Pige uden sminke på en seng - Libresse

Hvor ofte skal man skifte tampon – må man have den i hele natten, eller skal den skiftes oftere? Hvor længe må en tampon må sidde, og hvorfor – læs her!

Hvor længe må en tampon sidde, det er et af de mest almindelige spørgsmål, vi får. Og svaret er helt enkelt. En tampon må ikke sidde for længe i skeden. Man plejer at sige, at omkring fire timer er passende, og at man aldrig må lade den sidde mere end otte timer.

Hvor længe kan man have en tampon i?

Eftersom tamponens funktion er at absorbere menstruationen inde i skeden, har mængden af blod betydning for, hvor længe man må bruge en tampon. Bløder man meget, skifter man ofte, bløder man mindre, kan man vente lidt længere. Det er også godt at se på, hvilken sugeevne tamponen har. Er menstruationen kraftig, vælger man en tampon med stor sugeevne og skifter til en ny efter cirka fire timer.

Afhænger af mængden af blod

Hvis man bløder meget, kan det være, man er nødt til at skifte oftere end hver fjerde time, selv hvis man bruger super-tamponen med den største sugeevne. Du kan se det ved at kigge på snoren. Hvis den er lidt blodig, er det tid til at skifte. Men hvis man bløder mindre og alligevel bruger en tampon med høj sugeevne, kan det føles ubehageligt at tage tamponen ud efter fire timer, og man kan være nødt til at vente lidt længere. Tommelfingerreglen er: tampon med korrekt sugeevne og cirka fire timer. Og som sagt aldrig mere end 8 timer.

Pige ligger på en seng og holder sig på maven - Libresse

Må man bruge tampon om natten?

Tja, det må man godt … hvis man stiller vækkeuret og står op for at skifte tampon! Men hvis du kan lide at sove længe eller sove i mere end 8 timer, så er det smart at bruge bind i stedet for. Vores natbind er lavet, så man kan have dem på om natten (som navnet antyder!). De er længere, så de suger blodet, som – på grund af tyngdekraften – danner en lille pøl under numsen, når du ligger på ryggen (eller foran, hvis du kan lide at sove på maven).

Tamponer – gør og gør ikke

Hver fjerde time
Første

Skift din tampon cirka hver fjerde time.

Tid
Anden

Brug ikke en tampon i mere end otte timer.

Seng
Tredje

Sæt ind ny tampon op, før du går i seng.

Hvad sker der, hvis en tampon sidder for længe?

Hvorfor kun fire timer? Hvorfor kan man ikke sove med tampon i 10 timer? Sprænger den i luften? Mugner den? Hvorfor er det så vigtigt, at man tager den ud efter maks. otte timer? Her er grunden: Der findes en meget sjælden, men også meget farlig, sygdom, som hedder TSS og kaldes tamponsyge. Det er en bakterieinfektion, som kan give alvorlige skader på hud og organer, hvis den ikke behandles. Alle kan få TSS, også hvis de ikke bruger tampon, men 50 % af alle, der rammes, har menstruation.
TSS sættes i forbindelse med tamponen, fordi der er en teori om, at tamponer, der sidder i skeden for længe, kan danne grobund for bakterier. Og hvis man bruger tamponer, som er for absorberende i forhold til mængden af blod, er der risiko for, at de kan lave små sår på slimhinden i skeden, så bakterier kan komme ud i blodet. Men som sagt er det en meget sjælden sygdom, så hvis du læser om TSS og holder dig til de anbefalede fire – maks. otte – timer, så skal du ikke være bekymret.

Lær mere

Udforsk mere