Billede af en mor og datter, som ligger på gulvet og taler sammen – Libresse

Vi har alle været igennem det, og alligevel kan de fleste af os bruge lidt råd om, hvordan vi hjælper vores døtre gennem puberteten. Fra vilde hormoner til spirende bryster – her er lidt om, hvordan du taler om, støtter og vejleder din datter gennem op- og nedture.

Viden er magt

Du behøver ikke vente, til dit barn er kommet i puberteten, med at tale om det. Jo mere I udforsker fakta om livet sammen – fra at sætte navn på kropsdele til at diskutere sex og forhold – jo mere normale og mindre tabu vil disse emner være.
 
Diskussioner kan opstå gennem dagligdags situationer, så udnyt lejligheder, der giver en naturlig indgang til en samtale. Du er måske ved at klæde dig om i din datters nærvær, når hun spørger: ”Hvorfor er dine bryster meget mindre end moster X's”, eller du lægger bind i indkøbskurven, når hun siger: ”Hvorfor har mænd ikke brug for dem?”.  Spørgsmål som disse vil lade jer have ærlige samtaler udløst af dit barns nysgerrighed.
 
Når du vænner dig til at tale åbent, vil dit barn vide kendsgerningerne, og hun vil være mindre tilbøjelig til at føle, at hendes egen erfaring med pubertet er skræmmende, men mere et naturligt stadie i livet. 

Puberteten starter længe før en piges første menstruation

Det er sommetider svært at se de første tegn på pubertet, fordi de ikke altid er synlige. Men det er vigtigt at forstå, hvor stor en indvirkning overgangen fra barndom til ungdom vil have på den måde, din datter føler, ser ud og opfører sig, hvis du ønsker at være i stand til at tilbyde meningsfuld støtte.
 
Puberteten starter normalt hos piger mellem 10 til 16 år, og den kan være slut på 18 måneder eller vare i flere år. Menstruationer starter typisk et par år efter puberteten begynder.
 
Hvis du er bekymret for, at din datters udvikling ikke følger ”normen” (og hvad der anses for at være ”normalt” ændrer sig, så det er svært at definere), kan det være en god idé at tale med en læge. Gør ikke din datter urolig uden grund med kommentarer som ”Det virker ikke rigtigt for mig!”, inden du har indhentet flere oplysninger eller talt med en læge eller sygeplejerske.  
Din mors livmoder.

Er bryster de første tegn på pubertet?

For mere end tre fjerdedele af piger er spirende bryster det første, der sker. Det er normalt, at den ene brystvorte begynder at vokse før den anden, så tag det roligt, hvis det er tilfældet for din datter. Som voksen vil du sikkert bemærke en mindre forskel mellem dine bryster (simpelthen fordi naturen sjældent er symmetrisk).

Andre tegn på, at puberteten er i fuldt sving, er kønsbehåring, vokseværk og uren hud. 

Din datters krop vil få flere former, og hun vil sikkert tage på i vægt. Sørg for at forsikre hende om, at det er gode forandringer, for din datter kan have brug for tid til at vænne sig til det og acceptere, hvad der sker. Selv om du forsøger at være rar, skal du være forsigtig med, hvordan du siger ting. ”De jeans passer dig virkelig godt” er meget bedre end at sige, ”Hold da op, de jeans fremhæver virkelig dine hofter.”

Trodsanfald er ikke kun for småbørn

Bliv ikke overrasket hvis du siger noget til din datter, som er helt uskyldigt, og det får hende til at bryde ud i gråd og storme ud af stuen. Som voksne kan vi opleve, at visse situationer udløser ubehagelige følelser. Forstil dig nu, hvordan det føles for dit barn, som står over for så mange forandringer på én gang. 

I løbet af puberteten laver hjernen nye celler og udvikler forskellige måder at tænke på, som kan få dit barn til at føle, at hun har mistet kontrollen, er overvældet og bliver misforstået. Vi har skrevet noget her til teenagere om, hvad der sker i hjernen, og hvordan det kan påvirke humøret i løbet af puberteten. 

