Mor og barn

Når du har født et barn, skal du vente mindst seks uger, inden du bruger en tampon, ellers kan du risikere at få en infektion.

Den første blødning efter en fødsel kaldes barselsflåd, og til det skal du bruge et Libresse Goodnight. Vent, indtil du har været til din efterfødselskontrol efter omkring seks uger, inden du bruger tamponer, og gør det kun, hvis du har fået lov af din læge.

Hvornår dine menstruationer kommer igen efter fødslen kan variere fra kvinde til kvinde, afhængigt af om du ammer eller giver barnet flaske. Det varer længere, hvis du ammer på grund af de mælkeproducerende hormoner, der holder niveauet af progesteron og østrogen nede – og de er ansvarlige for ægløsning og menstruation. Når dine menstruation kommer igen, kan det tage lang tid, inden den finder en regelmæssig cyklus igen. Det varer som sagt længere, hvis du ammer.

Når dine menstruationer bliver normale igen, er det naturligt at ønske at bruge tamponer, hvis du har været vant til det. Efter du har født, kan du også have brug for en større tampon, hvis det var en vaginal fødsel. Det er fordi, skeden vil være løsere, i det mindste i et par måneder, og du kan have svært ved at få en tampon til at blive siddende. I så fald kan du prøve den næste større størrelse, end den du normalt bruger. Bliv ved med at prøve, indtil du finder den størrelse og sugeevne, der virker bedst for dig. Husk, at det er bedst at skifte din tampon cirka hver fjerde time.

Hvis du normalt bruger vores tamponer med den største sugeevne, Libresse Discreet Super, og de ikke vil blive siddende i skeden, kan du være nødt til at vente, til din bækkenbund er tilstrækkelig stærk til at begynde at bruge tamponer igen. Spørg din læge, hvilke bækkenbundsøvelser du kan udføre for at stramme skedemusklerne op igen.

Du vil måske have brug for lidt ekstra beskyttelse i et stykke tid, når du begynder at bruge tamponer efter en fødsel, så brug et hygiejnebind eller et trusseindlæg sammen med en tampon for at beskytte dit tøj mod lækager.

Lær mere

Udforsk mere