Inkontinens kan føles som et skræmmende ord, men hvis vi skal være helt ærlige – det, at der kommer et par dråber tis, er noget, som mange oplever af mange forskellige årsager.

Sved, udflåd og blødning er alle typiske ting at se i trusserne, og det er også helt normale dråber fra underlivet gennem hele livet. Som regel er de også tegn på et sundt og velfungerende underliv. Udover disse væsker kan man også opleve nogle dråber tis nu og da.

Let inkontinens er ikke noget at skamme sig over – det er jo bare lidt tis! Det vigtige er at forstå, hvorfor det sker og hvordan du bedst håndterer det. Så nu vil vi gennemgå hvorfor, det sker, og hvad man kan gøre ved det.

Hvad forstår vi med let inkontinens?

Ordene urinlækage og inkontinens betyder simpelthen en manglende evne for kroppen at holde tæt. Der er en opfattelse af, at det er noget, der sker for gamle mennesker, men sandheden er, at det kan påvirke alle. Mænd og kvinder, gamle som unge.

Der findes et par forskellige typer af inkontinens. Stressinkontinens, hvilket betyder at du kan komme til at tisse, når du nyser, hoster, løber, løfter tungt eller griner meget. Tranginkontinens er derimod en anden almindelig form, der får dig til pludselig at have brug for at tisse og ikke være i stand til at holde dig, til du når ud på toilettet.

Vi kalder det lette inkontinensproblemer, når du oplever, at der er tis i trusserne ved bestemte perioder eller lejligheder. Selvom let inkontinens er meget almindelig – hver tredje kvinde oplever det på et eller andet tidspunkt i sit liv – synes mange af os, at det er pinligt at indrømme, at det sker for os. Det er på tide at ændre det og i stedet for tale om det, så vi kan fjerne det stigma, som så mange stadig må leve med. Det kan gøre en stor forskel, hvis man kan tale med sine nærmeste om ens oplevelser og se urinlækage som noget, vi har tilfælles i stedet for noget, man går igennem alene.

Hvad er det, der gør at man har svært ved at holde tæt?

Inkontinensproblemer skyldes forskellige årsager. Hvis du oplever det, er du bestemt ikke alene – næsten 423 millioner mennesker verden over er berørt af det!1 Det faktum, at du tisser, kan skyldes alt fra sygdomstilstande, der påvirker selve urinrøret (dvs. det der fragter urinen fra blæren og ud af kroppen), urinvejsinfektioner til bivirkninger ved lægemidler. For mænd kan det også handle om et problem med prostatakirtlen. 

Der er dog en række grunde til, at det er mere almindeligt, at kvinder ofte opdager tis i deres trusser:

Graviditet

Når du som gravid kvinde skal bære et lille barn, gennemgår kroppen en masse forandringer. Det er meget almindeligt at opleve, at det er sværere at holde tæt, dels fordi der er mindre plads til blæren, og det hjælper næppe, at du har en lille krabat, der bruger den som en trampolin. Hormonelle forandringer under graviditeten er også med til at påvirke urinvejene. Det faktum, at der også er en livmoder fuld af barn, moderkage og fostervand, der tynger ned, gør heller ikke underværker for blæren.  

Vi har en artikel, hvor du kan læse mere detaljeret om, hvordan kroppen ændrer sig efter en fødsel – læs den for at finde ud af, hvad du fysisk kan forvente, når du er færdig med det store job med at bære et barn.

Fødsel

Du hører normalt mest om de seje ting ved at føde, at du er imponeret over, hvad din krop kan klare og hvor stærk den er – men det er også tilfældet, at det er almindeligt at briste i mellemkødet, få strækmærker og have svært ved at holde tæt efter fødslen. Så mange som 8 ud af 10 førstegangsmødre får en form for bristninger og nogle få gennemgår perineotomi 2 (dvs. at man laver et klip i mellemkødet, hvis babyen skal lidt hurtigere ud). 

Når du har født, vil din bækkenbund være lidt strakt i et stykke tid (hvilket måske ikke er så underligt i betragtning af, at en baby er braget igennem den), og du kan opleve urinlækage efter fødslen. Det er derfor ikke helt usandsynligt, at din mor, mormor, farmor, søster eller veninde har gennemgået nøjagtigt det samme og overvundet det. Lidt tis ind imellem er helt normalt efter en fødsel, men du behøver ikke at lide i stilhed eller acceptere det som en ny normal i dit liv. Giv det lidt tid, men absolut ikke for meget! Hvis det fortsætter, skal du tale med din læge, som kan guide dig videre, og du kan få hjælp fra en fysioterapeut til at genvinde kontrollen over din bækkenbund.

Overgangsalder

Ud over de frygtede hedeture, der føles som om du står foran ild, og det faktum, at din menstruation slutter, betyder overgangsalderen, at mængden af ​​hormonet østrogen i kroppen falder. Det gør blandt andet, at slimhinden kan blive mere tør, tyndere og mindre elastisk. Det faktum, at der ikke er østrogen, der danser rundt i kroppen, kan også svække musklerne i bækkenbunden og forårsage et par dråber tis fra tid til anden. 

Mange af os oplever urinlækage af forskellige årsager, men der er heldigvis noget, man kan gøre ved det. Du skal ikke sætte dit liv på pause, bare fordi der kommer nogle uvelkomne dråber.

Hvilke forskellige behandlinger findes der for let inkontinens?

Det faktum, at der er tabu og mangler viden om emnet inkontinens, kan få mange til at føle sig usikre og tøvende med, hvad de skal gøre, når der fra tid til anden er lidt tis i trusserne. Den gode ting er, at uanset årsagen til urinlækage, er der flere forskellige muligheder for behandling. Derfor skal du ikke gå med det alene, men søge læge. Der er  heldigvis også nogle ting du selv kan prøve af.

Sørg for at tisse regelmæssigt, hver 3-4 time.

Din blære er en følsom lille ven, der kan reagere på mange forskellige ting; koffein, alkohol, kulsyreholdige drikkevarer, sure ting, krydret mad og endda chokolade. 4 En rigtig lille diva. Men du behøver ikke at nægte dig selv alle dine favoritter. Det handler mere om at tænke på, hvornår du spiser eller drikker og i hvilken mængde – at drikke en liter kulsyreholdig drik inden sengetid er måske ikke den bedste idé. 

En anden gamechanger ved let inkontinens er at holde bækkenbunden i form ved hjælp af knibeøvelser. Et par minutter hver dag kan gøre underværker, og de kan gøres når som helst: foran tv'et, når du scroller løs på telefonen eller i bussen. Sæt en alarm, så du husker at få det gjort!

Mens du venter på, at det ordner sig, kan det være godt at få hjælp fra et trusseindlæg, der er udviklet med alle underlivets dråber i tankerne. Ikke bare udflåd og pletblødning, men også lidt tis. Vores Dailies Extra Protection trusseindlæg tager sig af underlivets lille lotteri og absorberer 30% mere end almindelige trusseindlæg, fjerner fugt og indkapsler lugt, så du kan føle dig sikker, behagelig og frisk, mens du lever det liv, du ønsker.

Medicinsk ansvarsfraskrivelse

De medicinske oplysninger i denne artikel tilvejebringes kun som information og må ikke bruges til eller lægges til grund for diagnostiske eller behandlingsmæssige formål. Hvis du har brug for vejledning om en specifik medicinsk tilstand, skal du tale med din læge.

[Referencer]

Ekstra beskyttelse hele dagen

Prøv vores mest absorberende trusseindlæg til dato – Dailies Extra Protection Long trusseindlæg.