Woman lying in bed wearing a shirt and lace pants that show her liner on

Er det normalt at have brunt udflåd?

Man kan blive bekymret, hvis man er usikker på, hvad det er, men brunt udflåd er som regel væske fra underlivet, som er blandet med gammelt menstruationsblod. Eftersom blodet kan have ligget i skeden i længere tid, bliver det efterhånden mørkere, hvilket er forklaringen på den brune farve. Så længe dit udflåd ikke har en kraftig, dårlig lugt, behøver du sandsynligvis ikke være bekymret. Det er med andre ord helt normalt, at menstruationen efterlader spor efter sig, som derefter forsvinder med den daglige udflåd.

Hvornår er der størst sandsynlighed for, at jeg får brunt udflåd?

Brunt udflåd kan forekomme i alle aldre, og når som helst under din menstruationscyklus. Det er dog mere almindeligt, når du bruger et hormonalt præventionsmiddel, er gravid eller seksuelt aktiv.

Er det almindeligt at få kraftigt, brunt udflåd efter menstruationen?

Det er ikke ualmindeligt med brunt udflåd, eller brun spotting/mellemblødning, efter menstruationen, da der kan sidde gammelt menstruationsblod i vagina. Det varer som regel i ca. to dage, og det kan vende tilbage når som helst under hele din menstruationscyklus. Udflåddets konsistens kan dog variere fra kraftigt og mørkt til lyst og lidt misfarvet.

Kan der være andre årsager til brunt udflåd?

Farven på dit udflåd kan skyldes flere forskellige ting. Selvom brunt udflåd måske ikke føles helt normalt, er det sjældent forbundet med noget alvorligt eller noget, man behøver bekymre sig for – så længe det ikke forekommer i kombination med andre symptomer eller varer i mere end tre dage. Tal med din læge, mor eller en ven, du har tillid til, hvis du er bekymret.

Her er nogle årsager til, at man kan få brunt udflåd nu og da:

Polycystisk ovariesyndrom (PCOS):

PCOS er et almindeligt syndrom, som påvirker æggestokkenes funktion. PCOS er karakteriseret af flere fysiske symptomer, hvor brunt udflåd kan være et af dem. Det er også almindeligt med uregelmæssig menstruation, kraftigere kropsbehåring eller akne. For at kunne stille diagnosen PCOS og få hjælp med symptomerne, er du nødt til at gennemgå en lægeundersøgelse.

Hormonal prævention:

Når du bruger et præventionsmiddel, som indeholder hormoner, fx p-piller eller spiral, gennemgår din krop en proces for at vænne sig til de nye niveauer af hormoner, som produceres. Når du skifter, begynder med eller glemmer at tage dit præventionsmiddel en dag, kan du få mellemblødninger eller brunt udflåd i en kort periode. Sådan er det, når kroppen er ved at vænne sig til det, vi udsætter den for.

Perimenopausen:

Perioden inden klimakteriet (eller perimenopausen) er den naturlige proces, hvor din krop overgår til klimakteriet. Symptomerne på perimenopausen begynder som regel nogle måneder eller endda år, inden menstruationen ophører, og de kan fortsætte i ca. fire år bagefter [1]. I denne periode kan der forekomme forandringer i udflåddets konsistens, farve og tekstur, eftersom din menstruationscyklus bliver mere uregelmæssig, hvorefter den til sidst ophører.

Graviditet:

Under en graviditet kan der være flere årsager til brunt udflåd – en af dem er pletblødning (implantationsblødning). Det er ikke ualmindeligt, at man får en pletblødning under de første fire uger, og det er heller ikke noget, man skal være bekymret for. Det sker, når et befrugtet æg sætter sig fast i livmodervæggen, hvilket får små blodkar til at briste. Kvinder plejer at kunne mærke dette ca. 7-10 dage efter befrugtningen, og det er ofte et af de første tegn på graviditet.

Der er som regel ingen grund til at være bekymret for blødning eller udflåd under graviditeten. Under graviditeten har slimhinden nemlig nemmere ved at begynde at bløde. På samme måde som at man nemmer kan komme til at bløde, når man børster tænder, kan slimhinden i skeden også være påvirket. Derfor er lidt mere brunligt udflåd efter samleje helt normalt.

Men hvis du er bekymret over nogle af dine symptomer, skal du altid kontakte din læge for en sikkerheds skyld.

Seksuelt overført infektion:

Synligt, brunt udflåd inden menstruationen begynder, kombineret med andre symptomer, kan eventuelt være et tegn på en seksuelt overførbar infektion som klamydia eller gonorré. Hvis du oplever en brændende fornemmelse, når du tisser, kraftigt lugtende eller misfarvet udflåd eller smerte i forbindelse med sex, bør du konsultere din lokale klinik for seksuel sundhed. Husk at diskutere både præventionsmidler og sikker sex med din partner!

Selvom brunt udflåd kan komme på uventede tidspunkter, kan det være godt at vide, at det er naturligt, at udflåddet ændrer farve og konsistens under menstruationscyklussen. Hvis du er bekymret for, at dit udflåd kan være forbundet med en af de tilstande, vi har nævnt her, bør du kontakte din læge.

Indtil da kan et All fluid Protection-trusseindlæg hjælpe dig med at føle dig bedre tilpas og mere tryg, så brunt udflåd bliver dagens mindste problem!

Medical disclaimer

Den medicinske information i denne artikel stilles kun til rådighed i informationsøjemed og må ikke bruges til at stille diagnoser eller udføre behandlinger. Konsultér altid din læge for at få information om specifikke helbredsmæssige tilstande. Informationen på denne side er læst og godkendt af Libresse jordemoder.Referencer

[1]  https://www.nhs.uk/conditions/menopause/

Lær mere