En illustration af at skifte en tampon på toilettet

Hvad er tamponsyge (TSS)?

TSS (Toxic Shock Syndrome/tampongsyge) er en yderst sjælden, men alvorlig sygdom. Den skyldes en almindeligt forekommende bakterie blandt mennesker. Sygdommen kan opstå hos mænd, kvinder og børn. Omkring halvdelen af alle tilfælde rammer menstruerende kvinder. TSS er sat i forbindelse med brug av tampon, men kan også opstå når de ikke anvendes. TSS skal opdages og behandles på et tidligt stadie, eftersom sygdommen kan have en dødelig udgang.

Sygdommen har typisk følgende symptomer:

  • pludselig og meget høj feber, over 39°C
  • opkastning og/eller diarré
  • træthed og svimmelhed 
  • ondt i halsen og hovedpine, endda muskelsmerter
  • rødmen der minder om solskoldning

Disse symptomer behøver ikke at være tegn på TSS, men tag for en sikkerheds skyld tamponen ud og opsøg straks læge. Husk at nævne TSS og at du har menstruation. Hvis du tidligere har haft TSS, bør du rådføre dig med din læge, inden du bruger tampon igen.

Medicinsk ansvarsfraskrivelsesklausul

Informationen på denne side er læst og godkendt af Libresses jordemoder. Den medicinske information i denne artikel stilles dog kun til rådighed i informationsøjemed og må ikke bruges til at stille diagnoser eller udføre behandlinger. Konsultér altid din læge for at få information om specifikke helbredsmæssige tilstande.