Dame ved en pool

Der er altid kvinder i den fødedygtige alder, der har menstruation lige nu. Alligevel er der stadig meget forvirring omkring, hvordan menstruation påvirker kvinders hverdag.

I århundreder troede mange kulturer, at en kvinde var "uren", når hun havde menstruation. Det er selvfølgelig det rene vrøvl, men den tro hænger ved selv i dag – sammen med mange andre dumme rygter og myter.

Så lad os slå det helt fast. Der er intet "beskidt" eller "urent" ved at have menstruation, og intet der bør afholde dig fra at leve livet, som du har lyst. Med hensyn til de mange misforståelser og halve sandheder, som du måske har hørt, vil vi tage dem en ad gangen.

Der er ikke noget at være bange for

Haj
Myte 1: Kvinder, der har menstruation kan blive angrebet af hajer.

Der findes ingen beviser for dette. Det er rigtigt, at hajer tiltrækkes af blod. Men den mængde, som du producerer, er så lille, især når den bliver spredt i vandet, at hajen skal være næsten lige ved siden af dig for at lægge mærke til det [1]. Så det er fuldkommen sikkert at svømme, når du har menstruation, og det er også sikkert at omgås andre dyr på samme sikre måde som normalt.

Hår
Myte 2: Du må ikke vaske hår, når du har menstruation.

Det er en gammel "ammestuehistorie" – med andre ord det rene sludder. Du kan vaske dit hår, lige så tit du har lyst.

Besvime
Myte 3: Du kan besvime på grund af blodtab under din menstruation.

Menstruationsblod ser faktisk ud af meget mere, end det er. I gennemsnit mister du kun omkring to til tre spiseskefulde blod, hver gang du har menstruation. Så medmindre du har meget kraftige menstruationer (menoragi), er der ingen grund til at være bange for at blive svimmel – selv om andre symptomer som PMS kan påvirke dit generelle velbefindende. Hvis du er én af de 10 % af kvinder, der får kraftige menstruationer [2], og du bløder så meget, at du bliver svimmel, når du rejser dig op, bør du tale med din læge.

Yogaøvelser
Myte 4: Det er skadeligt at motionere, når du har menstruation.

Tværtimod. Motion er faktisk noget af det bedste, du kan gøre for at lindre menstruationssmerter. Du har muligvis ikke lyst til at foretage dig noget rigtig anstrengende, men rolig motion som at gå, svømme, dyrke Pilates eller yoga vil forbedre dit humør og kan være med til at lindre smerter og ubehag. Du skal bare huske at bruge en tampon, når du svømmer og skifte den, lige så snart du går op af vandet for at forhindre infektioner.

Højtaler
Myte 5: Man kan se på dig, at du har menstruation.

Der er ingen tydelige tegn, der fortæller, at du har menstruation. Du hverken lugter eller går anderledes, og din hudfarve ændrer sig ikke. Men når det er sagt, så behøver du heller ikke at føle, at det er noget, som du skal skjule. I dag er piger meget mere åbne omkring menstruation og symptomer som PMS og kramper. Det kan faktisk hjælpe dig at tale åbent om din menstruation, i det mindste med dine veninder. De får det jo også.

[Referencer]

Lær mere

Udforsk mere