Ferietip

Helt ærligt – naturen har ikke altid den bedste tidsfornemmelse.

Men hvis du ved, at din menstruation meget ubelejligt falder sammen med en ferie eller en svømmekonkurrence, betyder ikke nødvendigvis, at du ikke kan ændre det. Det er muligt at stoppe en menstruation – eller i det mindste udsætte den. Og når du har opdaget, hvordan du kan regulere dine menstruationer af og til, vil du føle, at du har kontrol over situationen.

Så her har du hemmeligheden om, hvordan man stopper en menstruation. Hvis du bruger en kombineret p-pille, kan du udsætte din menstruation ved at tage to pakker lige efter hinanden. Det er vigtigt at tale med din læge, gynækolog eller sygeplejerske, inden du starter, for at sikre, at det er sikkert at gøre det, og at det er muligt at udsætte din menstruation med den type pille, som du tager.

Hvis du tager en anden p-pille, kan du måske skifte til den kombinerede type, så du kan udsætte din menstruation [1]. Hvis du ikke tager p-piller, kan du tale med din praktiserende læge om andre måder til at udsætte din menstruation. Hvis du ikke har nogen andre helbredsproblemer, kan du måske få ordineret medicin (norethisteron) for at forhindre din menstruation i at starte på et ubelejligt tidspunkt.

Hvad angår at stoppe en menstruation, når den er startet, så er der endnu ikke nogen, der har fundet ud af, hvordan man gør det. Men når du begynder at bløde, kan du muligvis gøre din menstruation kortere og lettere, hvis du tager din kombinerede p-pille med det samme [2]. Hvis du tager smertestillende håndkøbsmedicin iht. dosisanvisningerne, kan det også reducere hævelsen i livmodervæggen, og det vil reducere blødningen og de smerter, der følger med.

Der er også et par naturlige måder, du kan prøve [3]. De omfatter regelmæssig motion, som hjælper musklerne i livmoderen med at slappe og reducerer blødningen. Mange kvinder sværger til urtete med lægebaldrian og kamille, og hindbær og brændenældete menes også at reducere blødningen. Du skal bare huske altid at spørge en læge, inden du prøver nogen urtemidler.

Og selv om det er i orden at udsætte din menstruation en gang i mellem, har videnskaben endnu ikke fastslået, om det er sikkert at gøre det på langt sigt. Så udsæt ikke dit helbred for fare – det er en menstruation ikke værd.

Lær mere

Se mere