Menstruationskalender

Menstruationskalendere, og hvad de kan lære os

Du har mere kontrol over dit liv, når du ved, hvor i din menstruationscyklus du befinder dig, og hvornår du kan forvente din næste menstruation.

Så ville det ikke være dejligt, hvis der var en nem og effektiv måde at holde styr på din cyklus – for eksempel en menstruationscyklusberegner?

Det er der heldigvis.

Med en online menstruation app kan du kontrollere dine menstruationer i stedet for at lade dem kontrollere dig. Hvis du kender dine op- og nedture i løbet af din cyklus, ved du, hvad der foregår og kan lettere acceptere de forandringer, der sker i kroppen og med dit humør under din menstruation. Og det betyder, at du kan være forberedt. Og du behøver aldrig at have panikken med, "hvornår skal jeg have menstruation?", fordi du har en løbende menstruationskalender, så du hele tiden er informeret.

Hvis du bruger din kalender regelmæssigt, kan du se mønstrene i din cyklus. Det betyder, at du kan anskaffe bind og være klar, når tiden er inde. Den fungerer også som en menstruationskalender, så du kan forudsige hvornår, og hvor længe du vil have menstruation. Det kan være en meget stor hjælp. Ikke alene hjælper det dig med at forstå din krop og dine humørforandringer, men også hvornår du kan forvente dem og samtidig gøre dig opmærksom på forandringer i din cyklus, som måske skal undersøges af din læge.

Hvis du får PMS, vil en kalender fortælle dig, hvornår du kan forvente at få symptomer, så du kan undgå for meget stress omkring det tidspunkt. Hvis du typisk har kraftig blødning i starten af din menstruation, vil du vide, hvilke dage i måneden du skal sørge for at have masser af Libresse Maxi bind med, når du ikke er hjemme.

En anden fordel ved en menstruationskalender er, at du kan følge, hvad der foregår i din krop – f.eks. registrere din kropstemperatur og slim fra livmoderhalsen (dvs. udflåd), så du kan forudsige nøjagtigt, hvornår du har ægløsning. Nyttige oplysninger, hvis du gerne vil vide, hvornår du er mest frugtbar.

En af de bedste ting ved en menstruationskalender er brugervenligheden. Du noterer bare start- og slutdato for din menstruation hver måned. Så – ping! Du får en besked inden din næste menstruation, der fortæller dig, hvornår du kan forvente den. Så er du fri for at skulle tjekke din kalender hele tiden. Du kan koncentrere dig om andre ting, fordi appen gør alt arbejdet for dig.

Jeg ved ikke, hvordan kvinder klarede sig uden en menstruationskalender før. Beskederne giver mig en følelse af kontrol over min menstruation – frem for at den kontrollerer mig

Selv om menstruation apps kun har være tilgængelige siden 2012, er de allerede blevet meget populære. Det skyldes hovedsageligt, piger og kvinder ønsker mere kontrol over deres månedlige cyklus og deres liv samt en større forståelse for deres krop og generelle helbred. Det er også et tegn på, at piger ikke accepterer skam og flovhed, når det drejer sig om deres menstruationscyklus. Sandheden er, at alle piger og kvinder får menstruation, og det er befriende at kende alle fakta og ikke være bange for at tale om dem.

"Det er dejligt, at menstruationskalenderen fortæller mig, hvor i min cyklus jeg befinder mig, så jeg ikke behøver at være bange for at blive overrasket af en menstruation," siger Emily på 16. "Alle mine venner bruger dem på samme måde som alle andre apps – for at være forberedt og ikke spilde kostbar tid. Min app sender mig beskeder, lige inden jeg skal have menstruation, og når jeg er præmenstruel, så jeg kan lægge realistiske planer afhængigt at, hvor i min cyklus jeg befinder mig."

Den rigtige menstruationskalender for dig afhænger af din cyklus, din livsstil, og hvordan du foretrækker at bruge den. Udover kalendere med et standard kalenderprogram kan du få nogle med et system, der følger symptomer, så du kan logge på og forudsige symptomer som kramper og ømme bryster og indstille beskeder. Nogle menstruationskalendere lader dig registrere detaljer om din blødning såsom kraftig blødning, ændringer i farve og pletblødning. De kan bruges til at fortælle dig, hvad der er normalt for dig, og til at forudsige det næste, der vil ske i din cyklus, samt gøre dig opmærksom på forandringer, der betyder, at du bør tale med din læge. En kalender kan give dig vigtige oplysninger, som du kan tage med, hvis du får brug for lægehjælp.

Andre kalendere kan forudsige op til tre fremtidige cyklusser, så du kan planlægge forud – det kan især være nyttigt, hvis du skal planlægge ferier, byture og rejser. Der findes også kalenderapps, der lader dig registrere dine oplysninger i et skema, som du kan udskrive og tage med til lægen, når du skal have en gynækologisk undersøgelse. Ved hjælp af en menstruationskalender kan du følge, hvornår du er mest frugtbar, uanset om du forsøger at blive gravid eller at undgå det. Og der findes endda menstruationskalendere med en opslagstavle, hvor du kan dele opdateringer og bekymringer med andre brugere og får mere støtte.

Udforsk mere