Hvid illustration af endometriose på en blå baggrund – Libresse

Hvad er endometriose?

Du har sikkert hørt ordet, men hvad er endometriose helt nøjagtigt? Endometriet er et andet ord for slimhinden i livmoderen, som bliver udstødt hver måned som menstruationsblod. Endometriose er en tilstand, hvor væv der ligner det, der vokser inden i livmoderen, begynder at vokse andre steder i kroppen. Kroppen vil forsøge at slippe af med vævet, men fordi kroppen ikke har nogen steder at gøre af det, kan det give meget kraftige smerter.

Kvinder fra vores arkiv med #wombstories har beskrevet det som “en djævel, der river hul i mit underliv for at komme ud” og “en elefant i stilethæle, der tramper på livmoderen”.

Vævet, som vokser de forkerte steder, vokser tit i æggestokkene, æggelederne, uden på livmoderen, inden i hinden i bughulen eller endda i tarmene eller blæren [1], - men kan også forekomme andre steder.

Menstruation og endometriose

Når du har menstruation, giver kroppen alt vævet i endometriet besked på at begynde udstødelse. Hvis du har endometriose, har vævet uden for livmoderen ingen steder at gå hen (til forskel fra menstruationsvæv, som kommer ud gennem skeden på normal vis). Det medfører meget kraftige menstruationer samt betændelse og stærke smerter i maven og underlivet. I nogle tilfælde medfører det ar eller cyster.

Det drev mig til vanvid. Jeg kunne ikke forstå, hvordan det var muligt at have det så dårligt hele tiden, med alle disse symptomer på én gang.

Hvad forårsager endometriose?

Arvelighed og visse giftstoffer i miljøet [2] er mulige årsager til endometriose. Der er også forhold, som kan betyde, at du har en større risiko, f.eks. tidligere underlivsbetændelse eller en tilstand kaldet retrograd menstruation. Det er en tilstand, hvor menstruationsblodet begynder at flyde “baglæns” – i stedet for at komme ud af skeden flyder det tilbage gennem æggelederne og ind i underlivet. Blodet indeholder endometrieceller, som derefter hæfter sig til bækkenvæggen og til andre organer, hvor de fortsætter med at vokse og bløde ved hver menstruationscyklus. 

Hvordan behandles endometriose?

Selv om endometriose er en kronisk tilstand (det betyder, at det varer ved i lang tid), er der forskellige måder at håndtere det på. Antiinflammatorisk håndkøbsmedicin som f.eks. ibuprofen, bruges tit til at håndtere smerter. Også en kombineret p-pille er almindelig, dels fordi endometriose skal have østrogen for at overleve. Men også fordi hormonbehandlinger forhindrer æg i at frigive sig, hvilket for de fleste, giver mindre smertefulde menstruationer [3]. Er man ældre og har født de børn man ønsker, kan behandling gennem GnRH-analoger, som gør, at man kommer i overgangsalderen, være et alternativ.[4] Det er også muligt at udføre en kikkertoperation og således fjerne slimhinden uden for livmoderen [5].

Få en diagnose på endometriose

Endometriose kan fremvise mange forskellige symptomer, og det kan tage år at få stillet en diagnose – i gennemsnit 7,5 (!) år [6] Menstruationerne er måske smertefulde, kraftige og uregelmæssige. Sex kan gøre ondt. Og ufrugtbarhed kan være et problem. Andre symptomer kan omfatte – for at nævne nogle få – smerter ved toiletbesøg, stor træthed og hyppige svampeinfektioner. Mange kvinder har flere symptomer, og nogle har slet ingen [7].

Derfor kan det for nogle kvinder faktisk være en lettelse at få stillet en diagnose. Som en kvinde udtrykte det, “Jeg havde endelig et ord for mine smerter. Et ord for de invaliderende kramper, jeg havde hver eneste måned.”

Den eneste måde at stille en endelig diagnose på endometriose er med en undersøgelse af underlivet med et nøglehulskamera. Men inden du kommer så vidt, har du muligvis både udvendige og indvendige undersøgelser, scanninger og blodprøver – eller en kombination af disse.

 

Endomitriose og børn

Tal om det med venner og familie, også selvom det føles som et pinligt emne. Det kan hjælpe at tale om det, og der vil måske være nogen tæt på dig, som selv kender til endometriose. De vil ikke kun vide, hvad du gennemgår, men de kan hjælpe dig med at få den støtte, som du har brug for fra din læge.Der findes mange myter og misforståelser om sygdommen. En af de mest almindelige er, at graviditet kan helbrede endometriose - dette er ikke sandt. Der findes de, som bliver symptomfrie, mens de er gravide, men der er også dem, hvis symptomer forværres, mens de venter barn. En anden almindelig misforståelse er, at du ikke kan få børn, hvis du har endometriose - tre ud af fire har børn, selvom det kan tage lidt længere tid, og at det muligvis kræver hjælp i form af IVF.

Opsøg hjælp

Selvom kvinder rundt om i verden er påvirkede af endometriose, får mange ikke den støtte, de har brug for. Det er fordi tilstanden tit ikke bliver diagnosticeret eller, hvis den gør, bliver fejldiagnosticeret som “meget kraftige menstruationssmerter”. Derfor føler kvinder tit, at de bliver ignoreret, og at deres smerter ikke bliver taget alvorligt. Det kan medføre en følelse af isolation, og som om du er den eneste.

Men med 176 millioner kvinder (en ud af 10) påvirkede i hele verden, er du ikke alene [8].

Tal om det med venner og familie, også selvom det føles som et pinligt emne. Det kan hjælpe at tale om det, og der vil måske være nogen tæt på dig, som selv kender til endometriose. De vil ikke kun vide, hvad du gennemgår, men de kan hjælpe dig med at få den støtte, som du har brug for fra din læge.

Hvis du genkender symptomerne og tror, at du har endometriose, bør du bestille en tid hos din læge eller gynækolog for at få det undersøgt. De vil forsøge at finde måder til at lindre dine smerter og hjælpe dig med at håndtere symptomerne.

[Kilder]

Lær mere

Udforsk mere