Tag rene trusser på

Er udflåd normalt? Helt sikkert. Udflåd fra skeden er ikke noget at gå i panik over. Det er faktisk en god ting.

Hvidt udflåd er kroppens måde at holde alting rent på. Det produceres helt naturligt fra livmoderhalsen, og mængden af udflåd varierer i løbet af din menstruationscyklus. De fleste kvinder får mere udflåd lige før en menstruation.

Er du ikke sikker på, om dit udflåd er normalt? Så længe det er klart, hvidt eller svagt lysegult med minimal lugt, er der ingen grund til bekymring. Hvis du er bekymret for, at dine trusser bliver våde, eller bare hader den fugtige fornemmelse, kan du bruge et trusseindlæg. Men hvis udflåddet begynder at lugte mere end normalt, får en mørkegul eller grøn farve, eller hvis der er usædvanligt meget af det, skal du gå til lægen. Du har måske en infektion.

Du vil efterhånden lære, hvad der er normalt for dig, når dit udflåd varierer naturligt i løbet af din cyklus. På den måde ved du, hvis der er tale om unormalt udflåd, så du kan gøre noget ved det. Og hvis du er bekymret for det, kan du tale med din læge eller sundhedsplejerske på din skole.

Skeden er selvrensende, så der er ingen grund til at vaske den indvendigt (også kaldet "skylning"). Det er faktisk en rigtig dårlig idé. Skylning kan forstyrre den naturlige balance af bakterier i skeden og føre til ubehagelige tilstande som svamp eller skedebetændelse. Brug af parfumeret sæbe, skumbad og showergel kan også give unormalt udflåd fra skeden. Så vask aldrig skeden med stærkt parfumerede produkter. Brug varmt vand og en mild sæbe til at forblive ren og fri for infektioner.

Lær mere

Udforsk mere