Billede af en pige og hendes kæreste, der krammer og griner – Libresse

Du har måske haft seksualundervisning i skolen, snak om ”hvem har gjort det?” med dine venner og foredrag om vigtigheden af at bruge prævention (tak, forældre). Men uanset om du har gjort det eller ej, så ved du, at sex er meget andet end bare blomster og bier. Her kigger vi på at lære din krop at kende, på jomfrudom og seksualitet.

GIF af pige, der bider sig i læben – Libresse

Hvorfor er jeg liderlig?

Vi har skrevet om, hvorfor du, i puberteten, tænker mere på sex her. Det føles normalt ret godt – fra kilden i maven når du ser én, der er hot, til den meget dybere følelse af lyst og længsel, som du får, når du tænker på at være tæt på en anden person.

Er min skede normal?

Kusse, fisse, fitte, fjams – ligesom der er et utal af øgenavne for skeder, kan de også se meget forskellige ud. Halvdelen af befolkningen har en, og det er den mest intime del af vores krop. Derfor er det overraskende, at kun 56 % af kvinder i en spørgeundersøgelse kunne finde skeden (se nedenfor) på en tegning.  

Skeden er vigtig af mange årsager (sex, glæde og lave børn er de mest selvfølgelige). Så bliv fortrolig med din skede. Lær, hvordan den ser ud, lugter og føles. Vi taler om at blive fortrolig med dine kønsorganer i et spejl her.

Når du ved, hvordan din skede ser ud til daglig, kan du se, hvis den forandrer sig. Det er generelt normalt, at den lugter forskelligt under visse stadier i din cyklus, men hvis lugten bliver stærkere, eller du får et udslæt, er det en god idé at gå til lægen for at tjekke, at alt er ok. Det kan lyde pinligt, men husk, at læger ser mange kroppe hver dag, så de har ikke problemer med at kigge på dine kønsorganer og bryster. 

Er det normalt for teenagepiger at onanere?

Ja! Selvom der bestemt ikke tales nær så meget om det, som at drenge gør det. Det skyldes mest tabu og den gammeldags tankegang, at piger ikke får de samme stærke seksuelle følelser, som drenge gør. 

Onani er en god måde at lære din krop at kende på. Og når du har fundet ud af, hvad du kan lide, kan du give dig selv nøjagtigt, hvad du har lyst til med hensyn til seksuel tilfredsstillelse. Det er ikke så dårligt at vide. 

Når du finder ud af ved egen hjælp, hvad du kan lide, vil det også gøre sex med en anden person bedre, så kom bare i gang. Ting som at stryge dine brystvorter eller kilde bagsiden af dine knæ (og selv øreflipper kan være sexede) vil tit give dig overraskende nye følelser. 


GIF af en pige, der udforsker sin krop under dynen i sin seng – Libresse

Kan alle få orgasme?

Ja. Men hvis du ikke har oplevet det endnu, skal du ikke føle, at du gør noget forkert. Det vigtigste er, at du prøver at nyde det, uanset hvad du gør. Det kan tage tid, øvelse og tålmodighed at lære, hvordan man kommer.

Betragt det at lære din krop at kende (og de ting du kan lide) som at lære et nyt musikinstrument. Det er umuligt at lære et helt stykke musik på én gang. 

Og hvis du er sammen med en anden, skal du aldrig føle dig presset til at få orgasme bare for at gøre den anden tilfreds. Og du skal heller ikke føle, at du er den, der skal give den anden en orgasme – sex skal være en nydelse for jer begge. Så hvis du ikke føler det, skal du ikke lade som om. 

Billede af en pige og hendes kæreste, der har sex – Libresse

Hvornår er det den bedste alder at miste mødommen?

Ganske enkelt, når du er klar. Det ville være dejligt, hvis vi alle var født med en vejledning, der fortalte os, hvornår vi skal gøre alle de store ting i livet. 

Men ligesom med andre ting, der ikke har et naturligt ”rigtigt” tidspunkt, hvornår du mister din mødom (og hvem du gør det sammen med), afhænger mest af, hvad du har lyst til. Venner kan have stor indflydelse. Hvis de alle sammen dyrker lagengymnastik og du ikke gør, kan du let føle dig udenfor. Men du må aldrig begynde på noget, som du ikke er parat til. 

