Røde blodlegemer

Hvis du får virkelig kraftig menstruation, også kaldet "menoragi", så er det vigtigt for dit helbred og velfærd, at du finder ud af, hvad det skyldes.

Tidligere anså man menoragi for at være normalt, og bare noget, som kvinder var nødt til at leve med. Nyere forskning har imidlertid indikeret, at langvarig eller kraftig blødning under menstruation kan være et tegn på en dybereliggende blødningsforstyrrelse, som f.eks. hæmofili [1].

Hæmofili er en genetisk sygdom, der i bund og grund betyder, at dit blod ikke størkner korrekt. Det er meget mere udbredt blandt mænd, men nogle piger og kvinder har lette symptomer på hæmofili, fordi de er bærere af genet, men ikke får stillet diagnosen.

Hvis du bløder i mere end syv dage under din menstruation, får store blodklumper, eller hvis din menstruation er så kraftig, at du hele tiden er nødt til at skifte bind, så kan du have hæmofili. Men husk, at der også er andre potentielle årsager til menoragi, f.eks. fibroider eller en hormonel ubalance, så det er vigtigt at tale med en læge.

Andre symptomer på hæmofili omfatter at have let ved at få blå mærker, hyppige og langvarige næseblødninger og usædvanlig blødning fra rifter, tandlægeprocedurer eller operation. Du får måske også rigtig mange smerter under dine menstruationer og smertefuld ægløsning – dvs. smerter i underlivet, når en af dine æggestokke frigiver et æg, cirka 14 dage før din menstruation. Hvis du er berørt af nogle af disse ting, er det vigtigt at tale med din læge for at finde ud af, om du har hæmofili eller en anden blødningsforstyrrelse.

Det vigtigste er at undgå panik. Hvis du har hæmofili, betyder det ikke, at du ikke kan leve et normalt liv eller fortsætte med at gøre de ting, du har lyst til. Men det er vigtigt at søge læge, da det kan have alvorlige helbredskonsekvenser, hvis din tilstand ikke bliver behandlet. En udiagnosticeret blødningsforstyrrelse kan føre til blodmangel – jernmangel – på grund af den mængde blod, som du mister under menstruationer. Det kan også give problemer under medicinske indgreb eller tandlægeprocedurer. Så lad være med at vente – få det fastslået med sikkerhed. Hvis du får en formel diagnose og støtte, kan du fortsætte med at leve dit liv uden bekymringer. Så hvis du har nogen som helst tvivl, bør du få det undersøgt.

[Kilder]

Lær mere

Udforsk mere