrunt udflåd, der lugter lidt syrligt, er helt normalt, og er et tegn på, at kroppen fungerer, som den skal! Hvis udflåddet skifter farve og bliver grønt, mørkegult, brunt eller grynet, eller hvis det begynder at lugte, kan det være et tegn på infektion eller en kønssygdom. Kontakt din læge, gynækolog, ungdomsmodtagelse eller skolesygeplejerske, hvis det ikke går over af sig selv efter et par dage.

Det er helt normalt at have udflåd, og det er et tegn på, at skeden fungerer, som den skal! Hvis udflåddet skaber gener, kan du prøve at bruge trusseindlæg. Libresse trusseindlæg med Cour-V™-teknologi er tynde og absorberer både fugt og lugt. De er naturligvis dermatologisk testede og indeholder ikke parfume.

Vask underlivet skånsomt
Husk, at udflåd er en selvrengørende funktion, som skeden har, og derfor bør du ikke vaske dig inde i skeden. Overdreven vask, kraftigt parfumerede produkter eller almindelig bodyshampoo kan forstyrre underlivets naturlige bakteriebalance og medføre unormalt udflåd, svampeinfektioner eller bakteriel vaginose. Hvis du vil vaske underlivet, så fungerer det fint med lunkent vand eller en mild intimsæbe, der er tilpasset til det følsomme underliv.

Hvordan forandres udflåd under menstruationscyklussen?

Når vi ikke har menstruation, er udflåddet ofte hvidt, hvidgult eller ugennemsigtigt. I forbindelse med ægløsningen bliver udflåddet gennemsigtigt, glat, seje og kraftigere. Da begynder kroppen at gøre sig klar til at modtage eventuelle sædceller, som måske kommer på besøg. Lige inden menstruationen melder sin ankomst, kan udflåddet være let brunt eller lyserødt, eftersom der kommer små mængder menstruationsblod med i udflåddet. Efter menstruationen kan små rester af blod farve udflåddet let lysebrunt.

Du har vel set vores trusseindlæg med Cour-V™-teknologi?

Føl dig sikker hele dagen med Cour-V™-teknologien, hvis behagelige pasform sikrer, at trusseindlægget følger kroppens bevægelser.

Pletblødning (spotting)

Din menstruation kommer og går måske efter din krops egen køreplan, men pletblødninger (spotting) kan nogle gange gøre os forvirrede.

Pletblødninger er blødninger, som kommer mellem menstruationerne. Farven på disse blødninger kan variere, fra brunlig til rød eller en lyserød blanding af udflåd og blod.

Det er almindeligt, at man får lette blødninger et par dage lige før eller efter menstruationen. Også under ægløsningen kan der forekomme lettere blødning. Hormonforandringer kan være en af årsagerne, hvilket kan skyldes, at du begynder med eller skifter præventionsmiddel, er gravid eller er på vej ind i overgangsalderen. I de fleste tilfælde er dette normalt og ikke et tegn på, at der er noget galt. Hvis du vil føle dig sikker på, at du får lige netop den beskyttelse, du har brug for, kan Libresse superabsorberende trusseindlæg være et af dine trumfkort i hverdagen!

Pletblødninger kan også skyldes en anden infektion i underlivet. Hvis du er seksuelt aktiv og har haft ubeskyttet sex, kan pletblødninger være et tegn på en kønssygdom. Celleforandringer på livmoderhalsen kan også forårsage denne type blødninger, og derfor er det vigtigt at få foretaget en gynækologisk celleprøve. Hvis du er usikker på dit blødningsmønster, bør du kontakte din læge eller ungdomsmodtagelse for at få hjælp og rådgivning.

At svede i underlivet

Ligesom armhulerne har underlivet både svedkirtler og hårsække – så det er på ingen måde mærkeligt, hvis det bliver varmt og fugtigt her. Hvis du synes, det er generende, kan du bruge absorberende og åndbare trusseindlæg, undgå stramtsiddende tøj, skifte trusser efter træning eller bruge initimservietter når du er on the go.

… Og der kom der lige et par dråber urin

Har du oplevet, at der kommer der lidt urin, når du fx hopper, løber, løfter noget tungt, nyser eller griner? Så er du ikke den eneste! Omtrent hver anden kvinde har på et eller andet tidspunkt i livet problemer med urinlækage.* Det kan forebygges ved, at man laver bækkenbundsøvelser hver dag. Tips! Benyt lejligheden til at lave knibeøvelser, når du børster tænder: to minutter om morgenen og to minutter om aftenen. For at slippe for at pakke et par ekstra trusser ned, findes trusseindlægget Libresse All Fluid Protection, som absorberer 30 %** mere og indkapsler lugt, hvilket gør det perfekt til urindråber. Hvis du foretrækker eller har lyst til at prøve menstruationstrusser, så findes også Multifluid menstruationstrusser, som absorberer alle kroppens væsker. Hvis du har store problemer med urinlækage, kan du kontakte din læge for at få hjælp og rådgivning.

* Kilde: TENA.dk
** 30 % mere absorberende end et Libresse Dailies Fresh trusseindlæg.

Udforsk mere

Menstruationstrusser, som holder, hvad de lover

Hav menstruation uden ekstra besvær, og stol på, at vores menstruationstrusser tager sig af din menstruation, sidder behageligt og holder dig tør hele dagen.

  • Fremstillet af åndbar økologisk bomuld
  • Libresse har udviklet TriTech, en smart teknik der sikrer, at menstruationstrusserne absorberer og indkapsler blodet og forhindrer lugt.
  • Bare brug, vask (op til 50+ gange) og gentag! Op til 12 timers beskyttelse.

Medicinsk ansvarsfraskrivelsesklausul

Informationen på denne side er læst og godkendt af Libresses jordemoder. Den medicinske information i denne artikel stilles dog kun til rådighed i informationsøjemed og må ikke bruges til at stille diagnoser eller udføre behandlinger. Konsultér altid din læge for at få information om specifikke helbredsmæssige tilstande.