Spørg dig selv: Ønsker jeg at gøre det, eller vil jeg bare have det overstået? Føler jeg mig tryg sammen med denne person? Respekterer han/hun mig? Og er jeg parat til at dele noget, der er så intimt? Hvis du har svært ved at besvare disse spørgsmål, er du sikkert ikke helt klar til at have sex endnu. 

Der er masser af andre ting, herunder oralsex, som kan føles fantastisk sammen med en partner, så samleje behøver ikke at være hovedbegivenheden. Og husk, at seksuelt overførte infektioner (kønssygdomme) stadig kan spredes, så brug beskyttelse.

Billede af to veninder, der krammer og griner uden for – Libresse

Sommetider har jeg lyst til piger

Det kan være forvirrende at finde ud af, hvem du selv er. 

Måske er du sikker, men det er ikke sandsynligt. Heldigvis er der ingen, der beder dig om at sige, hvad du foretrækker og holde fast ved det resten af livet. Især når så mange ting i din krop og din hjerne skifter så hurtigt. 

Ved at tale med andre, dele dine følelser og høre deres erfaringer vil det hjælpe dig med at finde ud af, hvem du er, hvad du ønsker, og de ting du kan lide.  Jo mere du gør det, jo mere øver du dig i at være ærlig overfor dig selv, i stedet for altid at prøve at gøre andre tilfreds. Vi har nogle gode tip og råd om, hvordan du taler om dine sande følelser her.

Billede af et hjerte, der siger ”nej betyder nej” – Libresse

Jeg ønsker at sige nej, men jeg tror, at jeg vil lyde uhøflig.

Nej er ikke en fornærmelse. Ordet findes, så vi kan træffe beslutninger om, hvad der er det rigtige for os. Nej er heller ikke altid et negativt ord – det hjælper os med at sætte positive grænser for os selv og vores krop. 
 
Med hensyn til sex (eller for den sags skyld alt muligt andet) kan det være sværere at sige – og acceptere – et ”nej” end et ”ja”. Men dit og andres ”nej” skal altid respekteres. Også selv om det tidligere var et ”ja”. Du har lov til at skifte mening, så ”ja” pludselig bliver ”nej”. Nej betyder nej. 
 
Det vil måske hjælpe at øve dig i at sige ”nej” til dig selv i spejlet, så du har prøvet at sige det højt, hvis en vanskelig situation opstår. Ordet vil føles lettere at sige, når du har øvet dig.
 
Og hvis nogen siger ”nej” til dig, skal du prøve ikke at tage det nær (vi ved, at det lille ord sommetider kan gøre lige så ondt som en mavepuster). Alle skal føle sig tryg ved at være ærlig. Et ”nej” kan betyde, at den person du er sammen med, ikke er klar til noget, som du er. Det er ikke en afvisning af dig som person. 

Intimt samvær kræver øvelse.

Selv hvis vi har kendt nogen i et stykke tid, kan det være svært at gøre intime ting sammen. Det er ikke bare at være nøgen, der kan føles forkert. Dagligdags ting som at spise eller dyrke motion foran en person, vi kan lide, kan gøre os nervøse. 
 
For at få de mest meningsfulde forhold med andre mennesker er vi nødt til at være os selv. Sommetider kan det at danse med en, du kan lide, eller sidde ved siden af vedkommende, eller ringe og småsnakke, hjælpe dig med at føle dig mere afslappet og tryg, uanset hvad situationen er. Hvis du tager det første skridt, vil du blive overrasket over den styrke, du har indvendigt.

Hvordan beskytter jeg mig selv, når jeg har sex?

Den bedste sex er altid sikker sex. Inden du gør det, skal du spørge dig selv, om du er tryg ved det og parat? Og har du tænkt på den bedste prævention, så du kan undgå kønssygdomme eller uønsket graviditet? Det er bare et par af de ting, der fortæller, at du passer på dit helbred og dit mentale velbefindende. 
 
Uanset hvad du ønsker at prøve, er det vigtigste, at du kan tale om det med den person, som du planlægger at have sex med. Der er ingen rigtig eller forkert måde at have sex på, men hvis I ikke kan have en ærlig snak om den beskyttelse, som I vil bruge, så er det sikkert ikke den rigtige person. 
 
Der er seksualklinikker, der er oprettet specielt for unge mennesker til at tale om alle former for samværsproblemer, og den bedst egnede prævention for dig – prøv at google steder tættest på dig.  Og der er ikke noget bedre end de råd, som en forælder, moster, søster eller mere erfaren ven kan give dig. 

Lær mere

Udforsk mere