Omkring det tidspunkt, hvor dine menstruationer begynder, gennemgår din krop en masse forandringer. Samlet kaldes disse forandringer for pubertet.

Tegn på pubertet hos piger omfatter, at dine bryster udvikler sig, og du får kønsbehåring, bliver højere og dine hofter bliver bredere, og du får udflåd fra skeden, inden dine menstruationer starter. Men det sker ikke alt sammen samtidigt. Det er fordi, puberteten er forskellig hos alle.

Pubertet betyder grundliggende, at din krop gennemgår en udviklingsproces fra barn til voksen. Hos piger starter den normalt i alderen mellem 10 og 16 år, selv om nogle piger starter endnu tidligere. Og piger bliver normalt modne et par år før drengene. Du vil ikke vågne op en morgen og se anderledes ud eller føle dig anderledes, men din krop vil gradvist forandre sig til noget nyt og ukendt. Somme tider er forandringerne hurtige, andre gange er de langsomme.

For mange piger er det første tegn på pubertet, at deres bryster får knuder og bliver ømme, og de gør måske lidt ondt. Det kan føles som om, der er en lille ært inden bag din brystvorte. Her kan en velsiddende bh være en hjælp, og den kan også forhindre pinlige episoder, hvor dine brystvorter kan ses gennem dine bluser, eller at brysterne hopper, når du går.

En anden stor forandring er hår under armene, rundt om kønsorganerne og på dine arme og ben. Hvis du er selvbevidst omkring hår under armene og på dine ben, kan du prøve en hårfjerningsmetode f.eks. et hårfjerningsmiddel, som du kan købe i butikkerne. Du bør dog først tale med din mor, en moster eller storesøster om det, og husk altid at læse brugsanvisningen.

Selv om du måske ikke starter dine menstruationer med det samme, vil du sikkert få et hvidt udflåd, der er tegn på, at din første menstruation snart kommer. Det er også almindeligt at få symptomer som PMS og mavekramper på dette tidspunkt. Når din første menstruation kommer, kan den være meget let eller bare lidt "pletblødning". Sørg for, at du altid har hygiejnebind med dig, så du er forberedt.

En af de mest irriterende fysiske forandringer i puberteten er fedtet hud og hår. Kirtlerne i dit ansigt og hovedbund begynder at producere olie, og det betyder, at du får bumser. Det varer ikke evigt, men hvis du har rigtig mange bumser, kan du spørge apoteket, hvad de kan anbefale. Og vælg en shampoo specielt beregnet til fedtet hår. Ikke kun så dit hår ser godt ud, men også for at undgå at overføre mere fedtstof til ansigtet.

Dine svedkirtler arbejder også på overtryk i puberteten, og det betyder, at du bliver mere svedig, og at din sved lugter stærkere. Vask dig grundigt hver dag, brug en deodorant, og tag rent tøj på. Det samme gælder dine kønsorganer, især når du begynder at få udflåd og menstruationer. Prøv at vaske det område to gange om dagen.

Alle disse forandringer og de hormoner, der forårsager dem, kan påvirke dit humør og gøre dig selvbevidst, især hvis familie og venner kommer med kommentarer. Bed dem om at lade være på en pæn måde, så vil de sikkert forstå det.