Foto af en kvindes torso iført trusser med blusen trukket op – Libresse

Måske taler man ikke så meget om udflåd, men det er højst sandsynligt noget, du kender til.

Kvinder kan producere meget udflåd eller næsten slet intet. 

Det er rimelig simpelt at vide, om ens udflåd er normalt, når man kender videnskaben bagved og ved, hvad der er ”normalt” for en, og forstår ens cyklus. Her er nogle nyttige ting at vide: 

Hvad bruges udflåd til?

Udflåd er vigtigt, da det er din krops måde at holde din livmoderhals (den nedre del af din livmoder, som menstruationsblod føres igennem) ren på. Det renser alle de harmfulde bakterier væk fra din skede og bidrager til at skabe det rette miljø for en sund og glad V-zone.  
 
Udflåd bruges også til andre ting. Hvis det ændrer farve og/eller lugt på en måde, som ikke er ”normalt” for dig, så er det ofte din krops måde at sige til dig, at noget er i 

Hvad er sundt udflåd?

Sundt udflåd er typisk klart, gulligt eller mælkehvidt, alt efter hvor langt du er i din menstruationscyklus. Det bør ikke have en særlig stærk lugt, når det kommer ud af din krop, men nogle gange lugter det en smule syrligt.  
 
Udflåd er forskelligt fra kvinde til kvinde. Selv i løbet af en menstruationscyklus kan udflåddet ændre karakter. Derfor er der ikke rigtigt nogen definition for, hvad der er ”normalt” for kvinder generelt. Når det så er sagt, så plejer udflåd at være gennemsigtigt og tykt under ægløsning, og før og efter din menstruation er det typisk mere hvidligt. Når du finder ud af, hvad der er normalt for dig, betyder, at det er mere sandsynligt for dig at lægge mærke til uvante ændringer, og du så får det tjekket. 
Foto af vulva lavet af origami – Libresse

Hvad kunne betyde, at der er et problem?

Hvis dit skedeudflåd begynder at lugte dårligt, har en anden farve end, hvad der er ”normalt” for dig, indeholder blod, eller hvis det er meget tykt, så kan det være tegn på, at du har en infektion. Hvis det er tilfældet, så besøg din læge – den mest sandsynlige årsag er svamp, som er en gærinfektion. 
 
Svamp skyldes ofte, at dit V-zone-område har været for varmt, f.eks. ved jævnligt at have nylonstrømper eller stramtsiddende cowboybukser på. Hvis normale showergels eller parfumerede sæber irriterer din hud, så har det muligvis at gøre med ingredienserne i de produkter. Ingredienserne kan nemlig virke udtørrende på følsom hud og forstyrre pH-balancen i din V-zone, hvilket gør dig mere modtagelig over for infektioner. Den bedste måde at finde ud af, om et specifikt produkt er årsag til hudirritation, er ved at holde op med at bruge det og så se, om det hjælper.

Sund V-zone, sundt udflåd

Vores Daily V-Care™ Washgels tager hensyn til din V-zones pH-balance og naturlige mikroklima (det miljø, som holder de gode bakterier i din skede i live). Hvis du passer på din V-zone på en måde, som går godt i spænd med dens naturlige funktion, så er det mere sandsynligt, at du også får en sund skede og en sund vulva, hvilket gør det mindre sandsynligt, at du får en infektion. 
 
Da din V-zone ikke får meget luft i løbet af dagen, kan det være en god idé at være ”bundløs” (dvs. ikke have trusser på), når du sover: Du vil svede mindre og mindske risikoen for irritation, kløe og infektion.
 
Når du går i bad dagligt og skifter dine trusser hver dag, så burde lugt ikke være et problem. Men eftersom det kan blive en smule fugtigt dernede, vil det måske være godt at prøve et trusseindlæg f.eks. vores Daily V-Care™ Trusseindlæg, Intim trusseindlæg fra Libresse.
 
I løbet af forskellige stadier i din cyklus eller livet kan mængden af udflåd variere. F.eks. er det normalt, at der er mere udflåd, når du har ægløsning, når du ammer, eller du er seksuelt ophidset. Det kan også være, at du lægger mærke til ændringer i udflåddets lugt, hvis du er gravid. Kvinder i overgangsalderen har normalt meget mindre udflåd end tidligere pga. lavere mængder af østrogen. 
 
Det er helt normalt med afvigelser, men derfor er det stadig en god idé at holde øje med forandringerne for at lære din krop at kende. Vores Daily V-Care™-produkter inkluderer vaskegels, intimservietter og trusseindlæg, der alle er med til at skabe det helt rigtige mikroklima for din V-zone. Og fordi de alle passer sammen med din krop, får de dig til at føle dig ren, frisk og veltilpas.

Medicinsk ansvarsfraskrivelse

De medicinske oplysninger i denne artikel tilvejebringes kun som en informationskilde og må ikke bruges til eller lægges til grund for diagnostiske eller behandlingsmæssige formål. Konsulter din læge for rådgivning om bestemte sygdomme eller lidelser.

Lær mere

Udforsk mere