Billede af en mor og hendes datter, der krammer og smiler på sofaen – Libresse

En piges første menstruation er en stor milepæl i puberteten, så som en forælder ønsker du at være sikker på, at din datter er velforberedt. Her er nogle forslag til, hvordan du kan tale med hende om alt fra farven på menstruationsblod til at finde det bind, som passer til din datter.

Hurra for menstruationer

Den første menstruation er en stor milepæl, men den skal ikke ses som noget farligt eller dårligt. Vi har ikke brug for stigmatisering af menstruationer i vore dage, men desværre findes det stadig. Vi ved, at næsten halvdelen af piger i alderen 14-21 år har følt sig flove over at have menstruation.  Det kan skyldes mange ting, herunder opvækst, kultur og overtro. 
 
Men gode gerninger starter derhjemme, så uanset om du er en mor, en far eller en omsorgsperson, er det en god idé at starte snakken om menstruationer tidligt. På den måde gør du det lettere for dit barn at opfatte sin månedlige cyklus som en god ting, der ikke er tabu, men en naturlig og helt normal del af livet. 
 
Menstruationer starter normalt et par år efter puberteten er begyndt (gennemsnitsalderen for den første menstruation er 12 år). Vi har skrevet et stykke om, hvordan du kan forberede din datter på puberteten her. Hvis du føler, at din datter viser nogle af de tidlige tegn på pubertet, og du ikke rigtig er begyndt at snakke om menstruationer, er det et godt tidspunkt at starte. Sig tingene direkte og ligefremt ved at tale om emner som, ”Når din menstruation starter, kan du få lidt ondt i maven,” og lade samtalen gå videre derfra.

Hold dig til fakta

Det er vigtigt at kende fakta, men husk, at de fleste piger ikke beder om en biologitime, der går i dybden med detaljer om slimhinderne i livmoderen – det kan biologibøgerne bedre tage sig af.
 
Din datter ved sikkert en hel del allerede, men du kan ikke læse tanker, så kun ved at tale med hende kan du finde ud af, hvad hun har brug for hjælp til at forstå. 
 
Undersøg tingene sammen – fra hvor meget hun vil bløde, til hormonelle forandringer der kan påvirke humør og energi – det vil hjælpe hende med at være mindre nervøs for, hvad der skal ske. Og hvis hun er modig nok til at stille spørgsmål, skal du besvare dem så fuldstændigt og åbent som du kan (og søge svar på de ting, som du ikke ved). 
 
Vi har en rigtig god artikel om hormoner og den månedlige cyklus her, som vil hjælpe din datter med at forstå, hvad der sker i hendes krop, og hvordan det kan påvirke hendes adfærd og humør. Hvis du selv har brug for at få det genopfrisket, er den et kig værd.
Billede af en far og hans datter, der sidder på sofaen – Libresse

Inddrag hele familien

En nylig undersøgelse viste, at næsten tre fjerdedele af kvinder i alderen 14-21 år stadig er flove ved at købe hygiejneprodukter. Som vi nævnte i begyndelsen af denne artikel, vil oplysning og samtale hjælpe din datter stille spørgsmål ved, hvorfor menstruationer stadig er omgivet af skam og stigmatisering. Du vil hjælpe hende med at føle sig stærkere under sin menstruation (som i en kvindes gennemsnitlige liv svarer til ca. 8,2 år!).

Mænd bløder ikke hver måned, men det betyder ikke, at menstruationer kun berører kvinder. Hvis du har sønner, kan du tale med dem om det. Og hvis du er en far, som læser dette, kan du støtte din datter ved at sørge for, at der altid er plads til at snakke om menstruationer, og altid en hylde på badeværelset til hygiejneprodukter. 

Den første menstruation kan bringe mange forskellige nagende spørgsmål op.

Din datter er måske allerede begyndt at have menstruation, eller du har en fornemmelse af, at det snart begynder. Her er nogle almindelige bekymringer, som hun kan have, med svar du kan bruge til at støtte og berolige hende. 

Min datter er bekymret for, at hendes menstruationsblod har en mærkelig farve

Din datter er måske allerede begyndt at have menstruation, eller du har en fornemmelse af, at det snart begynder. Her er nogle almindelige bekymringer, som hun kan have, med svar du kan bruge til at støtte og berolige hende. 

Hun er bange for, at hun lugter, når hun har menstruation

Fortæl din datter, at ligesom farven på menstruationsblod varierer, så gør lugten fra skeden det også. En dag lugter det måske sødligt og muggent, og en anden dag måske lettere metalagtigt. En skede lugter dog aldrig som skyllemiddel, så prøv at tale din datter fra at bruge stærke dufte eller deodoranter i skeden, da de kan forstyrre pH-balancen. 

Hun er bange for, at hun vil bløde igennem

Plettede trusser, blodpletter bag på nederdele eller bukser, pytter på stole (vi har hørt alle rædselshistorierne). Lækager kan være en stor bekymring for piger, der lige er begyndt at få menstruation, men heldigvis er meget kraftige blødninger ikke så almindeligt, som din datter måske tror.

Giv hende hygiejnebind eller tamponer, der passer til forskelligt flow – på den måde er hun forberedt på alle dage. Og fortæl hende, at alle har uheld, og at hvis hun skulle bløde igennem og hun ikke er sammen med dig, at hun skal fortælle det til en, hun stoler på, så de kan hjælpe hende.

Min datter spurgte mig, ”Kan en pige blive gravid når hun har sin første menstruation?”

 
Prøv at undgå at gå fra snøvsen. Bare fordi hun spurgte, betyder det ikke, at hun allerede dyrker sex. Hun er sikkert bare nysgerrig, og stoler på dig som den person, der vil give hende det mest ærlige svar. Forklar hende, at den første menstruation betyder, at en pige er i stand til at få børn. Det er selvfølgelig sjældent at blive gravid, mens en kvinde bløder, da ægløsning normalt sker i midten af en cyklus. Men det er ikke umuligt. 
Billede af en pige der svømmer i en swimmingpool – Libresse

Hun elsker at svømme og vil gerne prøve en tampon for første gang, men hun er først lige begyndt at have menstruation. Hvordan kan jeg støtte hende?

Det lyder, som om din datter er ivrig efter at prøve tamponer, så opmuntring er vigtigt her. Hvis hun prøver, og det ikke er en stor succes, kan du fortælle hende, at man normalt skal prøve nogle gange. Spørg hende, hvad der er svært. Det kan være hendes stilling, så foreslå, at hun prøver en anden vinkel, når hun fører tamponen ind.

Og menstruationer efter den første?

Det vil tage lidt tid, inden din datter finder ud af, hvordan hun har det, når hun har menstruation, hvor kraftigt eller lidt hun bløder, og hvilke produkter hun foretrækker at bruge. Det bedste, du kan gøre, er at holde samtalen i gang. For samtalen bør ikke stoppe, når din datters menstruation starter.

Giv forsikring, forsikring og forsikring en gang mere

Som alle andre piger er din datter unik, og det vil hendes erfaring med menstruationer også være. Understreg dette ved at fortælle hende, at selvom det, hun gennemgår, kan være anderledes end for hendes veninder, betyder det ikke, at det ikke er normalt.

[Kilder]

[1]https://plan-uk.org/blogs/five-things-you-can-do-to-end-period-poverty- omfatter statistikker fra en undersøgelse af 1.000 piger udført af Sundhedsministeriet

[2]https://plan-uk.org/blogs/five-things-you-can-do-to-end-period-poverty

[3]https://plan-uk.org/blogs/five-reasons-we-need-to-talk-about-periods

Lær mere