Så hvordan kan du hjælpe din datter med at håndtere disse følelsesmæssige storme? Det er svært at se hende være gal eller ked af det, og det kan få dig til at føle dig lige så forvirret, som hun gør. De fleste forældre ved, at det er svært at være forælder, men de føler stadig at de ikke gør det godt nok, når de ikke straks kan ordne problemer og gøre barnet glad igen.

Et spørgsmål, som du skal undgå, er: ”Hvorfor opfører du dig så mærkeligt?”. Det vil kun få din datter til at føle sig endnu mere alene og meget mere misforstået. Prøv at finde ud af, hvad der er årsag til frustrationen, og opmuntr hende til at fortælle, hvad hun føler. Hvis du ikke ved, hvad du skal sige, og situationen spidser til, kan du med rolig stemme foreslå, at I begge tager en pause på fem minutter. Sørg for at gøre det klart, at du ikke straffer eller svigter dit barn. Forklar i stedet for, at I begge har brug for et pusterum.

Billede af en mor og to døtre, der griner og har det sjovt – Libresse

Se forskellene og del erfaringerne

Ligesom mode- og musiksmag har ændret sig, siden du var teenager, har de ting, din datter gør, og måden hun kommunikerer på, også ændret sig. Hvis du ønsker at fortælle hende, hvordan det var for dig, kan du bruge ”jeg”, så du ikke taler på hendes vegne. Vis hende, at du forstår, at det var anderledes, da du var yngre, og vær nysgerrig omkring ting, som din datter går igennem nu. Det vil forhåbentligt opmuntre hende til at føle, at hendes oplevelser og følelser er berettigede. 

Fordi livet går både op og ned, er det klogt at dele både gode og dårlige ting omkring puberteten, da de vil være mere realistiske og forståelige for din datter. Lidt humor puttet ind her og der kan hjælpe med at bryde isen. Hvis du kan huske, hvor rædselsfuld din første bh var (Hvor købte du den? Hvordan passede den? Hvordan så den ud?), så fortæl om det. Puberteten er måske nok en alvorlig ting, men der er stadig plads til masser af grin.

Tag tid, afsæt tid

Det er svært. Du har måske fuldtidsarbejde, andre børn eller masser af forpligtelser – eller måske alle tre. Men selv 10 minutter sammen her og der kan gøre en forskel med hensyn til at støtte din datter. 

Du behøver ikke vente, til hun begynder at stille spørgsmål – hun venter måske på, at du skal tage hul på de mere vanskelige samtaler. Vær modig. En del af at være voksen er at håndtere de ting, som er svære. Selvom din datter måske virker pinlig berørt, vil dit mod betale sig i det lange løb.

En gåtur, køretur eller en kop te ved køkkenbordet – tid til bare jer to, hvor I ikke vil blive forstyrret – det vil være det bedste. Det er bedst at tale om nogle ting bag lukkede døre, ikke fordi det er flove ting, men fordi din datter vil ønske et roligt sted, hvis hun skal tale åbent og ærligt.

Hvis et spørgsmål virkelig kommer bag på dig, så sig, at du vil vende tilbage, når du har haft tid til at undersøge det nærmere eller tænke over det. Og sørg for at gøre det. Din datter vil føle sig langt mere tryg ved at have disse intime samtaler, hvis hun føler, at du tager hende alvorligt ved at svare med omhu og omtanke.  

Pas på dig selv

Husk, at det ikke kun er din datter, som har brug for støtte. Som forælder kan du kun gøre dit arbejde godt, hvis du ved hvordan du passer på dig selv. Det er en god idé at tale med andre forældre, som du stoler på og føler dig tæt på. Bare det at dele en lignende oplevelse vil være en hjælp, når du giver og får råd omkring de svære ting ved at være forælder.

Når du føler dig nedtrykt, kan det virke rigtig svært at tage telefonen og ringe til en ven (ligesom det kan at svare andet end ”Fint” på spørgsmålet ”Hvordan går det?”). Men det er sandsynligvis netop, hvad du har brug for. Og hvis du viser dit barn, at du tit beder andre mennesker om støtte og råd, vil hun være mere tilbøjelig til at gøre det samme og åbne op om de ting, som hun har svært ved at håndtere.

Lær mere

Udforsk mere