Tampon livmoder mønster

Med lidt øvelse vil du hurtigt vænne dig til at bruge tamponer.

Men der er et par ting, som du skal være opmærksom på for at bruge dem korrekt og forblive sund.

Du må ikke bruge dem i mere end fire timer

Hvor længe du lader en tampon sidde, afhænger af dit menstruationsflow. En tampon vil absorbere blodet i skeden, og når den er "fuld", skal den fjernes. Det bedste er at skifte din tampon hver fjerde time. Men hvis du har et kraftigt menstruationsflow, skal du skifte den hyppigere eller vælge en tampon med et større sugeevne. Hvis din tampon føles som om, den sidder fast, når du trækker i snoren, og er "tør" efter fire timer, så har du sikkert brug for en mindre sugeevne. Hvis du bemærker, at tamponens snor er mørk og våd, har du ladet den sidde lidt for længe.

Du kan bruge tamponer om natten.

Du må højst lade en tampon sidde i skeden i otte timer. Så det betyder, at du kan bruge en tampon om natten, bare du står op efter otte timer og skifter den. Det vil måske være lettere for dig at bruge et hygiejnebind om natten, hvis du gerne vil sove længe.

Brug aldrig to tamponer på en gang

Du må aldrig bruge mere end én tampon ad gangen. Fordobling af tamponer øger din risiko for toksisk shock syndrom eller TSS. Hvis dit menstruationsflow er meget kraftigt, kan du bruge en tampon med en større sugeevne og skifte den hyppigere. Eller brug et hygiejnebind som ekstra beskyttelse. Og hvis du glemmer, at du allerede har sat en tampon op og derefter bruger en mere? Så vil du hurtigt bemærke en ubehagelig lugt fra bakterier, der danner sig omkring den tampon, der har siddet længst i skeden. Tag begge tamponer ud så hurtigt som muligt. Du vil måske også bemærke et udslæt og en ændring i dit udflåd, og i så fald skal du kontakte din læge. Og hvis den første tampon "sidder fast" i skeden, kan lægen fjerne den.

Du kan ikke lade tamponen sidde i skeden under sex

Du må endelig ikke bruge tamponer under sex. Det kan skubbe tamponen længere op i skeden og være meget ubehageligt. Og hvis det går rigtig galt, kan den sidde fast og føre til en infektion. Så selv om det er i orden at have sex under din menstruation, hvis både du og din partner har det fint med det, så skal du tage din tampon ud først.

Du kan tisse, mens du har en tampon sat op

Det er ikke et problem at tisse med en tampon sat op. Urinen kommer fra urinrøret, der er et lille hul foran skeden. Så tamponen opsuger ikke urin. Det kan være en god idé at flytte snoren over til den ene side, mens du tisser, så den ikke bliver våd.

Tampons absorbering
1.

Hvis din tampon er tør efter fire timer, har du brug for en mindre sugeevne.

Kun én tampon
2.

Fordobling af tamponer øger din risiko for toksisk shock syndrom eller TSS.

Infektion
3.

Det kan være ubehageligt at bruge en tampon, når man har sex.

Lær mere

Udforsk mere