Sådan fjerner du en tampon

Hvis det er første gang, du bruger en tampon, kan du være lidt nervøs for, hvordan du skal fjerne den.

Men du kan tage det roligt. Det er virkelig let at fjerne en tampon, hvis du bruger den korrekt. Og du vil hurtigt lære det. Du skal bare trække forsigtigt, men bestemt i snoren, så kommer den ud uden problemer. Hvis du mærker modstand, når du trækker i snoren, og den ikke let kommer ud, kan det være nødvendigt at lade den sidde lidt længere. Den er måske stadig tør. Det er bedst at skifte din tampon hver fjerde time, og otte timer er det maksimale antal timer, det er sikkert at lade en tampon sidde.

Hvis du ikke kan finde snoren, skal du bare tage det roligt. Du bør kunne nå den ved at sidde på hug og forsigtigt stikke din tommel- og pegefinger ind i skeden for at finde tamponen og fjerne den.

Prøv at være opmærksom på, hvordan du bortskaffer din tampon. Det er bedst ikke at skylle en brugt tampon ud i toilettet. Det kan stoppe toilettet. Du kan vikle den i lidt toiletpapir i stedet og lægge den i affaldsbeholderen til hygiejnebind (findes på de fleste offentlige toiletter) eller i skraldespanden. Vask altid hænder bagefter.

Det må ikke gøre ondt, når du fjerner din tampon. Hvis den har siddet i skeden i mindst fire timer, og det føles generende at fjerne den, kan det være fordi, din blødning ikke er kraftigt nok til netop den størrelse tampon. Det vil betyde, at der ikke er nok smørelse mellem tamponen og skedevæggen, og det giver modstand, når du trækker i snoren. Du kan komme lidt kokosolie eller olivenolie på fingrene for at lirke den ud. Eller du kan tisse, inden du fjerner den, så skedemusklerne slapper af.

Den bedste måde at undgå ubehag, når du fjerner tamponer, er at bruge den rigtige sugeevne til din blødning, og kun bruge tamponer, når du er sikker på, at du har menstruation. Brug et hygiejnebind, indtil du er sikker på, at din menstruation er startet, og gør det samme, når din blødning svinder ind i slutningen af din menstruation. Hvis du ønsker at beskytte dine trusser både før og efter din menstruation, skal du ikke bruge en tampon. De er ikke egnede til daglig brug, da de suger alt for meget. Brug i stedet et trusseindlæg til dagene ind i mellem.

Hvis det fortsat gør ondt, hver gang du fjerner en tampon, skal du gå til din læge for at få tjekket, om du har en infektion eller unormale tilstande i skeden.

Ofte stillede spørgsmål

Hvordan fjerner jeg en tampon?

For at fjerne en tampon skal du trække forsigtigt, men bestemt i snoren, så skulle den let komme ud. Hvis den har siddet i skeden i fire timer eller længere, og det føles ubehageligt, når du fjerner den, kan du være nødt til at bruge en mindre tampon, der passer bedre til din blødning.

Hvordan kasserer jeg en tampon?

Når du har fjernet den, kan du vikle tamponen ind i toiletpapir og komme den i skraldespanden eller affaldsbeholderen til hygiejnebind. Du må ikke skylle den ud, da det kan stoppe toilettet. Vask altid hænder, når du har kasseret en tampon.

Hvad skal jeg gøre, hvis det gør ondt, når jeg fjerner en tampon?

Det må ikke gøre ondt, når du fjerner din tampon. Hvis den har siddet i skeden i mindst fire timer, og det føles generende at fjerne den, kan det være fordi, din blødning ikke er kraftigt nok til netop den størrelse tampon. Brug den rigtige sugeevne til din blødning, og brug kun tamponer, når du er sikker på, at du har menstruation. Hvis det fortsat gør ondt, hver gang du fjerner en tampon, skal du gå til din læge for at få tjekket, om du har en infektion eller unormale tilstande i skeden.

Lær mere

Udforsk mere