Dameundertøj

Det er almindeligt, at kvinder er bekymrede for, at deres menstruationer ikke er normale – mest fordi de tager lidt tid at vænne sig til, lige når de starter.

Men bare rolig. Den der "er jeg normal?" tanke forsvinder snart. Og med hensyn til hvornår de starter, hvor længe de varer, og de symptomer, du får, så er en "normal" menstruation er ret vidt begreb.

I gennemsnit begynder kvinder at få menstruation, når de er mellem 11 og 14 år gamle. En normal menstruationscyklus varer i 28 dage, men den kan svinge fra 21 til 35 dage. Og i puberteten kan de vare endnu længere, og der kan gå noget tid, inden de bliver regelmæssige. Efter puberteten udvikler de fleste kvinder en regelmæssig menstruationscyklus med cirka den samme tid mellem menstruationer og menstruationer, der varer lige længe. Blødninger varer normalt mellem to til syv dage med et gennemsnit på fem dage.

Når din menstruation starter, vil blødningen normalt være kraftigst de første to dage. Mængden af blodtab under en normal menstruation er omkring to til tre spiseskefulde eller 30-40 ml. Men husk, at det altid ser ud af mere, end det er. Nogle kvinder bløder mere end dette, og de kan have brug for at skifte deres hygiejnebind hyppigere. Eller skifte til en større sugeevne.

Når blødningen er kraftigst, er blodet normalt rødt. På lettere dage kan det være lyserødt, brunt eller sort – det er alt sammen helt normalt. Hormonelle forandringer inden menstruationer kan også give fysiske og følelsesmæssige symptomer. Som f.eks. diarré eller ondt i lænden, føler sig oppustet eller har kvalme, eller dine bryster bliver større. Nogle kvinder bliver også kede af det og får let til gråd eller bliver irritable inden en menstruation. Det er alt sammen tegn på det, der kaldes PMS eller præmenstruelt syndrom. Ikke sjovt, men helt normalt

Smertestillende håndkøbsmedicin, let motion og brug af en varmepude eller varmedunk på maven kan lindre smerter og ubehag. Det kan også kraftigt anbefales at putte sig under dynen. Din læge kan ordinere stærkere smertestillende medicin, hvis menstruationssmerter er et stort problem. Symptomer som at føle sig oppustet, humørsvingninger og irritabilitet bliver som regel bedre, når en menstruation starter, og går helt væk, når den er slut.

[Referencer]

Lær mere

Udforsk mere