Menstruation efter fødslen – hvornår kommer den tilbage, og hvilken form for menstruationsbeskyttelse kan man bruge?

Faktatjekket af jordemoder Amelie Jensnäs Joäng
Er det nu? Eller nu? Kommer den nu? Nej, det var NU! Og det var et stykke tid siden sidst, ikke? Når livmoderen har haft travlt med at lave en baby, kommer der ingen menstruation, men før eller siden vender den tilbage. Ofte med fyld styrke! Men hvornår kommer menstruationen tilbage efter fødslen, og hvordan ser den ud? Her hjælper vi dig med at få styr på det.
- Hvornår får man menstruation efter en fødsel?
- Ingen menstruation et år efter fødsel – er det normalt?
- Den første menstruation efter fødslen – hvad kan du forvente?
- Menstruation lige efter fødslen?
- Uregelmæssig eller regelmæssig menstruation efter en fødsel
- Hvornår skal man søge læge?
- Hvilken menstruationsbeskyttelse er passende efter fødslen?
Hvornår får man menstruation efter en fødsel?
At få sin menstruation tilbage efter en graviditet og fødsel kan føles som et glædeligt gensyn med en gammel ven … Eller som at støde ind i en gammel bekendt, som man aldrig rigtig er kommet overens med. Uanset hvordan man har det med at få sin menstruation tilbage, så kommer den på et tidspunkt, men hvor lang tid efter fødslen får man sin menstruation? Det er desværre ikke altid så nemt at forudsige præcis, hvornår det sker.
Hvis du giver dit barn flaske, helt eller delvist, kan din menstruation vende tilbage så hurtigt som fem til seks uger efter fødslen. Hvis du derimod ammer, indebærer det ofte, at det tager meget længere tid, før din menstruation vender tilbage, fordi de hormoner, der producerer brystmælk, holder progesteron- og østrogenniveauet nede – du ved, de der hormoner, der styrer ægløsning og menstruation. Men der er faktisk nogen, der har ægløsning, selv om de ammer fuldt ud, og som hurtigt kan blive gravide igen. Men for de flestes vedkommende kommer menstruationen tilbage, når de holder op med at amme eller ammer mindre. Så afhængigt af, om man ammer eller ej, så vender menstruationen tilbage mellem seks uger og 12 måneder efter fødslen.
Ingen menstruation et år efter fødsel – er det normalt?
Er der gået et år siden fødslen, og din menstruation er ikke kommet? Tag det roligt. Præcis hvornår du får din menstruation tilbage efter graviditet og fødsel, er helt individuelt og påvirkes af hormonerne, men også af andre faktorer som stress, søvnmangel og kost (med andre ord ting, som mange småbørnsforældre kæmper med …). Hvis du føler dig bekymret, kan du altid tale med en jordemoder, som kan vurdere netop din situation.
Den første menstruation efter fødslen – hvad kan du forvente?
Når kroppen (og ikke mindst underlivet) begynder at komme sig efter fødslen, fungerer den måske ikke altid helt på samme måde som før. For eksempel kan den første menstruation efter fødslen indebære større mængder blod, indeholde lidt klumper og kan gøre lidt mere ondt end tidligere. Det er også meget almindeligt, at menstruationen er mere uregelmæssig i starten. Det kan selvfølgelig føles lidt besværligt, at alt ikke fungerer præcis, som det plejer, men med tanke på alle de hormoner, der har faret rundt under graviditeten og efter fødslen, er det ikke så mærkeligt, at kroppen har brug for lidt ekstra tid til at komme tilbage i sin sædvanlige rytme.
Menstruation lige efter fødslen?
Lige efter en fødsel kommer der noget, der hedder barselsflåd, som let kan forveksles med menstruation, fordi det er en blødning. Blødningen kommer fra det sår, der opstod der, hvor moderkagen sad fast, og det er ikke farligt. Barselsflåddet opleves som regel som en kraftig blødning, der gradvist aftager og bliver mere brungul mod slutningen. Barselsflåddet varer normalt mellem to og otte uger, men en til to dage efter, at det er mindsket, er det ikke ualmindeligt, at man får en blødning igen, og det er helt normalt.
Hvis blødningen tager til igen efter at have mindsket, og den begynder at lugte dårligt, og man får ondt i maven, kan det være et tegn på, at livmoderen ikke er kommet sig ordentligt af sig selv, eller at der stadig sidder rester af moderkagen. Et andet tegn på dette er feber, og hvis du har nogle af disse symptomer, er det vigtigt at søge hjælp hos en jordemoder.
Uregelmæssig eller regelmæssig menstruation efter en fødsel
Kom din menstruation præcis hver måned, før du blev gravid, eller dukkede den op som en trold af en æske, når du mindst ventede det? Uanset hvordan din menstruationscyklus var før, kan den blive lidt uforudsigelig, efter at du har fået en baby. Det er med andre ord meget almindeligt med uregelmæssig menstruation efter en fødsel, men lad os tale om, hvad årsagen er! Nu er vi jo kommet frem til, at der er en hel del faktorer, som påvirker menstruationscyklussen efter en fødsel, og på en eller anden måde har alt egentlig med hormoner at gøre.
