Det er ret nemt at vide, om dit udflåd er normalt, når du har alle fakta og kender din cyklus. Så de kommer her.

Udflåd er kroppens måde at holde livmoderhalsen ren. Normalt udflåd er farveløst, mælkehvidt eller svagt lysegult afhængigt af, hvilken fase i din menstruationscyklus du er i. Det kan være sammenhængende eller klumpet. Sundt udflåd har næsten ingen lugt, når det kommer ud af kroppen, udover en let syrlig lugt. Som med farven kan denne lette lugt variere på forskellige tidspunkter i din cyklus, og du vil snart lære, hvad der er normalt for dig.

Så længe du holder dig frisk ved at tage brusebad og skifte trusser hver dag, bør lugten ikke blive et problem. Men det kan blive lidt fugtigt dernede, så nogle piger bruger trusseindlæg til at beskytte tøjet. Og det er vigtigt at lade kønsorganerne "få luft" ved at bruge bomuldstrusser, undgå jeans, der er for stramme i skridtet, og sove "kommandostil" – dvs. ikke at bruge trusser i sengen om natten. Det vil reducere risikoen for irritationer og infektioner i skeden.

Hvis dit udflåd begynder at lugte grimt, skifter farve, er blodigt eller bliver meget kraftigt, kan du have en infektion, så du bør få det tjekket af din læge. Den mest sandsynlige årsag er "trøske", som er en svampeinfektion. Det skyldes tit, at kønsområdet har haft det for varmt på grund af ting som at bruge nylontrusser eller stramtsiddende jeans. Det er også bedst at undgå parfumeret sæbe, boblebad og showergel og i stedet vælge mild, uparfumeret sæbe til kønsorganerne eller bare rent vand.

Du må ikke forveksle udflåd med "pletblødning", som forekommer, når du bløder lidt fra skeden, normalt mellem menstruationer. Selvom pletblødning generelt er ufarligt, er det en god idé at se din læge, da det kan være et tegn på en sundhedstilstand, der kræver behandling.