Vil du anbefale denne hjemmeside til en ven?

Tak for din mening!
Foto af en kvindes torso iført trusser med blusen trukket op – Libresse

Der tales ikke så ofte om udflåd, men det er højst sandsynligt velkendt for dig.

En kvinde kan have meget eller lidt udflåd. 

At vide om ens udflåd er normalt, er ret nemt, når man ved, hvordan det kan være og forstår din cyklus. Her er nogle nyttige ting, som kan være rare at vide: 

Hvad bruges udflåd til?

Udflåd er vigtigt, da det er din krops måde at holde både livmoderhalsen (den nedre del af livmoderen, som menstruationsblod føres igennem) og slimhinderne rene og sunde. Det skaber det rette miljø og forhindrer skadelige bakterier i at vokse og blive.  
 
Udflåd er også godt til, at holde styr på, om alt er ok. Hvis det ændrer farve og/eller lugt på en måde, som ikke er normalt for dig, så er kroppens måde at fortælle dig, at alt måske ikke er helt ok.

Hvad er sundt udflåd?

Sundt udflåd er typisk klart, gulligt eller mælkehvidt, alt efter hvor langt du er i din menstruationscyklus. Duften er en smule syrlig.
 
Alle kvinders udflåd varierer. Selv i løbet af en menstruationscyklus, kan udflåddet ændre sig. Derfor er der ikke nogen klar definition af,  hvad der er ”normalt” for alle kvinder. Men under ægløsning burde udflåddet være gennemsigtigt og tykt. Før og efter menstruation er det typisk mere hvidt/hvidgult og uigennemsigtigt. At finde ud af, hvad der er normalt for dig, gør det nemmere for dig at opdage ændringer. 
2_DIC_BLANCHE_Discharge - Why it’s natural and what it does_Image 2.png

Hvad er tegn på problemer?

Hvis dit udflåd begynder at lugte dårligt, skifte farve og blive gråt, kan det være tegn på, at du har en infektion, kaldet "vaginos". Dette behandles let med antibiotika, som udskrives af lægen. 
 

Hvis du får meget hvidt og grynet udflåd og kløe, kan det skyldes en svampeinfektion. Dette kan skyldes, at du har indtaget antibiotika, som har ændret balancen i din V-zone, eller du har måske haft tætsiddende syntetisk tøj på. Hvis du oplever, at normale showergels eller sæber irriterer huden, kan det skyldes, at det de indeholder, udtørrer og ændrer pH-balancen i V-zonen. Stop med at anvende produktet og så se om det hjælper.

Sund V-zone, sundt udflåd

Vores Daily V-Care™ Intimvask tager hensyn til V-zones pH-balance og mikroklimaet (det miljø, som holder balancen i de gode bakterier i slimhinderne). Hvis du tager hånd din V-zone på en naturlig måde, så er chancerne for at din vulva og slimhinder forbliver friske og i balance. 
 
Eftersom din V-zone ikke får meget luft i løbet af dagen, er det en god idé at sove uden trusser. Du sveder mindre og fremmer en god balance i underlivet.
 
Hvis du går i bad dagligt og skifter dine trusser hver dag, bør lugt ikke være et problem. Men eftersom at udflåd kan gøre trusserne en smule fugtige, er det en god idé at prøve et trusseindlæg f.eks. vores Daily V-Care™ Trusseindlæg
 

I løbet af forskellige stadier i din cyklus eller livet kan mængden af udflåd variere. F.eks. er det normalt, at der er mere udflåd, når du har ægløsning, når du ammer, eller du er seksuelt ophidset. Det kan også være, at du lægger mærke til ændringer i udflåddets lugt, hvis du er gravid. Kvinder i overgangsalderen har normalt meget mindre udflåd end tidligere pga. lavere mængder af østrogen. 

 

Det er helt normalt med afvigelser, men derfor er det stadig en god idé at holde øje med forandringerne for at lære din krop at kende. Vores Daily V-Care™-produkter inkluderer intimvask, intimservietter og trusseindlæg, der alle er med til at skabe det helt rigtige mikroklima for din V-zone. Og fordi de alle passer sammen med din krop, får de dig til at føle dig ren, frisk og veltilpas.

Almindelig sæbe er et NO GO!

Vulvaer er følsomme, og almindelig sæbe kan gøre, at det klør og gør ondt. Dette skyldes pH-balancen: sæbe har en pH-værdi, der er for høj til vulvaen. Vasker man med almindelig sæbe kan det forstyrre pH-balancen og give uønskede bakterier, irritation og kløe som tak for “hjælpen” ...

Vores intimvask er pH-balanceret for at matche din vulva og modvirke dårlige bakterier - alt for din vulva skal have det godt. (Lad vagina være i fred og passe på sig selv, det er den mester til!) Selvfølgelig er det fint at vaske vulvaen med lunkent vand, men husk på, at vand ikke fjerner ting, som findes i f.eks. glidecreme og siliconebaserede kondomer.

Medicinsk ansvarsfraskrivelse

De medicinske oplysninger i denne artikel tilvejebringes kun som en informationskilde og må ikke bruges til eller lægges til grund for diagnostiske eller behandlingsmæssige formål. Konsulter din læge for rådgivning om bestemte sygdomme eller lidelser.

Lær mere

Se mere

Del