Kvinde, der kigger mellem sine ben med et spejl – Libresse

Er min vulva normal?

Ja, det er den. Og her kunne vi godt stoppe. Men vi synes, det kan være godt at finde ud af, hvordan en normal tissekone ser ud – og få lidt styr på kønslæber, der stikker ud, hvilken farve de har og underlivets anatomi generelt.

Først skal vi tale lidt om det der med det "normale". I de senere år er labiaplastikkirurgi (dvs. kosmetisk operation af kønslæberne) blevet markant mere udbredt. En af grundene hertil er, at mange kvinder ikke synes, at deres vulva ser normal ud. Det er lidt trist, for når det kommer til vulvaen, er der intet, der er normalt. Så rent videnskabeligt: Hver vulva er unik, lige som et fingeraftryk man har mellem benene.

To piger ligger på gulvet og læser bogen An ode to Vaginas - Libresse

Underlivet og skedens anatomi!

Hold fast, for nu bliver det – på trods af overskriften – spændende. Det er nemlig sådan, at ret mange aldrig har kigget på deres eget underliv i et spejl. Derfor er det slet ikke så mærkeligt, at mange ikke rigtig ved, hvad der er hvad. Så vi vil gerne fortælle lidt om, hvad der er hvad i kønsområdet, og hvad alle dele af V-zonen kaldes: Vagina er de indre dele af kønsorganerne (hvor der i øvrigt er vaskeforbud – fordi den vasker sig selv ved hjælp af udflåddet). Vagina kaldes i daglig tale skeden. Udvendig på kroppen har du vulva, som er de ydre dele af kønsorganerne, dvs. kønslæber, venusbjerg og den lille spids af klitoris, der er synlig. Klitoris er en lille knop, der ser ubetydelig ud udefra – men som strækker sig ind i kroppen, er fuld af nerver, og er nøglen til nogle af kvinders bedste oplevelser. Ok, så håber vi, at vi er enige om, hvad der er hvad!

Billede af en kvinde i en kjole med lag formet som en vulva - Libresse

Hvor mange kønslæber har man?

Alt i alt har du fire kønslæber, to indre og to ydre, og hvordan de ser ud, er meget forskelligt. Ofte stikker de indre kønslæber lidt ud mellem de ydre, ofte er den ene længere end den anden, og de er forskellige i størrelsen – lige så ofte er de i samme størrelse, vokser i takt eller ude af takt. Det er fordi vi alle er unikke af udseende – husker du fingeraftrykket mellem benene? Når det kommer til, om underlivet er "normalt", er dette et meget vidt begreb: Ingen vulvaer er ens, og de er alle helt perfekte, præcis som de er. Så det er ikke nødvendigt med plastikkirurgi for at få en "normal" vulva!

Hvad der dog er nødvendigt er, at du – som den perfekte vulvas ejer – lærer, hvordan du ser ud. Find et spejl, og kig på dig selv – lær hver lille del af dit underliv at kende, og find ud af, hvad der er normalt for dig. Og tag de kritiske briller af, og tænk i stedet, at det, du ser, er helt perfekt!

Anatomi – vulva, skede/vagina, klitoris og kønslæber.

Illustration af vulva

Hvis kønslæberne hænger udenfor?

Så gør de det, og som vi har konstateret, så er det helt i orden! Langt de fleste af os har ikke set så supermange rigtige vulvaer i vores liv, medmindre vi tilfældigvis er gynækologer eller jordemødre, selvfølgelig. På trods af vores mangel på vulva-kigning er der et generelt billede af, hvordan din V-zone skal se ud: Fladt venusbjerg (selvom det kan høres på navnet, at det måske ikke er så fladt...), hårløs, blød og fin lyserød. Det bør bestemt ikke lugte – måske af hindbær, hvis du skal have en lugt. Vi er nødt til at bryde den gængse forestilling om, hvordan en V-zone skal se ud. I stedet for at stræbe efter noget idealiseret, der ikke rigtig findes, skal vi begynde at hylde vores forskelle og indse, at det perfekte inkluderer alt – skrå, hængende, lille, mørk, behåret, lang osv.! Sørg for, at ordet "normalt" betyder, hvad der er normalt for dig. Hvis vi lærer at gøre det, lærer vi at elske det underliv, vi blev født med!

Illustrationer af forskellige slags vulva – Libresse

Vær din vulvas første fan!

Vi synes, at alle skal føle sig sikre nok til at gøre lige netop det, der føles rigtigt for dem. Ingen skal føle sig presset til at ændre sig eller tilpasse sig for at glæde andre. Derefter er det i vores øjne vigtigt at være i stand til at tale om vagina, vulva, tissekoner og kønslæber på samme måde som du taler om mere synlige dele af din krop – på en sund og åben måde, uden at undskylde for det. Med de rigtige ord kommer stolthed.

Se mere