Foto af kvinde, der kigger mellem sine ben med et spejl – Libresse

Lange? Våde? Små? Behårede? Hvis du sætter ordet ”for” foran disse ord, bliver de til kritikpunkter. Men hvis du ikke gør, så er der kun forskelle tilbage at fejre.

Når det drejer sig om vulvaer og skeder, så er det vores holdning, at der ikke er plads til at være fordømmende. Hver evig eneste af dem (også dine) er vidunderlige.  
 
Så hvorfor har nogle kvinder det dårligt med deres vulva? I 2016 var der en årlig stigning på 45 pct. på labiaplastik (kosmetisk plastikkirurgi på kønslæberne).  
 
Vi vil gerne have, at alle kvinder indser, at de er helt normale og perfekte, ved at få dem til se mere realistisk på deres vulva. Perfektion er mere en opfattelse, end det er et udseende, en facon eller en lugt.  

De hårde fakta om dine nedre dele

Indse det bare: Fakta kan være kedelige. Du har måske lært de korrekte navne for kønsorganerne i biologitimerne, men er du nogensinde blevet fortalt, at klitorissen kan give dig en af de bedste (og helt gratis) fornemmelser? 
 
Nina Brochmann og Ellen Støkken er to lægestuderende, der puster nyt liv ind i et af verdens ældste emner. Efter at de begge havde lagt en masse arbejde i klinikker for seksuel sundhed, indså de, at der er en seriøst stor mangel på viden om de kvindelige kønsorganer. Et hul manglede at blive fyldt ud, så at sige, så de begyndte at skrive deres egen bog, ”Glæden med Skeden”.
 
I bogen tager de fat på alt fra myter om jomfruhinden (ikke alle piger bløder, når de har sex for første gang), udflåd og blod (hvad bestemte lugte kan betyde) og ”typisk” længde på kønslæberne (svar: der er ikke nogen). 
 
De snakker om det norske udtryk ‘discomus’ for at beskrive, hvordan V-zonen føles efter en travl dag. At læse bogen er ligesom at sidde sammen med to kloge veninder, der godt kan lide at joke, men som aldrig ville grine ad skeder. 
 
Ved at snakke så ligefremt om det, opmuntrer det kvinder til at lære deres egne intime kropsdele bedre at kende. Om det så handler om nydelsen ved orgasme eller smerterne forbundet med PMS. Det er bøger som disse, der får os til at forstå, at ”perfekt” og ”normal” kommer i alle mulige former. 
6_DIC_BLANCHE_Is my vulva good enough_Image 2.png

De perfekte kønslæber – og hvorfor de ikke findes

Hvis man sætter en pornofilm på pause, skulle man tro, at alle venusbjerge (den bløde del over dit skamben) er næsten flade; at alle ydre kønslæber er store nok til at dække de indre kønslæber (uden at være for store); at kønsorganerne er uden hår og samtidig glatte og behageligt pink. Men i betragtning af alle de forskellige kønsdele, der findes i verden, så er der meget få, der ser sådan ud. 
 
Hvis det er svært for folk at ændre deres opfattelse af ”det perfekte” til at forstå, at der findes forskelligheder og uperfektheder, så er det ikke overraskende. Medmindre du er gynækolog eller ofte færdes på nudiststrande, er der stor sandsynlighed for, at du ikke ser en masse skeder hver dag. Derudover er kvindelige kønsdele ikke lige på listen over emner, der diskuteres under fine middage; og så har du problemet – nemlig at mange kvinder er så usikre omkring deres skeder, fordi de kun ved, hvordan deres egen ser ud.  
 
Negative udtryk (fiskelugtende, slasket, slap, f.eks.) udløser skam, hvilket får kvinder til at få det dårligt over det vidunderlige sted mellem deres ben. Kærlighed til sig selv indebærer, at man accepterer sig selv, så det er på tide, at vi alle prøver at ændre på betydningen af ”perfekt” og ”normalt” ved at se på, hvad der er realistisk og virkeligt.

Lille spejl på væggen der. Hvem har den bedste vulva her?

Det har du, selvfølgelig. Fordi den er din, og den er den eneste, du får her i livet. Det er derfor på tide, at du begynder at elske den. At bruge et spejl mellem dine ben er måske ikke lige den sjoveste måde at bruge 10 minutter af din tid på, men det er den nemmeste måde at lære dig selv at kende på. 
 
