Pletblødning

Det kan gøre dig lidt forskrækket, hvis du bemærker spor af blod ind i mellem dine menstruationer, især hvis din cyklus normalt er regelmæssig.

Men der er ingen grund til panik. "Pletblødning" kan forekomme af forskellige årsager, og de fleste er harmløse. Men du bør stadig undersøges af din læge. Bare for at være på den sikre side.

Så hvad forårsager pletblødning? Det kan være flere forskellige ting. Det kan skyldes ægløsning (når en af dine æggestokke frigiver et æg), implantering (når et æg hæfter sig fast i livmoderslimhinden), hormonelle udsving, brug af eller ophør af prævention eller brug af en spiral.

Andre årsager er skedeinfektioner eller klamydia. Det kan også være et tegn på, at du er gravid, og selv om pletblødning ikke altid betyder, at der er et problem med graviditeten, skal det altid undersøges. Pletblødning efter sex kan også – en sjælden gang i mellem – være et tegn på kræft i livmoderen eller skeden [1], så det er vigtigt at få taget en livmoderhalsprøve for at sikre, at du er sund og rask.

Når du først er begyndt at få menstruation, kan det somme tider vare flere år, inden de finder et regelmæssigt mønster, så det kan betyde, at du oplever at have pletblødninger indtil da. Og når du nærmer dig overgangsalderen, kan dine menstruationer blive uregelmæssige og uforudsigelige, og det kan føre til uskadelige pletblødninger. Pletblødning efter overgangsalderen skal dog tages alvorligt.

Okay, så har vi gennemgået årsagerne til pletblødning - men hvad kan jeg gøre ved det, tænker du måske!! Det afhænger selvfølgelig af, hvorfor du har pletblødninger. Hvis det er en infektion, skal det behandles, hormonelle ændringer, så er du måske bare nødt til at være i det, ægløsning er bare at elske det. Hvis du ikke gider gå og tænke på, hvornår det kan komme, så er et trusseindlæg, som vores Dailies Extra Protection et produkt, som kan beskytte trusserne mod kedelige pletter. At vaske vulva med lunkent vand eller en dejlig intimvask en gang om dagen er også godt. Læg ikke for meget energi i det - du skal ikke omarrangere dit liv for at parere lidt pletblødning!

Hvilket trusseindlæg passer til dig? Tag vores test!

5 hurtige spørgsmål, og du vil finde ud af, hvad dit ultimative trusseindlæg er.

Medicinsk ansvarsfraskrivelse

De medicinske oplysninger i denne artikel tilvejebringes kun som en informationskilde og må ikke bruges til eller lægges til grund for diagnostiske eller behandlingsmæssige formål. Hvis du har brug for vejledning om en specifik medicinsk tilstand, skal du tale med din læge.

[Kilder]

Lær mere

Udforsk mere