Hvor længe kan en tampon bruges?

Du spekulerer måske på, hvor længe du kan efterlade en tampon i skeden.

Og hvis det er første gang, du bruger tamponer, er det helt normalt at spørge om det. Hvor længe, du kan beholde en tampon i skeden, afhænger af, hvilket stadie i din menstruation du er i, samt hvor kraftig din blødning er. Tamponer skal helst skiftes cirka hver fjerde time. Og hvis du er nødt til at skifte oftere for at forhindre lækage, kan du være nødt til at bruge en tampon med en større sugeevne. Du må ikke bruge en tampon i mere end otte timer.

Du skal altid skifte din tampon, før den begynder at lække. Så når snoren begynder at blive våd, skal du skifte til en ny tampon. Blodtab er normalt størst i starten af din menstruation, så det kan være nødvendigt at skifte din tampon lidt oftere de første par dage.

Det er helt i orden at bruge en tampon om natten. Men det er vigtigt ikke at lade den sidde i skeden for længe. Så sæt en ny tampon ind, før du går i seng, og sæt dit vækkeur, så du kan tage den ud otte timer senere. Hvis du gerne vil sove længe eller ikke får sat et vækkeur, er det bedst at bruge et hygiejnebind om natten. Hvis du bruger en tampon i mere end otte timer, har du en større risiko for toksisk shock syndrom, TSS, så det er vigtigt at huske.

Du kan trygt dyrke al slags sport og andre aktiviteter, når du bruger tamponer. Det er fordi, den er gemt diskret væk og bliver siddende, uanset hvor meget du hopper rundt. Men du kan svede i din V-zone, når du dyrker sport, og det tiltrækker bakterier og gør det lettere at få en infektion. Så brug en ny tampon, når du er færdig med at dyrke sport. Sørg for at have et hånddesinficeringsmiddel med i tilfælde af, at omklædningsfaciliteterne ikke er i top.

I modsætning til hygiejnebind kan du bruge tamponer, når du svømmer, så du ikke behøver at være bekymret for pletter på din badedragt. Brug en ny tampon, lige inden du går i vandet, og sørg for at gemme snoren væk inden i dit badetøj, så den ikke kan ses. Og tag altid din tampon ud så hurtigt som muligt, når du kommer op af vandet. Din tampon vil opsuge noget af badevandet, så den vil ikke være så effektiv bagefter. Og fra et hygiejnesynspunkt er det bedst at skifte en tampon, der kan have opsuget bakterier sammen med vandet.

Tamponer – gør og gør ikke

Hver fjerde time
Første

Skift din tampon cirka hver fjerde time.

Tid
Anden

Brug ikke en tampon i mere end otte timer.

Seng
Tredje

Sæt ind ny tampon op, før du går i seng.

Ofte stillede spørgsmål

Hvor længe skal jeg lade en tampon være i skeden?

Hvor længe, du lader en tampon være i skeden, afhænger af, hvor i din cyklus du er, og hvor kraftig din blødning er. Det er bedst at skifte din tampon hver fjerde time. Hvis du er nødt til at skifte oftere for at forhindre lækage, kan du være nødt til at bruge en tampon med en større sugeevne.

Kan jeg bruge en tampon om natten, når jeg sover?

Det er sikkert at bruge tamponer om natten, men det er vigtigt ikke at bruge den i for lang tid, højst otte timer. Så sæt en ny tampon ind, før du går i seng, og sæt dit vækkeur, så du kan tage den ud otte timer senere. Hvis du gerne vil sove længe eller ikke får sat et vækkeur, er det bedst at bruge et bind om natten.

Kan jeg bruge tamponer, når jeg dyrker sport?

Du kan dyrke alle de former for sport og andre aktiviteter, som du har lyst til, når du bruger tamponer. Men du kan svede i din V-zone, når du dyrker sport, og det tiltrækker bakterier og gør det lettere at få en infektion. Du bør skifte din tampon så hurtigt som muligt, når du er færdig. Indfør en ny tampon, lige inden du svømmer, og skift den så hurtigt som muligt, når du kommer op af vandet.

Hvad gør jeg, hvis jeg har meget kraftig menstruation?

Din menstruation er normalt kraftigst i starten, så det kan være nødvendigt at skifte din tampon lidt oftere de første par dage. Hvis du er nødt til at skifte tampon oftere end hver fjerde time, kan det være nødvendigt at bruge en tampon med en større sugeevne.

Lær mere

Se mere