Mikrograf over hormoner

Hormoner får skyld for meget, men hvad er hormoner?

Hormoner er kemiske budbringere frigivet af kirtler i kroppen. De spiller en vigtig rolle med hensyn til at starte fysiske processer som pubertet og menstruationscyklus, så hormoner er ikke kun en dårlig ting. De sørger faktisk for, at kroppen udvikler sig og fungerer, som den skal. Men de har også ulemper.

Humørforandringer, irritabilitet, tristhed og anspændelse, som du måske har følt siden puberteten, kan alle begrundes med irriterende hormonelle forandringer. Det er fordi, dine hormoner og hjernens kemi i denne korte periode i dit liv ikke er synkroniseret, så du bliver mere følelsesladet og irritabel. Hormonelle forandringer kan også medføre uønskede ting som f.eks. bumser, mere kropsbehåring og øget kropslugt. Det er derfor, de er "irriterende" hormoner – for selv om de hjælper dig med at blive voksen og frembringer nogle vigtige forandringer, så gør de det også svært at håndtere dine følelser, og din krop kan virke fremmed for dig.

Hormoner spiller også en vigtig rolle i din menstruationscyklus. De er faktisk involveret i alle stadierne. I løbet af din cyklus producerer hypofysen (et organ på størrelse med en ært bagerst i hjernen) et follikelstimulerende hormon (FSH) og et luteiniserende hormon (LH). Disse hormoner fremmer ægløsning (når et modent æg frigives fra en af dine æggestokke) og får også æggelederne til at producere flere hormoner – især østrogen og progesteron [1]. Østrogen og progesteron stimulerer livmoderen til at forberede sig på graviditet [2], men de kan også påvirke dig udvendigt.

Øgede østrogenniveauer i ægløsningsfasen kan f.eks. få dig til at føle dig mere energisk og oplagt. I mellemtiden kan en ophobning af progesteron i lutealfasen (efter ægløsning, men før din menstruation starter) få dig til at svede og gøre dig utilpas og give trang til søde sager. Skiftet mellem de to i løbet af din cyklus, når østrogen begynder at falde, og progesteron begynder at stige, kan også give dig PMS (præmenstruelt syndrom), som kan betyde anspændelse, humørsvingninger samt smerter og ubehag. "Irriterende" er det helt rigtige ord.

Så hvis du er træt af det hele, eller føler, at dit humør svinger op og ned, kan du være helt rolig – det er helt normalt, og du er bestemt ikke alene.

Lær mere