Hvad er bedst – tamponer eller hygiejnebind?

Hverken tamponer eller hygiejnebind er "bedre", så det er et spørgsmål om, hvad der fungerer bedst for dig. Nogle kvinder synes, at tamponer er svære at indføre og fjerne, så de foretrækker at bruge bind. Andre vælger tamponer, fordi de synes, at de er mere rene og diskrete samt mere praktiske at bruge, når man f.eks. svømmer.

Hvordan indfører man en tampon?

Vask dine hænder, og fjern derefter tamponens omslag med et vrid, og fold snoren ud. Hold tamponen i den ende med snoren, tag en indånding og ånd ud igen for at slappe skedemusklerne af. Indfør derefter forsigtigt tamponen i skedeåbningen i en skrå retning mod lænden. Skub den så langt ind, som du kan, og lad snoren hænge uden for skeden. Hvis tamponen føles ubehagelig, er den ikke indført korrekt, så prøv at skubbe den lidt længere ind. Eller prøv igen med en ny tampon.

Hvordan fjerner jeg en tampon, og kan jeg skylle den ud?

For at fjerne en tampon skal du trække forsigtigt, men bestemt i snoren, så skulle den let komme ud. Hvis den har siddet i mere end fire timer, og det gør ondt, når du fjerner den, kan du være nødt til at bruge en mindre tampon, der passer til din blødning. Når du har fjernet den, kan du vikle tamponen ind i toiletpapir og komme den i skraldespanden eller hygiejnespanden. Vask altid hænder bagefter.

Hvorfor gør det ondt, når jeg tager min tampon ud?

Det må ikke gøre ondt, når du fjerner din tampon. Hvis den har siddet i skeden i mindst fire timer, og det føles generende at fjerne den, kan det være fordi, din blødning ikke er kraftigt nok til netop den størrelse tampon. Hvis det fortsat gør ondt, hver gang du fjerner en tampon, skal du gå til din læge for at få tjekket, om du har en infektion eller unormale tilstande i skeden.

Hvor længe kan jeg bruge en tampon?

Det er bedst at skifte din tampon cirka hver fjerde time. Og hvis du er nødt til at skifte oftere for at forhindre lækage, kan du være nødt til at bruge en tampon med en større sugeevne. Du må ikke bruge en tampon i mere end otte timer.

Hvad er det længste tidsrum en tampon må blive siddende?

Det længste tidsrum, det er sikkert at lade en tampon sidde, er otte timer. Så du kan bruge en tampon om natten, bare du tager den ud otte timer senere.

Kan jeg bruge to tamponer på én gang, når min menstruation er virkelig kraftig?

Det er aldrig sikkert at bruge to tamponer på én gang, da det øger risikoen for toksisk shock syndrom. Hvis du glemmer, at du har en tampon siddende og sætter en anden ind, vil du hurtigt bemærke en ubehagelig lugt på grund af opbygning af bakterier. Fjern begge tamponer med det samme, og kontakt din læge, hvis du tror, at du har en infektion.

Er det sikkert at lade min tampon sidde, hvis jeg har sex under min menstruation?

Du må aldrig lade en tampon sidde under sex. Under sex kan tamponen skubbes højere op i skeden og give ubehag eller føre til en infektion.

Hvad sker der, hvis jeg skal tisse, mens jeg har en tampon siddende?

Du kan godt tisse, mens du har en tampon siddende, da urinen kommer fra urinrøret, som sidder foran skeden. Flyt tamponens snor til den ene side, så den ikke bliver våd.

Kan jeg bruge tamponer, når jeg dyrker sport?

Du kan dyrke al den sport og udføre alle de aktiviteter, du har lyst til, når du bruger tampon, for den er gemt diskret væk og bliver på plads, når du bevæger dig rundt. Men da din V-zone kan blive meget svedig, når du dyrker sport, kan det tiltrække bakterier og gøre det lettere at få en infektion. Så brug en ny tampon, når du er færdig med at dyrke sport.

Er det hygiejnisk at bruge tamponer, når man svømmer?

Du kan bruge tamponer, når du svømmer. Sørg for at sætte en ny tampon op, lige inden du går i vandet af hensyn til hygiejne og sugeevne. Og sørg for, at snoren er gemt godt væk i dit badetøj, så den ikke kan ses. Tag altid din tampon ud så hurtigt som muligt, når du kommer op af vandet.

Hvordan vælger jeg den rigtige tampon til min blødning?

Libresse tamponer fås i forskellige størrelser: mini, normal og super. Så den rigtige størrelse for dig afhænger af din blødning. Mini er til meget let blødning, og Super er til en meget kraftig blødning, og du bør altid bruge en tampon med den laveste sugeevne til lige din blødning. Hvis du har kraftig blødning, skal du vælge en tampon med en større sugeevne. Hvis din tampon føles, som om den sidder fast, når du trækker i snoren, og er "tør" efter fire timer, så har du sikkert brug for en mindre sugeevne.

Hvornår kan jeg begynde at bruge tamponer igen, efter jeg har født?

Vent med at bruge tamponer, til du har været til din efterfødselskontrol, cirka seks uger efter du har født. Og gør det kun, hvis din læge giver grønt lys. Efter du har født, kan du også have brug for en større tampon, hvis det var en vaginal fødsel. Det er fordi, din skede kan være løsere, i det mindste i et par måneder.

Hvorfor bruger nogle kvinder både en tampon og et hygiejnebind samtidig?

Nogle kvinder bruger en kombination af tampon og hygiejnebind eller et trusseindlæg for ekstra beskyttelse. Det er en god idé, når du begynder at bruge tamponer og prøver at finde ud af, hvilken sugeevne der er den rigtige for dig. Det giver også ekstra beskyttelse, hvis dine menstruationer er særligt kraftige.