En kvinde i strikket trøje på en sofa - Libresse

Alt er forkert, og jeg kan ikke gøre noget rigtigt – om dårlig selvtillid og hvordan man forbedrer den!

Føles det som om, du mislykkes med sådan cirka ALT, du gør? Som om selv den mest simple opgave er uoverskuelig, og intet er rigtigt og godt? Så har din selvtillid nok taget et dyk, og det er ikke helt unormalt i puberteten. At have lav selvtillid lige i den periode handler om, at hjernen er gået ind i en stor omkoblingsfase, og det er svært at få styr på, hvad man kan, hvad man er god til og hvordan man skal opføre sig.

Hvad er selvtillid?

Til forskel fra selvbillede, som handler om at have en indre følelse af at være accepteret, handler selvtillid om troen på egne evner til at præstere, klare sig og gøre ting. Hvis man har meget selvtillid, så synes man, det er superskønt at gøre, og klare, noget svært. Man bliver også mere sikker på, at det kommer til at gå godt næste gang, man giver sig i kast med noget udfordrende. Og den næste. Lidt som en positiv spiral. Et boost af selvtillid. Det er let at tro, at et højt selvværd hænger sammen med at have et stort boost selvtillid, men det er langt fra sikkert. Det er nemmere at have det ene, hvis man også har det andet, men det er også normalt at kompensere for et lidt lavt selvværd ved at fokusere på det, man præsterer og gennemfører, i stedet for at tro på, at man stadig duer, selvom man kikser.

Dårlig selvtillid

Når man har lav selvtillid, lader man være med at gøre ting, man ikke tror, man kan klare. Man er sikker på, at man kommer til at mislykkes eller lave fejl, hvis man prøver. Man kan have dårlig selvtillid/lav selvtillid på bestemte områder og et stort boost selvtillid på andre. På samme måde som meget selvtillid kan føre til noget bedre, kan lav selvtillid gøre, at man stopper med at prøve noget nyt og føler, man bliver dårligere og dårligere – som den der positive spiral, bare HELT omvendt.

Dårlig selvtillid kan komme, når man mindst venter det – måske føler man sig trist og svag, hvilket ikke er det bedste udgangspunkt, når man står over for en svær opgave. Hvis det føles sådan, plejer den dårlige selvtillid hurtigt at gå over. Hvis ens selvtillid langsomt er blevet værre og værre, og man føler sig uduelig det meste af tiden, skal man arbejde med det.

Hvordan får man mere selvtillid?

God selvtillid kommer ikke bare dumpende, man skal arbejde på det hele tiden. Da vi alle er forskellige, kan der være forskellige ting, som virker – men i store træk plejer disse tips at hjælpe med at tro lidt mere på sig selv.

TO DO-liste til din selvtillid!

  • Lær dig selv at kende - få styr på dine evner, så du kan undgå ting, som er helt umulige.
  • Foretag dig ting - selvtillid hænger sammen med præstation. Hvis du tør prøve ting og gennemfører dem, bliver din selvtillid lidt bedre for hver gang. 
  • Arbejd med dig selv – øv dig i at gøre ting, som er vigtige for dig!
  • Sammenlign dig ikke med andre – du er god, præcis som du er!
  • Giv dig selv belønninger – tænk på alt det gode, du gør!
  • Giv dig selv udfordringer – afprøv nye ting, og gør ikke alt, som du plejer. Jo sværere ting, du afprøver, jo mere kan du klare!

Kan man booste selvtilliden?

Nej. Eller jo, hvis du arbejder med den liste, du lige har læst, får du mere selvtillid i længden. Men der er ingen genveje, som tryller dårlig selvtillid væk i løbet af natten. Du skal, lige som alle andre mennesker, arbejde med at tro på dig selv, og tro på at du kan. Det vigtigste er, at du tillader dig selv at være et menneske, som både lykkes og mislykkes med ting, og kan tænke, at så længe du gør det så godt, du kan, så går det nok. Alt handler jo ikke om at være bedst, nå mest og kunne klare alt. Det handler om at klø på, forsøge og lære på vejen.