For det første er der fuld fart på hormonerne under en graviditet, så de kan hjælpe den lille baby i mave med at vokse og trives. Hormonerne spiller også en stor rolle som hjælp under selve fødslen og for tilknytningen til barnet, efter man har født. Derfor er det ikke overraskende, at det kan tage et godt stykke tid efter fødslen, før hormonerne vender tilbage til et normalt niveau.
Hvis du ammer dit barn, så har det jo også en stor indvirkning på hormonbalancen, husker du nok? Det er jo det hormon, der producerer brystmælk, som hæmmer ægløsning og påvirker menstruationscyklussens regelmæssighed. Hvis man derimod producerer mindre brystmælk, fordi man også giver barnet modermælkserstatning, vil det hormon, der hæmmer ægløsningen, også blive reduceret, og da kan menstruationen komme, måske lidt nu og da.
Noget andet, der kan påvirke menstruationscyklussens regelmæssighed, er stress og søvnmangel, men det er vel ikke noget, nybagte forældre lider af, vel? (Haha.) Det er en stor omvæltning at få et nyt lille familiemedlem, og det er både følelsesmæssigt og fysisk udfordrende. Søvnmangel er et faktum, og stress over at skulle balancere livet med en baby er mere reglen end undtagelsen. Dette kan påvirke hormonbalancen i kroppen og dermed også menstruationscyklussen.
Hvornår skal man søge læge?
At have uregelmæssig menstruation efter en fødsel er normalt ikke noget at bekymre sig om. Hvis du oplever, at din menstruation er uregelmæssig i en længere periode, måske kombineret med andre problemer som svære menstruationssmerter eller meget kraftige blødninger, er det måske en god ide at tale med en læge eller jordemoder.
Hvilken menstruationsbeskyttelse er passende efter fødslen?
Skal vi så tage og tale lidt om menstruationsbeskyttelse? Denne verden er formodentlig ikke ny for dig, og for nogle føles det godt at bruge den samme menstruationsbeskyttelse som før, mens andre har brug for at se på nye muligheder for at tage sig af deres menstruation. Lad os gennemgå alle mulighederne!
Bind efter en fødsel
Umiddelbart efter fødslen plejer man at bløde en hel del (det der, der kaldes barselsflåd – kan du huske det?), og da er det en god ide at bruge særlige efterfødselsbind. Dem plejer man at få på fødeafdelingen, men de kan også købes på apoteket. Efterhånden som blødningen aftager, kan det være rart at skifte efterfødselsbindene ud med almindelige bind med lidt højere absorberingsevne og måske et par behagelige menstruationstrusser. Når den første rigtige menstruation kommer, føles det måske stadig mest behageligt at bruge en beskyttelse, der ikke skal føres ind i skeden, og da er bind en god løsning!
Hvis man oplever, at menstruationscyklussen er lidt uregelmæssig, og man gerne vil undgå uventede småblødninger i trusserne eller fugt fra udflåddet, kan det være praktisk at bruge trusseindlæg. Der findes forskellige varianter og størrelser, alt efter hvad der passer lige netop dig – du kan læse mere om trusseindlæg og de forskellige varianter her.
Tamponer efter en fødsel
Efter en fødsel anbefales det, at man venter mindst seks uger, før man bruger tampon. Det er på grund af risikoen for infektion i såret fra moderkagen, som er ved at hele. Efter cirka otte til tolv uger plejer man at gå til kontrol hos jordemoderen, hvor du kan spørge, om det er i orden at bruge tampon, hvis du har lyst til det. Hvis man har født vaginalt, kan nogle opleve, at de har brug for en større tampon end tidligere, fordi skeden kan være lidt slap lige i starten. Det kan være en god ide at træne bækkenbunden med knibeøvelser for at få bedre kontakt med musklerne i skeden og dermed også reducere risikoen for ufrivillig vandladning og fremfald, som er almindeligt efter en fødsel.
Menstruationskop efter en fødsel
Ligesom tamponen skal menstruationskoppen blive liggende på hylden i mindst seks uger efter fødslen. Hvis og når du derefter føler dig klar til at bruge en menstruationskop igen, står det dig naturligvis frit for at gøre det!
Menstruationstrusser efter en fødsel
Menstruationstrusser er et godt valg både umiddelbart efter fødslen, når barselsflådet er mindsket lidt, og når den rigtige menstruation er kommet i gang. Hvis du bløder meget, kan du vælge et par menstruationstrusser til kraftigt flow. Der findes også Multifluid-menstruationstrusser, som er ekstra gode til at opsamle alle intime væsker, inklusive et par dråber urin. Det kan være praktisk, hvis man for eksempel har lidt problemer med at holde tæt efter en fødsel (det er meget almindeligt), eller hvis man har lidt ekstra kraftigt udflåd.
Continue Learning

Bliv medlem – få flere tips og råd om menstruationscyklussen
