Foto af en kvindes torso iført trusser med blusen trukket op – Libresse

Klistret, fugtigt og en speciel lugt: Det er udflåd i en nøddeskal – men hvilken funktion har det, og hvad er godt at vide om det?

Underlivets egen rengøringspatrulje er måske ikke det mest charmerende ved dit underliv, men det er en vigtig del af din V-zone. Takket være udflåd holdes både livmoderhals og slimhinder i god stand. Udflåden sladrer også, når du har ægløsning, når din menstruation er på vej, eller hvis der er noget galt.

Hvordan ser udflåd ud?

Det er et rigtig godt spørgsmål. Udflåd er den klistrede væske, der kommer ud af vaginaen (altså skeden – du har nok styr på anatomien, og hvis ikke kan du læse mere her). Udflåd kommer første gang et års tid eller et par måneder inden den allerførste menstruation. Bagefter bliver den hængende som en god ven, hver dag, hele tiden indtil den dag du stiller træskoene. Din BFF – bogstaveligt talt! Udflåddets udseende kan variere, men overordnet er det en hvid, gennemsigtig, lettere lysegul eller lysebrun væske. Udflåd skal lugte lidt syrligt – lidt lige som tykmælk.

Tre illustrationer af blomster i forskellige farver - Libresse

Ændres udflåddet under menstruationscyklussen?

Det ved du nok allerede, eftersom du ser det i trusserne i løbet af måneden. Udflåd ændres alt efter hvilken fase af menstruationscyklusssen, du er i. Når du har ægløsning vil udflåddet gøre plads til sædcellerne, som måske kommer på besøg, så den bliver gennemsigtig og glat, og der vil være mere af den. Før menstruationen er det derimod ofte hvidt, hvidgult eller uigennemsigtigt. Og lige inden du får menstruation kan det se brunligt eller lyserødt ud – det er fordi du allerede er begyndt at bløde lidt, hvilket kommer ud sammen med udflåddet. Det er det samme efter menstruationen, hvor små rester af menstruationen farver udflåddet lysebrunt. Også mængden af udflåd varierer i løbet af din menstruationscyklus – og hvis du bruger lidt tid på at få styr på, hvordan dit udflåd opfører sig, så vil du hurtigt opdage, hvordan det typisk ser ud og føles for dig.

Foto af vulva lavet af origami – Libresse

Hjælp, mit udflåd lugter surt!

Udflåd lugter nurmalt en anelse syrligt, men nogle gange kan der være lidt rod med pH-balancen i skeden, og udflåddet vil være det første tegn, du kan se. Hvis dit udflåd begynder at lugte grimt, gæret eller sødt, eller måske ændrer farve mod grønt, mørkegult eller gråt, eller måske ser lidt grynet ud med klumper – så kan det være tegn på, at noget ikke er som det skal være i dit underliv. Måske har du svamp, en kønssygdom eller bakteriel vaginose – alle disse ting vil du naturligvis helst undvære, så tag kontakt til en gynækolog, ungdomsrådgivning eller læge for at få hjælp. 

Er det hårdt arbejde at have udflåd i trusserne?

Udflåd er som sagt dit underlivs bedste ven og ikke noget, du skal være bange for. Men selv ens bedste ven kan nogle gange være hårdt arbejde, og er du følsom og ikke bryder dig om den klistrede væske i trusserne, så kan et trusseindlæg være en god ide. Vores PureSensitive trusseindlæg er skabt til at fremme en naturlig luftcirkulation. Det betyder, at det udover at indkapsle fugten fra udflåddet også sørger for, at din skede får et skønt mikroklima.

Hvilket trusseindlæg passer til dig? Tag vores test!

5 hurtige spørgsmål, og du vil finde ud af, hvad dit ultimative trusseindlæg er.

Det der med graviditet og udflåd.

Ok, vi har jo allerede konstateret at udflåd varierer i løbet af menstruationscyklussen. Men der findes også andre ting, der kan gøre, at dit udflåd opfører sig anderledes. Hvis du fx er gravid, er det ikke helt ualmindeligt at have mere udflåd. Det samme gælder, når du ammer. Når man kommer i overgangsalderen, kan det derimod være, at man har mindre udflåd, eftersom man har et lavere niveau af østrogen.

Normalt meget udflåd?

Hvad er normalt, når det kommer til udflåd, og hvor meget er "virkelig meget"? Som med alt andet, når det kommer til din V-zone, så er det forskelligt fra person til person. Udflåd tilpasser sig til, hvad vaginaen har brug for – hele menstruationscyklussen igennem – og det, der styrer din menstruationscyklus, er jo dine hormorner. Så "normalt" i forhold til udflåd er helt enkelt det, som iflg. dine hormoner er tilpas for lige netop DIG.

Lær mere

Udforsk mere