Illustration af pige på badeværelse, der bruger et spejl til at undersøge kroppens forandringer – Libresse

De fysiske forandringer, som vi gennemgår i løbet af puberteten, får os til at stille spørgsmål ved alting. Lad os kigge nærmere på disse forandringer, og hvordan de kan påvirke, hvordan vi har det.

Hvis pubertet var en person, hvilken kropsfacon ville den så have?

Det ville være dejligt, hvis der var et bestemt svar. Mennesker vokser med forskellig hastighed og på forskellige steder i kroppen, men det kan være svært at huske, når alle på Instagram ser ud til at være ens. 

Du bemærker måske, at du skal bruge en større bh efter et par måneder, men dine jeans passer dig stadigvæk. Eller elastikken i dine trusser strammer i huden, selvom du dårligt nok har brug for en bh. I løbet af puberteten får pigers kroppe flere former, men hvordan, hvornår og hvor, det sker, er meget individuelt. 

Det kan føles vildt fremmed at få en voksen krop, når du stadig føler dig som et barn. Og selvom naturen går sin gang uanset hvad, så er der sportsgrene, du kan prøve, som vil styrke de muskler, som din krop udvikler, og tøj, du kan bruge, som vil passe til dine former. 

Bryster er generelt noget af det første, der bliver udviklet, og hårde brystvorter er et tidligt tegn på, at de snart vil begynde at skyde frem. Lad os bare sige, at bryster har deres egen personlighed, så det ene begynder normalt at vokse før det andet – så en mindre forskel er helt normalt. 

Billede af to piger, der går en tur med deres mobiltelefoner i hånden – Libresse

Jeg vasker mig og alligevel har jeg bumser. Hvorfor?

Vi ved alle sammen, at det påvirker vores selvtillid, hvad vi synes om vores udseende. Så der er ikke noget at sige til, at uren hud har stor betydning for selvtilliden. Men 8 ud af 10 personer får det på et tidspunkt, så det er meget mere almindeligt, end du tror. 

Hormoner og arveanlæg er nogle af årsagerne til, at vi får bumser i ansigtet, på brystet, halsen eller ryggen i løbet af puberteten. Det skyldes ikke, at du ikke vasker dig godt nok. 

Hvis din hud er meget betændt, eller du synes, at det er for længe om at gå væk, kan du få en tid hos en hudlæge, lære mere om sund mad eller tale med en læge om at få medicin, der kan hjælpe. 


GIF af pige, der med rædsel kigger i spejlet på en bums i ansigtet – Libresse

Jeg har mørkere hårvækst på overlæben end min storebror

Ansigtshår. Pels på benene. Skovvækst i skridtet. Disse er alle almindelige i puberteten – og senere. Så hvad kan du gøre ved det? 

Tja, svaret er, at du kan gøre lige, hvad du har lyst til! Det bedste ved puberteten er, at din krop altid vil være din, så du har lov til at gøre, hvad der føles rigtigt for dig. Der er ingen rigtige eller forkerte svar med hensyn til, hvad du kan gøre ved hår i skridtet/under armene/på maven. 

Hvis du har lyst til at prøve hårfjerning eller at klippe det kortere, kan du bestemt overveje det. Din mor/søster/veninde har måske prøvet noget, som de kan anbefale.

Du har måske hørt om, at nogle får fjernet hår med voksbehandlinger eller laserbehandlinger. Det kan godt gøre lidt ondt, og bivirkningerne kan omfatte rødme i huden, irritation eller rifter.  Spørg dig selv, inden du gør det: ”Gør jeg det for min egen skyld?” eller fordi du føler dig presset til det. 

Illustration med blå baggrund af en pige, der tager sin bh af – Libresse

Hvorfor er jeg større end før?

Fedt (som vi lige vil gøre opmærksom på er noget, som vi har brug for i vores kost og på kroppen, så vi kan fungere korrekt), muskler og knogler forandrer sig alt sammen i løbet af puberteten, og det påvirker kroppens facon. 

Det er ikke altid nemt at forlige sig med sin skiftende krop, men prøv at lade være med at kritisere dig selv eller begrænse, hvad du spiser. Det er en vigtig fase i dit liv, og din krop har brug for næring.

Betragt strækmærker (de der tigerstriber, som du kan få på læggene, lårene, hofterne, brysterne – og stort set alle vegne), som et tegn på succes. Vores kroppe gør nøjagtigt det, som de skal gøre. 

Der er ingen der siger, at det vil være let, men det kan hjælpe dig med at bevare din selvtillid, hvis du accepterer, at du er en unik person, og din krop faktisk er en fantastisk ting.


GIF af pige, der holder hånden for næsen på grund af dårlig lugt – Libresse

Kan du lugte noget?

I løbet af puberteten begynder vores apokrine svedkirtler at fungere, og det får os til at lugte anderledes end før – især under armene og i skridtet. Og selvom det lugter stærkere end før, er det stadigvæk helt naturligt. Så hvis du bader regelmæssigt, vil lugten ikke blive generende.

Regelmæssige brusebade vil hjælpe dig med føle dig ren og frisk. Det kan være en god idé at begynde at bruge deodorant under armene – især hvis du dyrker meget sport. 

Skeden er selv i stand til at regulere pH-niveauet, så vi anbefaler ikke, at du vasker dig inden i skeden. pH-niveauet er forbundet med surhedsgraden i skeden. Det kan lyde mærkeligt, men der er en sund balance mellem gode bakterier i skeden. Så der er ingen grund til at bruge en deodorant eller parfume til skeden. 

Der er nogle rigtig gode produkter specielt udviklet til det sarte V-zone-område (området omkring skeden samt V-formen fortil, som du kan se, når du står foran et spejl).  


GIF viser forskellige typer illustrerede skeder – Libresse

Hvordan ved jeg, om min klitoris og kønslæber er normale?

Bekymring over skeden er meget almindelig. Det skyldes til dels at, i modsætning til folks ansigter (som vi ser alle vegne), ser vi sjældent hundredvis af skeder (medmindre man er gynækolog, eller en der lever af at dekorere kvinders skeder). 

Så selvom du ikke rigtigt har noget at sammenligne din skede med, kan vi berolige dig med at – ligesom ansigter, er der ikke to skeder, der er ens. Og vi skal være glade for den forskel.

Du kan bruge et spejl til at blive fortrolig med din egen skede. Jo mere du kigger på din skede, jo bedre vil du lære den at kende. 

Det er altid en god idé at få foretaget et regelmæssigt sundhedstjek. Uanset om det er et besøg til klinikken, din egen læge eller en gynækolog, er det en god vane at fastlægge.

Og husk at spørge, hvis du er i tvivl om noget. Hvis du synes, at det er pinligt at tale med din mor, søster eller moster, så husk på, at de alle har været igennem puberteten. De vil højst sandsynligt huske forandringerne, og hvor svært det føltes. 

Lær mere

Udforsk mere