Er dine indre kønslæber længere end dine ydre kønslæber? Bliver din klitoris-”knap” foroven på din vulva hårdere, når du rører den? Er huden i dine indre kønslæber klistret eller glat? 
 
Der findes ikke noget rigtigt eller forkert, når det handler om, hvordan du bør se ud eller have det. Det tager tid at lære sig selv at kende, men det er en god måde at føle dig mere sikker på dig selv. Når du helt selvsikkert kan sige, at alt forneden er som det skal være, så vil du nemmere kunne se, når noget forandrer sig, og nemmere vurdere, om det er OK, eller det skal tjekkes af en læge. 
6_DIC_BLANCHE_Is my vulva good enough_Image 3.png

Kunst af vulva findes virkelig – og vi elsker det

Selvfølgelig taler vi ikke om kønslæber, der maler med pensler (det er dog set før), men derimod taler vi om kunst, der viser vulvaer på en realistisk måde. For 10 år siden skabte Jamie McCartney kunstværket ”the Great Wall of Vagina” vha. afstøbninger fra 400 kvinders kønslæber. Det stigende antal af kønslæbeoperationer bekymrede ham, og som svar på det ville han gøre noget godt: vise kvinder, at når det drejer sig om vulva, så er alle helt unikke og helt fantastiske. 
 
Hilde Atalanta har på samme måde startet et galleri på Instagram (@the.vulva.gallery) for at sætte fokus på det smukke ved at være anderledes. Hendes malerier og skitser af vulvaer (fra fotoer, som kvinder sender til hende) hylder vulvaen i alle dens former. 

Kan sidemanden lugte mig?

Tro det eller ej, så er det noget, som mange kvinder sig om. Men det er højst usandsynligt, at folk tænker ”Hmmm. Hun lugter da megadårligt dernede i indianerhulen”, også selvom du måske selv synes, at du lugter.
 
Der findes ikke en typisk skedelugt, da der ikke findes en typisk skede. Folk har før prøvet at komme lugten på flaske (hah), men ud fra anmeldelserne på Amazon, er det vist ikke gået så godt. 
 
Kvinders angst for, om de lugter, kan påvirke alt muligt: Nogle tør ikke sige, hvad de gerne vil have i sengen (de vil f.eks. ikke lade deres partner give dem oralsex, fordi de er bange for, at de lugter); andre tør ikke blive tjekket for kønssygdomme, fordi de er bange for, at lægen vil synes, at de stinker.
 
Husk, at læger er uddannet til at undersøge skeder, og de har rørt ved, lugtet og set det meste. Dit velvære er din velfærd, så hvis du tror, at der er noget galt, så gå til lægen, og hvis du har en tid til at få taget en celleprøve, så duk op. 
6_DIC_BLANCHE_Is my vulva good enough_Image 4.png

Holdninger er ikke fakta

En gynækolog blev hængt ud i pressen for at have slået op med sin kæreste, efter at han sagde, at hendes skede lugtede. Hun svarede på sejeste vis: ”Min skede er fantastisk. Men det er, hvad du synes om den, ikke” og rådede kvinder til ”at gå til lægen, hvis I tror, I fejler noget … Hvis nogen siger noget til dig om din krop med andet end venlighed eller bekymring bag, så er det ham, der har et problem.”
 
Det er selvfølgelig ikke kun din elsker, der kan få dig til at blive ked af det. Den værste kritiker er nok din indre stemme, og selvom det indimellem er helt normalt at være i tvivl om sig selv, så er det en god idé at tale om dine usikkerheder med en god ven eller veninde, så det ikke går dig på.  

Vær din vulvas største fan

Vi vil gerne have, at alle kvinder føler sig så sikre på sig selv, at de beslutter sig for kun at gøre det, der føles rigtigt for dem. At de aldrig føler sig presset til at ændre på sig selv eller prøve at være som alle andre for at gøre andre glade. At de kan tale om skeder og vulvaer på samme måde, som de taler om andre mere synlige dele af deres krop – på en sund måde, de ikke behøver at undskylde for. 
 
Det vigtigste er, at du selv finder ud af, hvad der er ”normalt” for dig. Så er det dig, og ikke alle mulige andre, der er dommer over, hvordan du bør se ud, lugte, leve og føle dig.

Se mere