Illustration med magentafarvet baggrund af en pige, der taler i sin mobiltelefon – Libresse

Hvad er en menstruationskalender, og hvordan bruger du den?

Har du nogle gange været i tvivl om, om din menstruation er kommet, eller om det bare var udflåd? Selvom din menstruation for det meste kommer en gang om måneden, kan det være svært at forudsige den præcise dato, blødningen og symptomerne. Men det kan en menstruationskalender hjælpe dig med.

Du finder en menstruationskalender i menstruationsapps, der giver dig et overblik over din månedlige cyklus og den kan hjælpe dig med at lære din krop bedre at kende. Den fortæller dig også, hvornår du har størst sandsynlighed for at blive gravid.

Menstruationskalender eller -beregner?

Du har måske også hørt om menstruationscyklusberegnere, men hvad er forskellen? Menstruationscyklusberegneren kan give dig en estimeret startdato for dine næste 12 menstruationer, mens du i en menstruationskalender kan indtaste oplysninger om din cyklus, som analyseres, så du får besked om forsinkede og kommende menstruationer samt en ægløsningskalender. Når det er sagt, er alle cyklusser helt unikke, så derfor er ingen kalendere eller beregnere fuldstændigt præcise eller pålidelige. Det gælder især for kvinder med uregelmæssige menstruationer. Derfor kan du dog stadig føle dig mere sikker, når du ved, hvordan din cyklus fungerer, og hvad der er normalt for din krop.

Hvordan fungerer menstruationskalendere?

Når du åbner en menstruationskalender app, bliver du bedt om at indtaste nogle oplysninger om din cyklus, herunder startdatoen for din sidste periode, den gennemsnitlige længde af din cyklus og hvor lang tid din periode normalt varer. Hvis du ikke kender svaret på disse spørgsmål, så bare rolig. Det skriver du bare, og du vil få et standardsvar baseret på et globalt gennemsnit. Ved at give appen disse oplysninger, bliver det muligt at forudsige, hvornår din næste menstruationsperiode begynder, hvornår dine mest frugtbare dage er, og hvilke symptomer og følelser du sandsynligvis vil opleve.

Lad appen lære dig at kende

For at hjælpe appen med at få flere oplysninger om dit helbred kan du også registrere dine følelser, blødningsmængde, søvn og energiniveau hver dag, så appen bliver “klogere” og forstår dig bedre. Derfor får du også de mest præcise resultater, hvis du regelmæssigt og omhyggeligt indtaster dine oplysninger. Jo flere oplysninger appen har om dig, og jo længere den har kendt dig, desto mere effektive bliver dens forudsigelser.

Billede af pige, som bruger sin mobiltelefon - Libresse

App-notifikationer

Du får mest ud af menstruationsappen, hvis du indstiller påmindelser og notifikationer, så de passer til dig. Det er en god måde at holde dig opdateret på, for eksempel lige inden præmenstruelt syndrom (PMS)
 
Appen kan for eksempel give dig besked:
 
• Når din menstruation er på vej
• Hvis din menstruation er forsinket
• Lige inden du har størst sandsynlighed for at blive gravid
• Når du har ægløsning
• Når du kan opleve PMS
• Når det er bedst at undersøge dine bryster for knuder
• Når du skal tage din p-pille eller andre former for prævention
 
Du kan også vælge hvilke tidspunkter og dage, du vil modtage notifikationer.

Fællesskab

Det er ikke altid nemt at tale med andre om din menstruation. Derfor har nogle menstruationsapps også et fantastisk fællesskab af ligesindede, som du kan blive en del af. I appene finder du en række grupper om flere menstruationsrelaterede emner, fra fertilitet til hvordan man bruger en tampon. I grupperne kan du stille spørgsmål anonymt, komme i kontakt med andre brugere og finde personer, der har oplevet det samme som dig. Du behøver selvfølgelig ikke deltage i grupperne, men det er altid rart at vide, at du kan finde støtte fra tusindvis af ligesindede direkte på din telefon.

Menstruationskalenderens nøjagtighed

Det er værd at bemærke, at menstruationsapps aldrig er 100 % præcise, og de skal derfor ikke bruges til at træffe vigtige beslutninger. Kroppen er ofte uforudsigelig, og alle cyklusser er unikke, så en menstruationsapp kan aldrig fortælle dig med 100 % nøjagtighed, hvilke dage du for eksempel ikke skal bekymre dig om at blive gravid. Den kan ikke forudsige det uforudsigelige, så du må heller ikke blive forskrækket over de notifikationer, som appen måske sender dig.

Hvornår skal jeg gå til læge?

Nogle gange er det normalt, at menstruationen er uregelmæssig. Det sker ofte, hvis:
 
• Du lige har fået en abort eller har født
• Du er på vej i overgangsalderen
 
Hvis du bemærker ændringer i din sædvanlige cyklus, såsom blødning/pletblødning mellem dine menstruationer, kraftige blødninger eller udeblevne menstruationer, og intet af det ovennævnte passer på dig, bør du overveje at gå til læge.
 
Alt i alt, er menstruationskalendere et fantastisk værktøj, som kan hjælpe dig med at lære din krop og dig selv bedre at kende, så du får mere ro i sindet. Hvis du er nysgerrig på, hvad de kan, så prøv dem selv.

Udforsk mere