Illustration med lilla baggrund af en pige, der taler i sin mobiltelefon – Libresse

Fra kønsbehåring til hormoner, menstruationer til uren hud, bryster til humørsvingninger – og alt det andet.

Pubertet – Er jeg normal?

For det første er det hele naturligt. Det begynder, når ændringer i hjernen udløser hormoner i dine æggestokke. Nogle kalder det overgangen fra at være en pige til at være en kvinde, og det er anden måde at sige, at din krop sandsynligvis vil skifte facon, dit humør kan svinge helt vildt, og du vil blive mere bevidst om, hvem netop du er.

Uanset om du en dag selv bliver mor, er det kroppens måde at gøre dig i stand til at få børn. Derfor vil du sandsynligvis opleve mere intense seksuelle følelser for andre, og du kan begynde at onanere.

Billede af en pige fuld af tillid foran en trævæg – Libresse

Hvornår begynder puberteten?

Du er måske allerede kommet i puberteten, eller det vil starte snart. De forskellige stadier – og nøjagtigt hvornår de indtræffer – er meget individuelt. Hos piger kan puberteten starte i alderen fra 10 til 16 år, mens drenge typisk starter er par år senere.

For dig vil det måske være overstået i løbet af 18 måneder, eller det kan udvikle sig langsomt over flere år. Der findes ikke en rigtig eller forkert måde.

Det er helt normalt at være enten vildt spændt på, hvad der vil ske eller grue for det – du vil sikkert føle lidt af begge dele. Efterhånden som du bliver ældre, får du større frihed til at prøve nye ting, men det betyder også et større ansvar, som sammen med forandringerne i din krop kan føles overvældende.


GIF med pige, der justerer sin bh – Libresse

Hvorfor ligner mine bryster ikke hendes?

Det korte svar er: Fordi de er dine bryster, ikke hendes. Vi er alle forskellige, både før, under og efter puberteten. 

Det er ikke muligt at forudsige, hvordan dine bryster vil se ud, eller hvor store de vil blive. Ligesom vi heller aldrig helt ved, hvor høje vi vil blive, eller hvilken skostørrelse vi ender med at have. Men der er nogle tegn, der kan fortælle, hvad der kan ske for dig (og hvornår). Vi har kigget nærmere på de forandringer der kan forekomme i din krop her.

Hvis det sker, skal du ikke være bekymret. Større bryster betyder ikke kone-bh'er – der er masser at smarte bh'er til store bryster, og der er mange med god støtte, så du stadig kan danse og dyrke sport uden at føle dig generet af dine bryster.

Kropslugt, udflåd fra skeden (det kaldes også sommetider ”det gule i mine trusser”, som hjælper skeden med at være fugtig og ren) samt uren hud og hår under armene er alt sammen tegn på puberteten. Der er måske nok en ”generel” rækkefølge for disse ting, men der er ikke en ”normal” rækkefølge. Piger får typisk menstruation cirka to år efter, deres bryster begynder at vokse.

Husk, at menstruation også er forskellig for alle. Nogle menstruationer lette og varer én dag, mens andre kan være kraftige og vare en uge. Og du skal ikke være bekymret, hvis blodet forandrer farve. Det vil sikkert være klart rødt i starten, når det kommer hurtigt ud af livmoderen, og brunt og klumpet, når det er lidt ældre og har været inde i livmoderen et stykke tid.


GIF af en mand, der taler om pubertet hos drenge og sædafgang – Libresse

Hvad med ham?

Hans penis og testikler vil vokse, og han vil snart begynde at producere det mandlige kønshormon testosteron og sædceller, hvilket betyder, at han vil være i stand til at have sædafgang. Han vil få rejsninger (ofte uden varsel). Hans adamsæble (den tydelige bule foran på halsen) vil vokse, og hans stemme vil knække over, så hans sætninger kan starte med en pivende lyd og slutte med en grynten.

Piger kommer som regel i puberteten før drenge gør, så hvis du synes, at nogle af forandringerne var svære for dig, kan du sikkert forestille dig, hvordan det er for de drenge, du kender.

Vilde humørsvingninger?

Det kan føles unormalt at græde det ene øjeblik og slå over i grin det næste, men humørsvingninger er helt normale. Din hjerne skaber nye celler og finder nye måder at tænke på. Hjernens signaler skifter hurtigere, end du kan sende en Snapchat. 

Det kan være svært at styre dine følelser. Sørg for at tale med andre, som du har tillid til, og husk, at din mor/søster/moster selv har været igennem det samme, så de vil forstå dig. Du kan finde flere oplysninger her.

• ”Jeg synes, at jeg lugter grimt”, ”Hvorfor er jeg altid sur” eller ”Hvorfor er mine brystvorter ømme?”. Ingen spørgsmål om pubertet er for dumme eller mærkelige, og du vil ikke være den første (eller den sidste) person, der spørger.
 
• Vælg en, du kan stole på – din mor, din far, din bedste ven, et familiemedlem, der har været i samme situation. Den hjælp, du vil få ved at tale om dine bekymringer, uanset hvor store eller små de er, er det hele værd. 
 
• Fra det alvorlige til det grinagtige – du vil få det meget bedre, når du taler med andre om det. Der findes også bøger og ting på YouTube, der kan hjælpe dig, hvis du ikke er klar til at tale om det endnu. Du kan også skrive en seddel og skubbe den under døren til dine forældres soveværelse, hvis du gerne vil tale om noget, men synes det er pinligt ansigt til ansigt. Og husk, vi er her for at hjælpe dig gennem op- og nedture.

[Kilder]

1. http://kidshealth.org/en/kids/puberty.html
2. https://www.girlology.com/puberty-timeline-girls
3. http://raisingchildren.net.au/articles/puberty.html

Lær mere

Udforsk mere