Ærlige graviditetshistorier fortalt af par

Færre mennesker får børn

Engang for længe siden havde vores livmoder ingen anden funktion end at lave babyer. Livet fulgte et lineært mønster: Bliv gift, flyt sammen, få børn. Men sådan er det ikke længere. I dag fravælger flere og flere kvinder og par at få børn [1]. Selvfølgelig er der stadig mange, der bliver forældre, men det er ikke en integreret del af livet for alle længere.

Selv min mor giver mig skyldfølelse over ikke at ville have børn

Livet uden børn – stigmaet

Uanset årsagerne til at vælge et liv uden børn, bør det være muligt for alle at træffe dette personlige valg uden fordømmelse. Men der er stadig et tilknyttet stigma, og ofte bliver man mødt med forvirring og mistro.

Som en kvinde sagde, "Nogle venner tror, at min kat er en erstatning for børn – en af dem kalder hende endda min "pelsbaby". Jeg elsker min kat, men for mig er den kun et kæledyr."

Kvinder bliver kaldt egoistiske eller overfladiske, umodne eller ulykkelige og får at vide, at de vil føle sig utilfredsstillede uden børn. Eller de får at vide, at de vil skifte mening, når de finder den rigtige partner. Ikke overraskende føler seks ud af ti af dem, som vælger ikke at få børn, sig misforstået af samfundet [2].

Alle har forskellige begrundelser

Engang var det en forventning, at kvinder fik børn, men nu er det et personligt valg. Mange tror, at det handler om omkostningerne, den fysiske påvirkning eller udfordringen ved at opdrage børn. Men der er mange andre årsager til, hvorfor nogen beslutter sig for at leve en tilværelse uden børn.

Erkendelsen af, at hun ikke ønskede børn, kom meget langsomt for en af de kvinder, vi talte med. "Først ville jeg gerne have gang i min karriere. Senere handlede det om at købe et hus. Det tog mig flere år at erkende, at det rigtige tidspunkt aldrig ville komme, fordi jeg egentligt ikke ønskede at få et barn."

Jeg gik ud fra, at jeg gerne ville have børn, når jeg rundede 30 – alle taler om et "biologisk ur", men det føltes aldrig "virkeligt" for mig.

Uopnåelige, perfekte standarder for det at være mor afskrækker også nogle kvinder, mens andre ikke føler trangen til at blive forælder. For nogle handler det om ønsket om at være fuldstændig uafhængig og fri til at leve, som man vil [3]. Endnu andre er bekymrede for den miljøpåvirkning, der følger med det at få børn.

Vil du gerne dele din oplevelse med at være frivilligt barnefri? Fortæl os din historie med #wombstories.

Graviditetshistorie-tegneseriefigur i en båd ved en flod, der forgrener sig, og som vælger "Jeg ønsker ikke børn"

Ingen børn? Intet problem!

Nogle mennesker kan ikke få børn hurtigt nok, mens andre ved, at det helt sikkert ikke er noget for dem. Og det er okay! Vores kroppe og liv tilhører os, så det er op til hver person at beslutte, hvilken vej man vil gå. Livet uden børn er lige så fyldt med glæde som livet med børn. Alle valg og måder at leve på er gyldige og vigtige.

Vores produktsortiment

Se hele Libresse produktsortimentet