En pige i 16-årsalderen, som har menstruation og spekulerer på, hvor længe den vil vare

Faktatjekket af jordemoder Amelie Jensnäs Joäng

En menstruation, der kun varer to dage? En dag? Eller som dukker op to gange på en måned? Er du den type, der tjekker, om du har menstruation, hver gang du går på toilettet – eller spekulerer du i stedet på, hvornår pokker den slutter denne gang? Det kan vi godt forstå – menstruationscyklussen kan være lidt forvirrende nogle gange. Men hvor længe skal man egentlig have menstruation, og hvad betragtes som regelmæssig menstruation? Lad os forklare!

Hvor længe har man menstruation?

Den første menstruation plejer at komme i teenageårene (mellem ca. 12 og 14 år), når man kommer i puberteten, og derefter har man menstruation mere eller mindre regelmæssigt indtil overgangsalderen. Det vil sige de år, hvor kroppen er fertil. Det præcise tidspunkt for pubertet og overgangsalder er meget individuelt, men de fleste har menstruation i ca. 35 år. Det er ret lang tid, ikke? Derfor kan det være rart at få lidt indsigt i, hvordan din menstruation fungerer, så du ikke behøver at tænke for meget over den. Hvornår kommer din menstruation? Hvor ofte kommer den, og hvor længe varer den? Dette bliver lettere at holde styr, hvis du fx downloader en menstruationskalender.

Hvor mange dage har man menstruation?

Hvor mange dage menstruationen varer varierer jo fra person til person. Det mest almindelige er, at man har menstruation i ca. tre til otte dage. Det er dog ikke alle, der har lige lang menstruation hver gang, nogle gange har du måske menstruation i seks dage og andre gange i fire – det er også normalt. De første par dage bløder man som regel lidt mere, og et tegn på, at menstruationen er ved at være slut, er, at der kommer mindre og mindre blod. Uanset om du bruger tamponer, bind eller menstruationstrusser kan det altså være en god ide at have et par forskellige varianter derhjemme – og tilpasse absorberingsevnen efter, hvor kraftigt dit flow er.

Hvor ofte har man menstruation?

Ud over at vide nogenlunde, hvor længe menstruationen varer, kan det jo også være rart at vide, hvornår den rent faktisk kommer. Det er surt at vågne op en morgen og indse, at man er nødt til at booke en vasketid for at redde sit sengetøj fra pletter. Lad os derfor sige hej til beregningen af menstruationscyklussen: Den regnes normalt fra den første menstruationsdag og indtil den næste menstruation kommer. Ligesom længden på den enkelte menstruation, så varierer menstruationscyklussen også – både fra person til person og for mange også fra cyklus til cyklus. Man plejer at sige, at gennemsnittet er 28 dage, plus eller minus en uge. Hvis du vil have ekstra styr på, hvornår din menstruation kommer, kan du som sagt prøve vores menstruationskalender-app, hvor du nemt og gratis kan holde styr på din menstruation og se, hvornår din næste menstruation er på vej!

Hvad betragtes som regelmæssig menstruation?

I menstruationens verdenen taler man meget om regelmæssig menstruation, men hvad er det egentlig, tænker du måske? Det er faktisk så enkelt, som det lyder: at menstruationen kommer med nogenlunde samme mellemrum hver gang og varer nogenlunde lige lang tid. Det betyder ikke, at den skal komme på nøjagtig samme måde hver gang, men jo større forskelle er, jo mindre regelmæssig er menstruationen.

Menstruation og ægløsning hænger jo sammen og har at gøre med hormoner, men kan man have regelmæssig menstruation uden at have ægløsning? Ja, det kan man, og da kaldes det en anovulatorisk cyklus. Det er dog mere almindeligt, hvis man har en mere uregelmæssig cyklus. Hvis hormonerne er i ubalance, kan det føre til, at ægget ikke frigives, og at der derfor ikke sker nogen ægløsning. Der er flere årsager til dette, men stress, visse former for medicin eller tilstande som PCOS eller sygdomme som endometriose er de mest almindelige.

Hvis du oplever, at du har meget kraftige menstruationer eller uregelmæssig menstruation i flere måneder, bør du tale med en læge, jordemoder eller ungdomsklinik, for at få hjælp med at finde ud af, hvad årsagen kan være.

Hvornår bliver menstruationen regelmæssig?

Når den første menstruation kommer og et par år derefter er det almindeligt, at menstruationen er uregelmæssig. Det tager ganske enkelt et par år, inden hormonerne har fundet deres rytme, så vær tålmodig! I slutningen af teenageårene eller begyndelsen af tyverne plejer mange at få mere regelmæssige menstruationer. Så hvis du leder efter svaret på, hvordan man får regelmæssig menstruation, kan svaret være at give det tid. Der er også faktorer, som kan påvirke menstruationens regelmæssighed, fx stress, eller hvis du ikke får tilstrækkelig næring.

Hvis du kæmper med blødninger, der dukker op i tide og utide – selvfølgelig når du mindst venter det – kan det være rart at bruge trusseindlæg, der absorberer lidt mindre mængder blod. En anden måde at altid være forberedt på er at have menstruationsbeskyttelse i tasken (og dele med andre, hvis de har brug for det). Man kan også bruge menstruationstrusser, der ser ud og føles som almindelige trusser, eller vælge en menstruationskop, som fungerer inde i kroppen.

Continue Learning

En teenagepige i 17-årsalderen, som er medlem af Club Libresse

Bliv medlem – få flere tips og råd om menstruationscyklussen

Bliv medlem af Club Libresse for at få tips og råd om menstruation og menstruationscyklussen og være blandt de første til at høre om vores nyheder, samarbejder, konkurrencer og kampagner! Derudover får du 10% rabat på menstruationstrusser og menstruationskopper i vores e-handel*
Libresse Signpost Midwife Amelie 860x516

Medicinsk ansvarsfraskrivelsesklausul

Informationen på denne side er læst og godkendt af Libresses jordemoder Amelie Jensnäs Joäng. Den medicinske information i denne artikel stilles dog kun til rådighed i informationsøjemed og må ikke bruges til at stille diagnoser eller udføre behandlinger. Konsultér altid din læge for at få information om specifikke helbredsmæssige tilstande.