Kvinde kigger sig selv mellem benene med et spejl – Libresse

Er min vulva god nok?

Lang? Våd? Lille Behåret? Sæt ordet “for” foran disse ord, og de bliver opfattet som kritik. Men hvis vi undlader det, ser vi forskelle som noget at hylde.

Når det kommer til vulvaer og vaginaer, så mener vi, at der ikke er plads til negativ fordømmelse. Hver og en (inklusive din) er fantastisk.  
 
Så hvorfor har nogle kvinder det dårligt over deres vulva? I 2016 var der en 45% forøgelse i labiaplastikkirurgi (kosmetisk kirurgi af kønslæberne).  
 
Ved at kigge på vulvaer på en mere realistisk måde vil vi gerne opnå, at alle kvinder skal se sig selv som normale og perfekte. Perfektion er mere en opfattelse end et udseende, form eller lugt.  

Forstå det, du har dernede

Lad os se det i øjnene: Fakta er kedelige. Du har måske lært de rigtige navne på kønsorganerne i biologitimen, men kan du mindes nogensinde at få at vide, at klitoris er nøglen til en af de bedste gratis oplevelser? 
 
Nina Brochmann og Ellen Støkken er to medicinstuderende, som har pustet nyt liv i en af de ældste emner. Efter at have tilbragt meget tid på klinikker for seksuel sundhed indså de, at der er en alvorlig mangel på viden om de kvindelige kønsorganer. Der var et tomrum at fylde ud, så de begyndte at skrive på deres bog Vidunderlige kønsorganer
 
I bogen tager de hånd om alt fra myter om jomfruhinden (ikke alle piger bløder, når de mister deres mødom), udflåd og blod (hvad visse lugte kan indikere) og hvad der er den “typiske” længde på kønslæber (svar: Der findes ikke nogen). 
 
De taler om den norske term “discomus” (på dansk “diskomis”) til at beskrive underlivet efter en stressende og varm dag. Når man læser den, er det som at sidde i et rum med to kloge venner, der elsker at joke, men som aldrig gør grin med vagina. 
 
Ligefrem tale som dette opmuntrer kvinder til at lære de mest intime dele af deres krop at kende, fra nydelsen ved orgasmen til problemer med PMS. Det er bøger som denne, der hjælper os til at se, at det “perfekte” og “normale” kommer i alle former og farver. 

De perfekte kønslæber – og hvorfor de ikke eksisterer

Hvis du sætter en pornofilm på pause, vil du let komme til at tro, at alle mons pubis (den del over dit skamben, der er buler ud) skal være næsten helt flad, at de ydre kønslæber skal være store nok til at dække de indre (men ikke for store), og at hele underlivet skal være uden hår, glat og fint lyserød. Men hvis vi begynder at tænke over vulvaer i virkeligheden, så er det få (hvis nogen), der ser sådan ud. 
 
Hvis folk har svært ved at ændre deres opfattelse af “perfektion” til at skulle omfatte forskelle og ufuldkommenhed, så er det ikke så underligt. Hvis du ikke er gynækolog eller hænger ud på nudiststrande, så er der gode chancer for, at du ikke kommer i kontakt med mange forskellige vulvaer i dagligdagen. Læg så til, at kvindelige kønsorganer ikke ligger i top 5, når det kommer til populære samtaleemner ved middagsselskaber. Derfor har vi et problem – det faktum, at mange kvinder holder deres usikkerhed om deres vulva for sig selv.  
 
Negativ omtale (eksempelvis løs, fiskeagtig, fjams) skaber skam og bliver en byrde, som får kvinder til at føle sig depressive, i stedet for at være glade over det unikke, de har mellem benene. Kærligheden til sig selv kommer med accept, derfor er det på tide, at vi genundersøger betydningen af “perfekt” og “normal” ved at se nærmere på, hvordan virkeligheden ser ud.

Lille spejl på væggen der. Hvem har den bedste vulva i verden her?

Du har, naturligvis! Fordi den er din, og du vil kun have den ene, så det er på tide at give den lidt kærlighed. Det lyder måske ikke som den bedste måde at tilbringe ti minutter af din fritid på, men den letteste måde at blive bekendt med dine dele er ved at holde et spejl ned mellem benene. 
 
Er dine indre kønslæber længere end de ydre? Bliver “knappen” på din klitoris over den øvre del af din vulva hård, når du rører ved den? Er huden på indersiden af dine indre kønslæber klæberig eller ej? 
 
Der er intet rigtigt eller forkert, når det kommer til, hvordan du skal se ud eller føle. Det tager tid at lære at forstå, hvad der er “normalt” for dig, er en god måde at blive mere selvsikker på. Når du selvsikkert kan konstatere, at alt er i orden dernede, vil du også kunne opdage, når noget forandrer sig og afgøre, om det er okay, eller om det noget som skal undersøges af en læge. 
Illustrationer af forskellige typer af vulvaer – Libresse

Vulvakunst er in – og vi kan lide det

Vi taler naturligvis ikke om at male med en pensel mellem kønslæberne (selvom det er sket), men om at vulvaer oprigtigt bliver repræsenteret i kunsten. For ti år siden skabte Jamie McCartney “Den store mur af vaginaer” (“the Great Wall of Vagina”) med afstøbninger af 400 forskellige kvinders kønslæber. Han var bekymret over stigningen i antallet af plastikoperationer og ville gøre noget positivt som modsvar. Han ville vise kvinder, at når det kommer til vulvaer, så er alle forskellige, og alle er fantastiske. 
 
På samme måde startede Hilde Atalanta @the.vulva.gallery på Instagram for at vise skønheden i forskellighed. Hendes malerier og skitser af vulvaer (skabt ud fra billeder, som kvinder sender til hende) hylder vulvaer i alle deres former. 

Udforsk mere