Cyklus med fire faser

Når dine menstruationer er begyndt, kan det gøre en kæmpe forskel for, hvordan du har det med dem, hvis du ved, hvad der sker i din krop – og hvorfor.

Så lad os kigge på fakta. Din menstruation forekommer én gang om måneden. Menstruationer starter normalt, når du er mellem 11 og 14 år gammel, selvom de kan starte så tidligt som otte eller ni år, og nogle piger starter ikke, før de er 15 eller endda 16 år. Menstruation er kroppens måde at fortælle, at den er moden nok til en graviditet. Men bare rolig, det betyder ikke, at du ønsker eller skal blive gravid, kun at du er i stand til det.

Din menstruation er en del af en månedlig menstruationscyklus, der varer mellem 21-35 dage, hvor 28 dage er gennemsnittet. Når du først begynder at få menstruation, kan der gå noget tid, inden de danner et regelmæssigt mønster. Du vil sikkert opdage, at de svinger meget i starten og ikke kommer ret tit.

Livmodercyklus

Så hvad er en menstruationscyklus? Først udvikler din livmoder en slimhinde – livmoderslimhinden – i forventning om at modtage et befrugtet æg. Så sker der en ægløsning, når en af dine æggestokke frigiver et æg (eller "ægcelle"), som derefter finder vej langs en af dine æggeledere til livmoderen. Det tager et par dage. Hvis ægget møder en sædcelle på vejen til livmoderen, kan det blive befrugtet, og du kan blive gravid. Hvis ægget ikke bliver befrugtet, udstøder kroppen ægget, slimhinden og noget blod, og det er din menstruation. Blødning starter cirka 14 dage efter ægløsning og varer i gennemsnit 3-5 dage med den kraftigste blødning i løbet af de første to dage.

Bagefter starter hele denne cyklus forfra. Og den bliver gentaget omkring 400-450 gange (ja, det er rigtigt), indtil overgangsalderen finder sted omkring 50-års alderen, hvor din menstruation stopper helt.

I dagene og ugerne inden din menstruation starter kan du opleve nogle følelsesmæssige og fysiske forandringer. Det kaldes PMS eller præmenstruelt syndrom (det officielle navn). Du kan føle dig lidt oppustet og have kvalme, dine bryster kan blive større, og du kan få diarré. Du kan også føle dig trist, irritabel og have let til gråd. Det er alt sammen normalt – ikke sjovt, men normalt.

Lige før din menstruation starter og under din menstruation, kan du også få lettere kramper i underlivet. Det kaldes menstruationssmerter og skyldes primært, at livmoderen trækker sig sammen for at udstøde dens slimhinde. Det er også helt normalt – men hvis smerterne er kraftige eller langvarige, bør du tale med din læge.

Så sådan er det – menstruationer kan være en udfordring. Men vær god ved dig selv (det hjælper somme tider at spise is), og husk, at smerterne og det dårlige humør snart går væk igen.

Lær mere

Udforsk mere