Vinderbidrag i konkurrencen “Designer Vagina”

Sådan ser en ægte “Designer-vulva” ud

Kosmetisk intimkirurgi – et indgreb, som forkorter eller omdanner vulvaens skamlæber så de ikke “stikker ud” – er det hurtigst voksende indgreb globalt set inden for kosmetisk kirurgi.empty[1]. Piger helt ned til 9 års-alderen empty[2]efterspørger en “Designer Vagina”.

Ingen skal skamme sig over sin vulva. Men faktum er, at næsten halvdelen af alle, som har en (ca. 44%) oplever vulvaskam. Dette fører til, at millioner af os undgår at blive kontrolleret for livmoderhalskræft og sætter vores sundhed på spil. Vi har derfor besluttet at give begrebet “Designer Vagina” en ny definition. I september 2019 startede vi en konkurrence. Vi bad studerende om at designe beklædningsgenstande, som hylder vores smukke og unikke vulva, da de er fantastiske, præcis som de er.

Juryen bestod af førende aktører inden for branchen, og de fem vindere fik et stipendium til at fremstille deres kreationer. De fantastiske bidrag kan ses nedenfor.

Elena Coli:

Jeg arbejder med mit eget spejlbillede hver dag, og selvom jeg ikke er imod kosmetisk kirurgi, synes jeg, at det bliver problematisk, når det udføres for at behage mænd.

Et par ord fra vores vindere

SANNA KARJALAINEN

“Fanny Square-jakken består af 40 hæklede firkanter med unikke mønstre, som hylder, at alle vaginaer og vulvaer er forskellige. Firkanterne repræsenterer forskellige hudfarver og endda de kvinder, der ikke fødes med en vulva eller vagina. Armene symboliserer kønshår – endnu et tabu. Jeg lavede en ydre struktur, for at folk kan røre ved den og forhåbentligt trække lidt på smilebåndet. Mit sidste år på universitetet har været med fuld fokus på vulvaer! Min akademiske afhandling handlede om, hvor ensidigt vulvaer fremstilles i kunst og medier, hvordan det har øget efterspørgslen på kosmetisk intimkirurgi, og dets indvirkning på den mentale sundhed. Denne konkurrence var derfor som skabt for mig!”

Sanna Karjalainens designer vagina
Designer: Sanna Karjalainen
Sanna Karjalainens skitse af en designer vagina
LUCILE MAZEAUD

“Min inspiration kommer fra begrebet “vagina dentata” (latin for en vulva med tænder), hvilket til gengæld er blevet inspireret af Medusas hoved. Slangerne på Medusas hoved repræsenterer ifølge mytologien livscyklussen – fødsel, død, frihed og i visse tilfælde endda kønshår. Jeg ville forvandle noget, som anses for at være “fælt” til noget smukt og knytte det til, at mange kvinder føler, at deres vulva ikke lever op til samfundets normer. Dette påvirker deres selvtillid og får dem til at tage drastiske skridt. Jeg brugte voksbaseret tekstilfarver og materialer sammen med broderier, som præsenterer hår, for at hylde den naturlige skønhed, kvinders ret til at beslutte for dem selv og forhåbentligt holde op med at skamme sig over deres vulva.”

Lucile Mazeauds designer vagina
Designer: Lucile Mazeaud
REBECCA DAVIES

“Det gjorde mig ked af det, at kvinder og unge piger overvejer at gennemgå et indgreb, som er uigenkaldeligt. At de vælger at ændre en intim del af dem selv af æstetiske årsager. Jeg ville ikke gå glip af muligheden for at ændre denne tankegang! Jeg hentede inspiration fra den britiske Arts and Crafts-bevægelse. De kæmpede mod masseproduktion og hyldede håndlavede, unikke produkter og deres skønhedspletter. For mig er det vigtigt at formidle, at kvinder ikke behøver at opfylde nogen mål for at være smukke. Som tryk- og tekstildesigner ville jeg reproducere vulva på en elegant måde i mønstret. Derfor blev de fremstillet til at være en del af blomsterne. Netop ordene blomst og have (lady garden) bruges ofte til at beskrive en vulva. Det føles helt rigtigt – blomster værdsættes på trods af skønhedspletter og unikke blade.”

Rebecca Davies designer vagina
Designer: Rebecca Davies
Rebecca Davies’ skitse af en designer vagina
KIAN RICHARDS

“Idéen bag min kreation er, at vi kvinder ofte iklæder os stort, rummeligt tøj efter intime øjeblikke. Jeg tænkte på, om vi gør det for at være bekvemme eller for at gemme vores krop. Den frysende vulva kom til at symbolisere indgreb eller kønslemlæstelse. Jeg ville have, at alle skulle være forskellige for at vise den fantastiske mangfoldighed, der findes i vulvaer. Jeg er selv gået gennem perioder, hvor jeg følte skam over min vulva, og jeg tror, at samfundet bidrager til dette. Vores unikke kroppe burde i stedet hyldes, så vi kan styrke vores selvværd. Denne oplevelse har fået mig til at synes bedre om min egen krop.”

Kian Richards designer vagina
Designer: Kian Richards
ELENA COLI

“Jeg lyttede til Nirvana-sangen “Heart-Shaped Box” og blev inspireret af verset, der handler om kødædende orkidéer. Jeg er ikke så meget til blomster, men jeg kan godt lide sære planter! Motorcykeltemaet bruger jeg, fordi jeg kan lide subkulturen, og hvordan det blev et sted, hvor homoseksuelle kunne eksperimentere frit med deres seksualitet. Blandt andet opstod læderfetichen der. Jeg undersøgte udbuddet for kvindelige motorcyklister i Storbritannien og fandt VC i London. Selvom mit tøj ikke passer til at køre på motorcykel, ville jeg mærke følelsen af frihed og kammeratskab, som bevægelsen repræsenterer. Resultatet var en anden, noget maskulin overdel i læder i form af en orkidé. Jeg kunne virkelig godt lide konkurrenceelementet og arbejder med mit eget selvbillede hver dag. Jeg har intet imod kosmetisk kirurgi, men synes, det er forkert, når det udføres bare for at behage mænd. Det er din egen mening, der betyder noget!”

Elena Colis designer vagina
Designer: Elena Coli
Elena Colis skitse af en designer vagina

Ikke mere vulvaskam – kun vulvakærlighed

Udforsk mere