Fra puberteten og frem er nedre hygiejne for kvinder meget vigtig. Og ikke kun på grund af dine menstruationer.

Det er også fordi, du begynder at svede meget mere end før, og sveden har en stærkere lugt. Du vil lugte frisk og føle dig godt tilpas, når du holder armhulerne og kønsorganerne rene.

Det er selvfølgelig særlig vigtigt at være ekstra opmærksom på hygiejnen, når du har menstruation. Det handler ikke kun om at holde kønsorganerne rene og friske, for kvinder er også mere modtagelige for infektioner under deres menstruation på grund af forandringen i skedens pH-balance. Så hvis du vasker kønsorganerne to gange om dagen, vil du ikke kun vide, at du lugter godt, men du har også mindre risiko for infektioner.

Vask kønsorganerne med lunkent vand. Undlad at bruge parfumeret showergel, boblebad eller sæbe, der kan virke udtørrende på de sarte slimhinder i skeden og forstyrre den følsomme pH-balance. Brug en mild, uparfumeret sæbe eller bare vand. Og vask området nøjagtigt, som du ville gøre det på alle andre tidspunkter – udvendigt. Vask inden i skeden (kaldet at "skylle") er en rigtig dårlig idé, selv når du har menstruation.

Sørg for at bruge rene trusser hver dag, og skift din menstruationsbeskyttelse hyppigt for at undgå menstruationslugt. Uanset om du bruger hygiejnebind som f.eks. Ultra Thin eller tamponer under din menstruation, skal du skifte din beskyttelse fire til fem gange om dagen eller hyppigere, når din blødning er kraftigst – dvs. i løbet af de første to dage af din menstruation. Og brug tykkere natbind, når du går i seng, så du er beskyttet mod lækager, og dit nattøj og sengetøj forbliver rent.

Når du har menstruation, er det en god idé at undgå stramt tøj eller stoffer, der ikke kan "ånde", som f.eks. syntetiske stoffer, da de kan øge fugt og varme, så bakterierne trives bedre. Brug bomuldstrusser og løstsiddende tøj, så du kan være frisk og tør. Og lad være med at bruge vaginale deodoranter eller sprays – de er helt overflødige og kan faktisk forårsage irritation.

Andre råd omfatter at skifte dine trusser og dit tøj, når du har dyrket sport, da du kan føle dig ilde tilpas og lugte grimt, hvis du sveder i skridtet. Og når du tørrer dig efter at have været på toilettet, skal du sørge for at tørre forfra og bagud for at undgå at overføre skadelige bakterier til skeden. Sidst men ikke mindst bør du sørge for altid at dyrke sikker sex. Men især hvis du har sex, mens du har menstruation, da der er en øget risiko for at transmittere eller få blodbårne sygdomme under menstruation.

Og hvis du stadig er bekymret for menstruationslugt, så husk, at det er helt normalt, at skeden har sin egen lette, men uskadelige lugt. Hvis du sørger for at vaske dig, og stadig bemærker en stærk lugt, skal du gå til din læge, da du kan have en infektion.

Overhold det ovenstående, så kan du være sikker på at være frisk og føle dig godt tilpas hver dag.