Hylde i supermarked

Har du fundet frem til, at du gerne vil begynde at bruge tamponer? Så er det værd at vide mere om dem først, inden du beslutter, hvilken type er den rigtige for dig.

Lad os aflive et par myter, inden du vælger. Tamponer er lette at indføre, når du først har lært det, og du kan bruge dem uanset, hvor gammel du er, eller hvor kraftig din blødning er. Nogle kvinder synes, at de er mere praktiske til visse typer fysisk aktivitet – tamponer er især gode til svømning – og er en praktisk og nem måde at håndtere menstruationer på. Så hvordan er tamponer sammenlignet med andre muligheder? Hygiejnebind er lige så absorberende og effektive, men du vil muligvis foretrække hygiejnebind, fordi du kender dem og måske synes, at tamponer er svære at indføre og fjerne igen. Det bliver dog lettere med lidt øvelse for de fleste kvinder. I modsætning til menstruationskopper, der indsamler menstruationsblod, opsuger tamponer det, så de medfører mindre griseri. Menstruationskopper kan også være sværere at indføre og fjerne. Menstruationstrusser ligner almindelige trusser, men opsuger menstruationsblod. Og du skal købe rigtig mange par, hvis du ikke vil tilbringe hver aften under din menstruation med at skylle dem.

Det er i høj grad et personligt valg, om tamponer er noget for dig. Nogle kvinder bruger tamponer, fordi de er praktiske og diskrete. Andre foretrækker dem, fordi de ikke kan lide fornemmelsen af blod, der løber ud af skeden, eller en synlig påmindelse i et hygiejnebind, når de går på toilettet. Tamponer er også et godt valg, hvis du er meget aktiv eller deltager i mange aktiviteter eller bruger tætsiddende sportstøj. Og de gør det også meget lettere at svømme.

Forskellige metoder

Men tamponer er ikke for alle. Du synes måske, at det er lettere at bruge hygiejnebind. Og selvom det er en meget sjælden tilstand, er du måske alligevel bekymret for den meget lille risiko for toksisk shock syndrom, TSS forbundet med brugen af tampon [indføj link] og har besluttet at holde dig til bind. Uanset om du bruger tamponer eller bind, så er de lige effektive og hygiejniske, når du bliver vant til det, så vi anbefaler, at du prøver begge dele og derefter vælger det, som du synes er mest praktisk og behageligt.

Nogle kvinder bruger en kombination af tampon og hygiejnebind for ekstra beskyttelse. Det kan være en god idé, hvis dine menstruation er meget kraftig, eller når du begynder at bruge tamponer og finder ud af, hvilken sugeevne der er den rigtige for dig. Og selvom du foretrækker tamponer, skal du sørge for at have nogle bind til at bruge om natten. Du må ikke bruge en tampon i mere end otte timer, så medmindre du er god til selv at sørge for at stå op i tide og skifte den, er det ikke en god idé at bruge tamponer om natten. Hvis du forventer at få menstruation, men den ikke er startet endnu, skal du bruge et bind, ikke en tampon. Når din menstruation begynder, kan du skifte til tamponer.

Alle Libresse tamponer har fortræffelig sugeevne med bølgede riller, der sender blodet ind i kernen, så du undgår irriterende lækager. Og deres slanke design og runde top gør det let at indføre dem. Men tamponer har ikke én størrelse, der passer til alle. Libresse Discreet tamponer fås i forskellige størrelser – Mini, Normal og Super – så den rigtige størrelse for dig afhænger af din blødning. Mini er til meget let blødning, og Super er til en kraftig blødning, og du bør altid bruge en tampon med den laveste sugeevne til lige din blødning (dvs. brug ikke en tampon med større sugeevne, end du har brug for). Tamponer skal skiftes cirka hver fjerde time, og de må højst sidde i skeden i otte timer.

Lær mere

Udforsk mere